Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 24 Września 2021 (edytowane) Siema wszystkim! Dzisiaj przyszedł sprzęt do mojego pierwszego DWC. Potrzebuje odrobinę pomocy. Zmierzyłem EC i TDS mojej wody z kranu która odstała przez 3,4 dni. EC wody według miernika to 0.29 , TDS 0.15 , Ph 6.58. Podstawowe odżywki Canna Aqua. Dodatki to cal mag cannazym i rizhotonic pozniej canna na flo, pk i boost. Chce nasionka kielkowac od razu w wełnie mineralnej. I tera pytania: 1.Jakie ph i jakie ec wody mam użyć żeby namoczyć wełnę mineralna? 2.Jakie ec i tds pozniej np po dwóch tygodniach od wykielkowania? 3.Cal mag dodawać jak pokaże braki czy dodawać cały czas? 4.Jakie jescze dodatki będę potrzebował? 5.Od kiedy zacząć dawać podstawowe odżywki? @doominik Ciebie najbardziej proszę o pomoc! 🙂 Dzięki Wszystkim za jakiekolwiek wskazówki! Edytowane 24 Września 2021 przez Dobry_Człowiek! 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 24 Września 2021 @Dobry_Człowiek! Ja nie uprawiam w hydro, dlatego rad udzielał nie będę, ale powodzenia ziomku. Fajna sprawa, podoba mi się. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 24 Września 2021 (edytowane) @Dobry_Człowiek! mi na wełnie strasznie sie osad(kamień to raczej nie był bo śliskie takie) robił sie i caly misterny plan w pizdziet. A i taki typek jest na jutubach kogucia łaczka? Jakos tak, napewno znajdziesz. duzo mówi. Moze chociaz tym pomoge ^^ Edytowane 24 Września 2021 przez ArtizO Skleroza 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Września 2021 @Dobry_Człowiek! wodę masz spoko i ja do namaczania wełny bym nic nie kombinował, dopiero jak już wykiełkują. Do malutkich roślin ec 0,7 (o tds nie pytaj, bo nie ogarniam). Potem weg rób tak do 1,1 max. Polecam nawóz formulex na początek. Jak już cos zacznie rosnąć to do bazy dodawaj coś na korzenie i na weg to tyle. Na flo oprócz bazy to silikon i pk i w sumie tyle. Możesz kombinować z jakimiś boostami ale czasem więcej problemów niż pożytku-ja mam teraz problem z zapachem-nie pachną mi topy choć palenie jest kozak. Wracam do podstaw. EC na flo zaczynasz 1.3 i w połowie tak z 1,6 max, możesz dać minimalnie więcej i obserwować, ale przeważnie lepiej mniej. potem bliżej koń zjeżdżasz do 1.3 znowu i flush pH trzymasz 5.5-6. Na weg możesz minimalnie niżej na flo wyżej i spoko jak płynie od niskiego w góre, to nawet lepiej jak się zmienia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 24 Września 2021 @doominik czyli do namaczania wełny nie musze regulować ph np. Do tych 6.0 ph? Ten formulex mam dodac do aqua czy na początku jechać tylko na nim? Jak z cal-mag ? Dawać cały czas czy przy brakach? @doominik @ArtizO Wielkie dzięki za pomoc. Każda wskazówka jest dla mnie cenna. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Września 2021 @Dobry_Człowiek! ja calmag na początku nie daję nawet z wodą RO i nic się nie dzieje. Dopiero na flo troche dodaję prewencyjnie. Możesz zbić do 6.0 ale na nawet z pH powyżej 7 kiełkowałem i było ok, dopiero z nawozami o to dbam. Formulex ma w sobie wszystko i jest to świetny nawóz na początek. Dajesz kranówke i formulex i masz z głowy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 28 Września 2021 @doominik nie mają nigdzie u mnie w sklepach formulexa. Polecają canna start ze niby to samo. W internecie mało co opini mogę znaleźć. Myślisz żeby kupic canna start czy raczej ten formulex zamówić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2021 @Dobry_Człowiek! pewnie oba tak samo dobre 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach