sahara 7 Napisano 12 Września 2021 Witam,Od niecałych 3 tygodni konserwuję pąki w słoiku.2x dziennie otwierałem po na 1-2 godziny .I moje pytanie jak dalej konserwować pąki ,czy otwierać codziennie ,czy nie . Nie mogę znaleźć informacji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Września 2021 @sahara jak już ładnie pachną, to możesz otwierać je rzadziej. Potem po prostu trzymaj je w słoikach. Jak chcesz je przechować na prawdę długo, to możesz je np wsadzić do zamrażarki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 12 Września 2021 @doominik dzięki za odpowiedź,ale konkretnie rzadziej to jest raz na ile ? Raz w tygodniu czy dwa razy w tygodniu ? I na jak długo godzina czy kilka minut.To moja pierwsza przygoda ze zbiorem ,więc nie chcę nic spieprzyć.Myslę,że będę przechowywał na max 4 miesiące. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 12 Września 2021 Nałóż pokrywki na słoiki i umieść je w chłodnym i ciemnym miejscu, aby chronić pąki przed wymienionymi powyżej zagrożeniami. Najlepiej umieścić je w szafce lub innym pomieszczeniu, w którym utrzymuje się temperatura 21°C, a wilgotność względna w słoikach wynosi 60–65%. Jedynym sposobem dokładnego wykonania pomiaru jest umieszczenie małego higrometru (urządzenia mierzącego wilgotność) w każdym słoiku. W ciągu pierwszych kilku dni będziesz musiał sprawdzać pąki około dwa razy dziennie. Sprawdzaj je przez szkło i uważnie obserwuj, czy nie powstają jakiekolwiek formy pleśni. Za każdym razem podczas sprawdzania słoików będziesz także musiał otworzyć pokrywkę na kilka minut, aby zapewnić wymianę świeżego powietrza. Miej także oko na higrometry. Jeśli odczyt wskazuje wilgotność 60–65%, kontynuuj bez żadnych zmian. Jeśli wilgotność będzie zbyt wysoka, zdejmij pokrywki ze słoików na około 3 godziny, aby nadmiar wilgoci mógł się ulotnić. Jeśli wilgotność jest zbyt niska, pozostaw słoiki zamknięte na dłuższy czas. Jeśli nadal nie zauważysz wzrostu wilgotności, umieść małe saszetki nawilżające w słoikach, których dotyczy problem. Kontynuuj otwieranie słoików raz dziennie przez następne 2 tygodnie, podejmując odpowiednie kroki w celu utrzymania optymalnej wilgotności. Po 3 tygodniach Twoje pąki będą dobrze zakonserwowane i gotowe do palenia. Warto zaznaczyć, że cierpliwość popłaca. Jakość Twoich kwiatów będzie się zwiększać nawet przez 6 miesięcy procesu konserwacji. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Września 2021 @sahara jak ci się przypomniało otwórz na kilka minut. Jak już swoje odleżał to do póki nie masz problemu z wilgocią to nic im nie będzie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach