bingobum 125 Napisano 11 Września 2021 (edytowane) Jakie jest zdanie szanownych kolegów na temat zastosowania mikoryzy w uprawie organicznej? Stosujecie? Są jakieś przeciwskazania? Edytowane 11 Września 2021 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 11 Września 2021 Ładuje do oporu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 19 Lutego 2022 Polecacie tą mikoryze? Czy może coś innego? Przygotowuje się do rozpoczęcia sezonu i kompletuje wszystko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kozak 38 Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) @mirecki ja nie dawałem i było dobrze, może trzeba spróbować Edytowane 19 Lutego 2022 przez Kozak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenWidow 0 Napisano 14 Marca 2023 On 2/19/2022 at 6:29 PM, mirecki said: Polecacie tą mikoryze? Czy może coś innego? Przygotowuje się do rozpoczęcia sezonu i kompletuje wszystko. Grate White Plant Success. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 14 Marca 2023 Jeśli mikoryza to tylko Endo do cannabis @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 15 Marca 2023 @GreenWidow ale odkopany temat 😃 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,304 Napisano 16 Marca 2023 @Truman a dla czego tylko ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 17 Marca 2023 @Mr.Green mikoryza endotroficzna – związek grzyba z systemem korzeniowym roślin, w którym strzępki grzyba przenikają przez ściany komórek kory pierwotnej korzenia i kontaktują się bezpośrednio z błoną komórkową. W komórkach strzępki tworzą struktury w kształcie pęcherzyków albo rozgałęzionych zgrubień. Nie powstaje mufka i nie zanikają włośniki. Rodzaj mikoryzy charakterystyczny dla roślin zielnych występujący prawdopodobnie u 80% roślin lądowych. Mikoryzę taką tworzy tylko ok. 200 wyspecjalizowanych gatunków grzybów. Czyli prościej mówiąc grzyb ten tworzy nierozerwalna symbiozę z korzeniem i nie zanikają włośniki w odróżnieniu do mikoryzy ekto. Jednym z bardziej polecanych grzybów do canna jest Rhizophagus irregularis oraz Trichoderma harzianum. Gdzieś znalazłem badanie, gdzie testowali ilości miko na litr ziemi i 80 zarodników było idealna dawka. @Mr.Green 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tibijczyk 58 Napisano 9 Kwietnia 2023 Siemano wpadła mi w ręce mikoryza MycoTerra Kraken w granulkach. Jak to w ogóle zastosować? 😄 Rozpuścić w wodzie kilka gram i skropić przed posadzeniem czy jak? I drugie pytanie - czy trzeba stosować od razu w doniczce docelowej czy będzie git stosując w mniejszej i później przesadzając? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 9 Kwietnia 2023 @Tibijczyk ziomek na opakowaniu nie ma napisane? Ja daje kraken w proszku, daje pod korzeń raz w doniczkę startową, sypie wokół ziarna prosto na glebę. A później już nie stosuje, ale można rozpuścić w wodzie i podlać. Moge zrobić Ci fotę opakowania proszk, ale jak wejdziesz na jakąkolwiek stronę growshop np, to będzie w opisie produktu ile czego i jak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tibijczyk 58 Napisano 9 Kwietnia 2023 @grolsch3 na opakowaniu jest tylko po hiszpańsku, a wolałem się dokładniej dowiedzieć jak zastosować, nie tylko ile. Jakbyś zrobił fotkę z jakimś przydatnym info to będę wdzięczny 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 9 Kwietnia 2023 @Tibijczyk na google możesz machnąć zdjęcie i Ci przetłumaczy z hiszpańskiego na polski +/- poprawnie Obok wyszukiwania jest ikonka zdjęcia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach