Git 509 Napisano 10 Października 2021 51 minut temu, bingobum napisał: Coś niedobrego się chyba dzieje... 😞 Obydwie takie? Jak tak to problem z ph raczej I troche mokro mają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 @Git tak, problem z obydwiema; pH wody kontroluje miernikiem przy każdym podlewaniu; sprawdzę dzisiaj jeszcze pH ziemi może z czego wnosisz, że są przelane? podlewam 3x w tygodniu, za każdym razem jest sucho @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 10 Października 2021 Pełna dawka calmag i grow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 (edytowane) @Git ziemia ma pH ok 6 (pomiar może być mało precyzyjny ale na pewno kwaśno) @fxxx1337 tak jest! 🙂 bez boom'a? nie potrzebuje w tej fazie fosforu jeszcze? z azotem mam fish-mix jeszcze jakby co Edytowane 10 Października 2021 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 10 Października 2021 @bingobum po ile lejesz im na głowę? Chodzi mi o wodę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 @onyx 1-1,5l (więcej jak mają dłuższą przerwę i wtedy przelewa się dołem już); donice 15l 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 10 Października 2021 @bingobum dziwne, wygląda jak by była przelana plus niedobór magnezu, najlepiej ocenić czy jest potrzeba podlewania na podstawie ciężkości doniczki bo wielokrotnie miałem sytuację gdzie na wierzchu było sucho a donica ciężka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 (edytowane) @onyx z tą ciężkością mam problem przez zastosowaną sztywną siatkę do scorg- nie podniosę doniczki bez ryzyka uszkodzenia rośliny; przed każdym podlaniem po prostu wkładam palucha do ziemi; po 3 dniach bez podlewania już też na oklapniętą wyglądała; przyjrzę się temu bliżej jednak są takie czujniki wkładane do ziemi (IKEA chyba to robi) może to jakiś pomysł jest? Edytowane 10 Października 2021 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2021 Ładnie poskręcane górne listki , ma za kwaśno , prócz tego masz problem z transpiracją , zapewne masz wilgotność powyżej 50% i zbyt mocno podlewasz planta. Niedobory magnezu i przez zaburzoną transpiracje wychodzą niedobory wapnia. Czas na PK 13/14 + magnez który jest potrzebny by roślina PK absorbowała. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 (edytowane) @Vampidrut daje od 2 tygodniu cal-mag do każdego podlewania (ale tylko połowa dawki, więc może zbyt mało), wilgotność utrzymuje faktycznie 60%, z podlewaniem będę teraz bardziej uważał... czy zamiast PK13/14 może być Bio-bloom? może dobrym pomysłem byłoby podsypanie dolomitem? Edytowane 10 Października 2021 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2021 (edytowane) @bingobum może być , zacznij od 0,5ml na litr . I za tydzień 1ml na litr . Edytowane 10 Października 2021 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 @Vampidrut a co o dolomicie myślisz? niby to wapń + magnez i stosuje się go do odkwaszania gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2021 @bingobum przyczyną zakwaszenia gleby może być w tym wypadku zawysoka wilgotność powietrza , ale paradoks 😉 ale przez wysoką wilgotność powietrza roślina bardzo powoli pobiera składniki i zarazem wodę , a przez skumulowanie nawozów w krótkim czasie nastąpić może zakwaszenie gleby , nie mylić z zasoleniem , nawozy bio nim są rozłożone na sole mineralne NPK potrzebują około 48 do 72h , więc łatwo jest przesadzić gdy nie ma odpowiedniej transpiracji. A dolomit jak najbardziej . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 5 minut temu, Vampidrut napisał: @bingobum przyczyną zakwaszenia gleby może być w tym wypadku zawysoka wilgotność powietrza , ale paradoks 😉 przeczytałem już "cały Internet" ale o tym nie słyszałem nigdy 😲 człowiek się cały czas czegoś uczy... wyłączyć na dobre nawilżacz, czy tylko zmniejszyć ustawienia? i powiedz mi jeszcze czy tym dolomitem lepiej podsypać, czy podać razem z wodą? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2021 @bingobum ty nie czytaj o uprawie konopi , lecz o ogrodnictwie ogólnie , tam jest wiecej informacji które przydadzą ci sie później przy uprawie konopii . A dolomit wymieszaj z wodą , daj garść na litr. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 Teraz, Vampidrut napisał: @bingobum ty nie czytaj o uprawie konopi , lecz o ogrodnictwie ogólnie , tam jest wiecej informacji które przydadzą ci sie później przy uprawie konopii . A dolomit wymieszaj z wodą , daj garść na litr. mogę do tego nawóz dać, czy jedno podlewanie z samym dolomitem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2021 @bingobum możesz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 10 Października 2021 2 godziny temu, bingobum napisał: @Git ziemia ma pH ok 6 (pomiar może być mało precyzyjny ale na pewno kwaśno) @fxxx1337 tak jest! 🙂 bez boom'a? nie potrzebuje w tej fazie fosforu jeszcze? z azotem mam fish-mix jeszcze jakby co Jak wyszlo ci rowne 6.00 a mowisz ze moze byc miernik troche nieprecyzyjny, to mozliwe ze masz np 5.80 albo 5.90 a to juz troszku malo. Ale jak sie to poprawia to nw, ale wydaje sie ze vampidrut dobrze prawi. I tak, ucz sie ogrodnictwa, a nie o skunie 😃 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Października 2021 (edytowane) @Git tyle wiedzy co ja o ogrodnictwie przyswoiłem przez ostatni miesiąc, to i tak już kosmos 😉 najbardziej jeszcze praktyki brakuje; dobrze że jest takie forum i dobrzy ludzie chętni do pomocy 🙂 Edytowane 10 Października 2021 przez bingobum 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 13 Października 2021 wygląda to coraz gorzej niestety 😞 przesuszyłem trochę, podsypałem dolomitem, następnie podlałem pełną dawką bio-grow i cal-mag @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach