sahara 7 Napisano 30 Sierpnia 2021 Kilka dni temu zauważyłem na samym szczycie taki suchy pąk.Oglądalem przez lupę w poszukiwaniu pleśni,ale nic oprócz suchości nie widzę .Dodam,że roślinka nie była narażona na deszcz( chowana)i praktycznie z tydzień do ścinki .Reszta topków jest ok,ale czubek bardzo wyschnięty praktycznie w ciągu 3-4 dni.Czy samo wysychanie to wystarczający sygnał,że jest pleśń,czy jeszcze jakieś inne symptomy następują ??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 30 Sierpnia 2021 @sahara nie rozpada się w dotyku ten top? wytnij go @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 30 Sierpnia 2021 No właśnie nie,nie rozpada się .Chwytałem ,jest zbity,jakby już po ścięciu i wysuszeniu ,zapach też ma typowy dla roślinek ,nie widać w powiększeniu żadnego nalotu,nic. Roślinka podlana ,reszta zdrowa ,tylko ten czubek ...Nie wiem jak można jeszcze sprawdzić czy to pleśń. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 30 Sierpnia 2021 A łodyga nie uszkodzona poniżej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 30 Sierpnia 2021 @Bubble Sprawdziłem ,niby nie ,choć ten czubek od jakiegoś czasu jest schylony ,więc nie jest to wykluczone @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 30 Sierpnia 2021 @sahara prawdopodobnie pleśń zjadła łodygę. Jak rozetniesz to się dowiesz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach