KlausKörner 880 Napisano 31 Lipca 2021 Ph down @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 3 Sierpnia 2021 Dziękuje za Wasze odpowiedzi😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 6 Sierpnia 2021 Witam Ogrodników! Pisze do Was ponieważ 3 dni temu musialem służbowo wyjechać za granice no i niestety musiałem roślinkę zostawić bez opieki i jak przyjechałem to niestety zobaczyłem to.... Jak myślicie co sie stało??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 6 Sierpnia 2021 @PIT na początek polecam sprawdzić pH gleby i wygląda jak by przelana była a i magnezem też by nie pogardziła myślę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 6 Sierpnia 2021 Przesyłam wynik PH @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 6 Sierpnia 2021 @PIT a to nie jest ph metr dedykowany do wody? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 6 Sierpnia 2021 @PIT ziemia ma ph wody, którą podlewasz, wiec wystarczy regulować wodę. W taki sposób łatwo uszkodzić elektrodę @onyx można i ziemie https://www.adwainstruments.com/support/knowledge-base/how-to-test-soil-ph tylko jak wkłada się na ślepo do doniczki to łatwo uszkodzić np perlitem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 6 Sierpnia 2021 @Zielarka a to ciekawe, widzisz człowiek uczy się całe życie @PIT ale tak jak mówi @Zielarka jeśli ci dioda miła to używaj urządzenia do pomiaru pH wody 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 6 Sierpnia 2021 56 minut temu, Zielarka napisał: ziemia ma ph wody, którą podlewasz, wiec wystarczy regulować wodę. W taki sposób łatwo uszkodzić elektrodę Słyszałem już coś takiego, ale nie jest to prawdą. Podlewam wodą Ph 6,5 a z donicy wypływa 5,5. Wczoraj podlałem 7,5 z donicy wyszło 6,2 zobaczymy jak się sytuacja potoczy ale szczerze w to wątpię że podniosę Ph gleby. Myślę że po czasie ziemia i tak wróci do swojego Ph. Ph ziemi regulują bakterie ale nawozy mogą to zmienić. To normalne że woda ma Ph 7.2? Miernik dobrze pokazuje? Ja nie mam oporów żeby sypnąć ziemię do szklanki zalać wodą i wepchać tam miernik Ph i EC. Pit tylko jedna roślina ma taki objaw? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 6 Sierpnia 2021 Druga roślina niestety też nie lepsza😢 Boję się że teraz z każdym dniem może być coraz gorzej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 6 Sierpnia 2021 @PIT a jak często jej laleś i w jakich ilościach i pojemność doniczek? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 6 Sierpnia 2021 Doniczki 25x27 cm 11 litrowe w niedziele je podlewało około po półtora szklanki(ziemia wilgotna na 2-3 cm)potem w Czwartek po połowie szklanki(ziemia była wilgotna na poziomie 1,5-2cm takze nie chciałem przesadzać zbyt bardzo aby nie przelewać jej) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 7 Sierpnia 2021 Moi drodzy,niestety z kazdym dniem juz jest coraz gorzej,a nie wiem gdzie leży wina...na dodatek to samo sie dzieje teraz z dodatkowymi dwoma,ktore mam wyrzucić na outdoor-liście strasznią robią sie suche @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 7 Sierpnia 2021 @PIT niestety nie jestem na tyle doświadczony by ci pomóc ale może @Szym @Zielone krainy@KlausKörner będą wiedzieć bo to kozaki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 7 Sierpnia 2021 Dziękuje za odpowiedź,mam nadzieje tylko że ktoś zdoła doradzić zanim będzie za późno,no nic jak nie w tym roku to może w następnym😔 Ahh strasznie żałuje ze zostawiłem je na te 3 dni. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 7 Sierpnia 2021 Nie wiem czy ta informacja coś pomoże,ale w dzień wyjazdu zanim to sie stało podlałem rośliny wodą z dodatkiem dolomitu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Sierpnia 2021 @PIT co to za ziemia, i co im wcześniej lałeś? ten ph metr do gleby jest ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 7 Sierpnia 2021 11 minut temu, Szym napisał: ten ph metr do gleby jest ? 23 godziny temu, Zielarka napisał: @onyx można i ziemie https://www.adwainstruments.com/support/knowledge-base/how-to-test-soil-ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 7 Sierpnia 2021 Wcześniej(czyli w niedziele-dzień wyjazdu wlałem ze szklankę dolomitu-pierwszy raz) dolomit był rozrobioną w proporcji 1 garść dolomitu na butelkę wody 1,5 litra A tak cały Swój żywot były polewane zwykłą wodą,poniewaz zauwazyłem ze po nawożeniu (nawet skromną dawką humusu)roślinki strasznie to przeżywały. Postanowione,ze względu na brak jakiegokolwiek pomysłu,stwierdziłem że przepłukam każdą roślinę wodą aby przeczyścić glebę z tego co tak szkodzi. Zobaczymy co dalej,najwyżej następnym razem sie uda,dzięki wszystkim za komentarze🤚 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Sierpnia 2021 @PIT bo tam jak by popalone liście wyglądają, zrób flusha i obserwuj, jak nie pomoże to coś z wodą nie tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach