Filozof 38 Napisano 8 Lipca 2019 Faza kwitnienia marihuany Konopie można podzielić na dwa okresy życia: - wegetacja (faza wzrostu) - kwitnienie (faza kwitnienia) Na kwitnienie marihuany masz w 100% wpływ, i nie masz wcale wpływu. O co chodzi już wyjaśniamy Uprawa indoor W uprawie indoor to ty sam decydujesz kiedy twoje rośliny mają kwitnąć. Uprawiając konopie w growboxie sam jesteś tak jak by matką naturą, gdy twoje rośliny rosną w trybie wegetatywnym przeważnie lampa nastawiona jest na 18h światła 6h ciemni, albo jeszcze więcej godzin światła. W momencie kiedy przełączysz oświetlenie 12/12 roślina dostanie sygnał do tego aby rozpocząć fazę kwitnienia marihuany, i po kilku dniach powinieneś zauważyć pierwsze oznaki tego zjawiska. Oczywiście mówimy tu o typowych odmianach indoor, nie o automatach które są w stanie zakwitnąć nawet przy oświetleniu 24h na dobę. Uprawa outdoor Natomiast uprawa outdoor rządzi się już swoimi prawami. Tutaj nie mamy już żadnego wpływu, matka natura ma dużo do powiedzenia. Rośliny outdoor zakwitają wtedy kiedy zrównuje się noc z dniem, słowem dzień staje się krótszy, wtedy rośliny dostają sygnał aby zacząć zakwitać. Oczywiście nie wszystkie rośliny będą kwitnąć w tym samym czasie, dużo zależy od genów jakie posiada dana odmiana, niektóre odmiany zaczną kwitnąć znacznie szybciej od innych, na to nie mamy wpływu, najlepiej jest wybierać odmiany które szybko zaczynają kwitnąć, mamy wtedy gwarancje że odmiany takie wyrobią się z kwitnieniem do końca sezonu przed przymrozkami. Furorę w ostatnimi czasy robią pół automaty, roślinki rosną dużo większe od zwykłych automatów i szybko zakwitają. Faza ciemności Podczas fazy ciemności nie przeszkadzaj roślinkom, daj im spokojnie kwitnąć. Nie zapalaj światła w growboxie podczas fazy kwitnienia oraz upewnij się że twoje pomieszczenie gdzie trzymasz roślinki jest szczelne i nie dociera do niego światło gdy wyłączone masz lampę. Może to spowodować komplikacje w postaci powrotu do fazy wzrostu czy hermienia rośliny, czyli mogą pojawić się nasiona w topach. Jakie są oznaki kwitnienia marihuany ? Pierwszymi oznakami kwitnienia jest pojawienie się białych włosków nazywanych preflowery. Włosków z czasem będzie pojawiać się coraz więcej i więcej, tworzył się będzie kwiatostan, po kilkunastu dniach będą już widoczne topy które będą coraz większe. Nawozy na kwitnienie marihuany Nawozy na kwitnienie należy lać w momencie pojawienia się początków kwitnienia. Na początku można stosować małe dawki nawozów i z czasem je zwiększając według zapotrzebowania rośliny. Najczęściej nawozy stosuje się według zaleceń producentów. Najbardziej konopie potrzebują podczas kwitnienia potasu i fosforu, można oczywiście zastosować dodatkowo stymulatory kwitnienia których jest duży wybór na rynku, nawozy specjalistyczne do konopi można znaleźć w growshopach. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 9 Lipca 2019 dobrze wyjaśnione @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) zgadza się teraz już wiem żeby nie zaburzać fazy kwitnienia otwieraniem boksa Edytowane 9 Lipca 2019 przez Andi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja mam pytanie odnośnie zapachu. Czy koniecznie musi być filtr węglowy czy mogą być jakieś wkładki maskujące zapach? Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 18 Kwietnia 2020 @Aron filtr jest najskuteczniejszy, są też różne niwelatory zapachu które coś tam pomagają 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 17 Maja 2020 Ja mam pytanie o naświetlanie. Najlepiej naświetlać w nocy czy w dzień? 18h - start: 24:00 koniec o 18:00 albo start o 6:00 koniec: 24:00? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 17 Maja 2020 Jak masz szczelnego boxa to nie powinno być różnicy z tym że ja mam np od 23 do 6 tańszy prąd wiec chce wykorzystać cały ten czas pozdro. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonSz 20 Napisano 11 Października 2020 Ja utomaty od początku do końca robię na 12 na 12 od 21 do 9 i dobrze wszystko wychodzi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Annigmato 83 Napisano 29 Maja 2021 @SzymonSz automaty 12/12 trochę słabo ci musi wychodzic bo je się naświetla cały czas 18/6 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matisonek 4 Napisano 23 Czerwca 2021 Witam;) po jakim czasie od przełączenia światła 12/12 wasze pomidorki pokazały ze zaczynają kwitnąć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 23 Czerwca 2021 @Matisonek 2-3 tygodnie. Czasami szybciej pokazują płeć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matisonek 4 Napisano 24 Czerwca 2021 @Dobry_Człowiek! czy to juz są preflowery? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 24 Czerwca 2021 @Matisonek ja nic tam nie widzę. Mozesz dac wiecej zdjęć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matisonek 4 Napisano 25 Czerwca 2021 @Dobry_Człowiek! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 25 Czerwca 2021 22 godziny temu, Matisonek napisał: czy to juz są preflowery? tak 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 25 Czerwca 2021 @Matisonek tak jak kolega wyzej napisał. To są preflowery. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matisonek 4 Napisano 25 Czerwca 2021 Dziękuję i życzę owocnych plonów ;D 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 6 Lutego 2023 @Tester mam pytanie mniej więcej po ilu tyg zacząć proces kwitniecia ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Lutego 2023 @hubert2020 automaty zaczynają po około 4 tygodniach, a sezony jak im się zrobi noc 12h @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 6 Lutego 2023 @doominik a nie automaty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach