insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 Witam dziś załączyłem lampe Mars hydro ts600 i zrobiłem test na godzinę odpaliłem . Góra jest bardzo gorąca a mam ja w boxie 40x40x100 . Co mogę zrobić by ja jakoś schłodzić ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 wentylacja jakiś wiatrak 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 Specjalny do lampy czy zwykły w środku ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 zwykły, ale jaką masz w środku temperaturę pod lampą mierzyłeś ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 Ona większość ciepła oddaje do góry i wystarczy, że masz w boxie normalną wentylację @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 Do 26-28 stopni to zależy jak blisko Mam wentylacje w środku taka 5w wiatraczek wlot ,wylot 5w I mieszajacy 5 W cozy to wystarczy ? @doominik @Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 jak masz dobrą temperature to może i przejdzie, filtra węglowego chyba nie planujesz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 mam kupiony ale nie podłączony bo jeszcze nie wykielkowalo poza tym planuje zamontowac jak podrośnie i będzie zapach @Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 Mierz temperature na wysokości szczytów, czy tak jak jest malutka, na wysokości rośliny po prostu. Jak jest do max 30'C to jest ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 ok spoko a mogę zamontować coś na górze lampy by ją schłodzić? czy raczej to jest normalne że jest u góry gorąca i oddaje ciepło do góry?@doominik @doominik bo słyszałem też o takich płytkach heatstink radiator które chłodzą coś takiego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 cała ta blacha na tym panelu to jest jej chłodzenie. Nie ma potrzeby specjalnego ich chłodzenia, jak tylko masz jakiś wyciąg to wystarczy. Mam 2 takie w małym namiocie i jest ok ze zwykłym wyciągiem i jednym mieszającym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 no to super, zaoszczędze, moim zdaniem lepiej jak kupie mocniejszy mieszający ok 15w i bedzie spoko, bo ten 5 w to troche słabo wieje 😄 mam wiatrak wyciągowy 10w czy to wystarczy? @doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 włącz i zobaczysz jaką masz temperaturę w boksie. Nikt nie zgadnie, czy będzie ok czy nie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 Masz moim zdaniem nie do końca trafne myślenie, bo jeśli box jest zamknięty i wtłaczana jest do niego niewielka ilość powietrza i wytłaczana jest z niego też niewielka to wiatrak mieszający będzie mieszał i tak nagrzane od panelu led powietrze, oczywiście lekko je schłodzi, ale znacznie lepszy efekt byłby, jakby ci szybciej powietrze z boxa uciekało, czyli jakby wyciąg był mocniejszy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 Zostawilem niedawno odpalonego boxa zamknietego wiatrak wejściowy 5w mieszający 5 a wyjściowy 10w i temperatura była max 26,5 @Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 To w normie, a jaka panuje temperatura w pomieszczeniu, w jakim stoi box? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 @Zielone krainy to Zależy ok 21-22 . Mysle ze ok ale sprawdzałem tez bez ogrzewania pomieszczenia i nie spadła temperatura to chyba dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 To znaczy, że panel przy włączonych wiatrakach podnosi w boxie temperaturę o 4,5-5,5 stopni C, więc dopóki w pomieszczeniu nie ma temperatury 25 C i wyżej to nie ma problemu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 14 Lutego 2021 No tak jak mówisz ale wiadomo będę kontrolował temperaturę i codziennie doglądał a mam jeszcze pytanie czy przy automatach muszę zmieniać czas przy kwitnieniu na 12/12 czy może pozostać od początku do końca 18/6? Bo różnie mówią @Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Lutego 2021 @insane93 Najlepszą opcją przy automatach jest moim zdaniem 20/4. Oczywiście 18/6 też może być, a światła nie przełącza się na 12/12, jak przy sezonach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach