Gość Zielone krainy Napisano 30 Grudnia 2020 Stosował ktoś przy podlewaniu roślin wodę z dodatkiem mleka, aby dostarczyć wapnia rośliną ? Czytałem o tym sposobie i zastanawiam się czy można go stosować przy uprawie konopi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 30 Grudnia 2020 @Zielone krainy skorupki od jajek się stosuje np. Ale trzeba zmielić i wymieszać z ziemią. Z tym że potrafi to podnieść pH ziemi. Dużo osób nie chwaliło tego rozwiązania. O mleku nie słyszałem. Więc pewnie mało Ci pomogłem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk Spoko ziomek, dzięki za odpowiedź, o skorupkach słyszałem, ale zastanawiałem się nad mlekiem z wodą. Wielu ludzi to stosuje w przypadku innych roślin, ale nie wiem czy można ten sposób zastosować w przypadku konopi, nie chce niczego zepsuć lejąc do ziemi coś, co konopi nie będzie służyło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Grudnia 2020 @Zielone krainy zrob doświadczenie i daj nam znać😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Grudnia 2020 @Farmerka Do zbiorów mi nie wiele czasu zostało, więc chyba to nie jest odpowiedni moment na robienie eksperymentów, bo jakby teraz mi się coś z roślinami złego stało to nie byłoby mi do śmiechu. Wole się opierać na doświadczeniu innych, a jak nikt jeszcze nie próbował dodawać mleka do wody i tym podlewać konopie, to jako pierwszy wole nie przecierać nowych szlaków, bo jeszcze zaprowadzi mnie to na manowce. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Grudnia 2020 @Zielone krainy masz racje. Oby do końca🤞 na nowych spróbuj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cappi 21 Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Lepszym i szybszym sposobem jest woda w której gotowałes jajak, tylko nie solona, na 1l 2 jajka dajesz. mleko nie roscieczasz z wodą tylko robisz w ten sposób aby zsiadło, wtedy na dole masz gotowe wapno do roscieczenia w stosunku 1-1, nie szkodzi to konopią sam robię w zależności co jest pod ręką 😉 Edytowane 30 Grudnia 2020 przez Cappi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Grudnia 2020 @Cappi Dzięki za radę. Dam sobie spokój z mlekiem i podleje, jak radzisz, czyli wodą po gotowaniu jajek. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cappi 21 Napisano 30 Grudnia 2020 Ja robię taki roztwór, 1l wody po jajkach do tego daje 4 torebki herbaty i 4 łyżeczki małe kawy, nastepnie gotuję, później ostudzam i podlewam. 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Grudnia 2020 @Cappi Na ten moment zatrzymam się na samej wodzie po ugotowanych jajkach, ale dzięki za przepis na bardziej złożoną miksturę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 31 Grudnia 2020 @Zielone krainy Gotujemy jajka Podlewamy wodą z jajek 🙂 i roślinka staje jak szalona - konar płonie O Ty Ty, już rozumiem ten patent ! pozdro i dobrego nowego roku Ryjku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 31 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk Dzięki ziomku. Tak zrobię. Dzisiaj wybił u mnie 60 dzień kwitnienia roślin. Według deklaracji producenta nasion zostało im 3 dni do zbiorów, ale wiadomo, że tak pięknie raczej nie jest, jak przedstawia to producent. Swoim rośliną daje jeszcze 17 dni , mam nadzieje, że to im wystarczy, by nabrać bursztynu i jeszcze trochę spuchnąć, a potem zbiory, suszenie, jaranie i od razu następna uprawa. Szczęśliwego nowego roku. Niech ci w nowym roku , przy każdej uprawie, łodygi uginają się pod ciężarem topów. Pozdro. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Stycznia 2021 Dzisiaj zrobiłem wywar z łupin cebuli, jakie z tego, co czytałem zawierają potas i fosfor. Mam zamiar go jutro przetestować. Ktoś z was kiedyś coś takiego stosował ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach