Seb88 13 Napisano 15 Grudnia 2020 Witam, nie stety pojawily sie u mnie pierwsze problemy. Dziewczyny do tej pory byly podlewane samą wodą. Cztery z pięciu rosną zadawalająco ale jedna panna, slabo pije wode i ma jakies niedobory? Ino nie pisac ze za sucho czy za mokro, Ph wody raczej w normie skoro reszta kwiatkow rośnie ladnie. Help @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2020 @Seb88 To nie takie oczywiste, że jak reszta roślin ładnie rośnie w swoich osobnych doniczkach to ph w każdej doniczce na pewno jest dobre. Sprawdź ph gleby, może złe ph ją blokuje, bo na moje oko widać niedobory na liściach i stawiałbym na deficyt azotu. Jak ph by miało być dobre, a obstawiam, że jednak nie jest, to dałbym jej nawozu z azotem, ale dopiero po upewnieniu, że ph gleby jest dobre. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 15 Grudnia 2020 @Zielone krainy czy ten miernik jest miarodajny? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2020 @Seb88 Nie używałem , więc nie wiem, ale raczej szedłbym w sprawdzone merniki i ogólnie polecane np. Adwa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Grudnia 2020 @Seb88 kup zwykle testery do mierzenia pH gdzie wsypujesz trochę ziemi w probówkę i zalewasz płynem. Te mierniki elektroniczne są słabe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 16 Grudnia 2020 @Seb88 Sprawdź pH koniecznie tak jak koledzy piszą o góry. Jaką masz ziemię ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Grudnia 2020 @Seb88 Wsadź palec głęboko w ziemię. Może woda nie spływa z doniczki i coś podgniwa. Roślina jest wyraźnie osłabiona @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 16 Grudnia 2020 @doominik Myślałem że może zbrylona mogła być, i gorzej się rozwija system korzeniowy. Ale organoleptycznie nie do sprawdzenia przez nas. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 16 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk @Zielone krainy @doominik ziemie mam allmix, na pewno pije malo wody. Jezeli ziemia jest zbrylona to co moge zrobić w takiej sytuacji?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Grudnia 2020 @Seb88 trawnik się nakłuwa, możesz spróbować i z tym krzakiem, zawsze to poprawi dopływ powietrza do korzeni. Dajesz jej cos na korzenie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 16 Grudnia 2020 @Seb88 a jak wrzucales do doniczki to w rękach kruszyles te bryły ? Czy niekoniecznie ? Nie bardzo bym to obstawiał, ale może ? Ktoś pisał na forum o tym, chyba vampidrut. Ale na korzenie fakt, ja dawałem już tak od 4-5 dnia . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 16 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk @doominik nic nie dawalem, dopiero 4 dni temu zaczolem lać nawozy hesi. Ponakuwam jeszcze dzis. Tester ph gleby przyjdzie mi jutro. Mam nadzieje ze uda mi sie ją odratowac. Jeszcze jedno pytanie. W ostatią sobote przelaczylem na flo. Czyli jak szybko coś nie wymyśle to pozostanie taka niewielka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 16 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk @doominik woda prawie wyschła, wydaje mi jakby wyglądała lepiej. Liście jaśnieją jakby czegoś brakowalo? rosliniki maja prawie sucho, podlewac czy poczekac do jutra? To zdjecie ponizej jest aktualne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Grudnia 2020 @Seb88 Ja bym zaczekał do jutra, by znać ph wody, jaką będziesz lał. Bo jak jest złe ph gleby, a ty będziesz dalej lał wodę o złym ph to będzie tylko gorzej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Grudnia 2020 @Seb88 Ona na flo jeszcze urośnie i to sporo. Ja czasem już musiałem wskoczyć na flo bo uprawiam w cyklach i tez tak na początku pusto w boxie, a po 2 tygodniach musiałem sporo wycinać bo tak gęsto było 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach