HamMc 0 Napisano 9 Listopada 2020 Siema, dlaczego zawsze podczas suszenia, moje topy są strasznie suche z zewnątrz, ale po ściśnięciu czuć, że są nawilżone w środku? Z reguły warunki moje na suszenie to 55-60% wilgotności i 17-19 stopni temperatury. Do tego bardzo szybko wysychają, dzisiaj mija 2 dzień i są suche(właśnie z zewnątrz) mimo że łodygi jeszcze nie strzelają. Curring rozprowadzi tę wilgoć lepiej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 9 Listopada 2020 Nie rób curringu po 2 dniach bo ci wszystko spleśnieje. Suszysz 7-10 dni i sprawdzasz czy łodygi strzelają. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HamMc 0 Napisano 9 Listopada 2020 @fxxx1337 Chodziło mi o curring jak już wszystko się wysuszy. Problemem jest to, że przy dobrych warunkach wychodzą mi strasznie suche topy z zewnątrz, a wewnątrz są mokre. Interesuje mnie czy curring (jak już wszystko będzie gotowe) rozprowadzi wilgoć równomiernie po topach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Listopada 2020 @HamMc to zamknij te topy do pojemnika i ta wilgoć w środku topów przejdzie na inne i dosusz albo drobniej siekaj topy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Listopada 2020 @Szym @HamMc nie wrzucaj do pojemnika topów po 2 dniach suszenia, bo wilgoć się nie rozprowadzi, tylko od środka wejdzie pleśń kto to widział, żeby po dwóch dniach curringować topy poczekaj jeszcze conajmniej kilka dni rozdrobnij trochę materiał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Listopada 2020 @HamMc To normalne, e zaczynaj wysychać z zewnątrz, a w środku są wilgotne, wszystko tak schnie. Niech tak schną z tydzień, a potem do słoików i reszta wilgoci się równo rozprowadzi po całych topach podczas curingu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Listopada 2020 1 godzinę temu, HamMc napisał: Chodziło mi o curring jak już wszystko się wysuszy. @Groovebusters @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HamMc 0 Napisano 11 Listopada 2020 Dzięki za odpowiedzi, a mogę porozłożyć je w otwartej szafie i tam wysuszyć? Suszę w kartonie z wiatrakiem wyciągającym, a nie mam już tam miejsca. Warunki w tej szafie takie same jak w kartonie, tyle że bez wiatraka który wyciąga powietrze. Wrzucę tam jakiś mieszak (wiejący nie na topy) i powinno być git? @Szym @doominik @Groovebusters @fxxx1337 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 11 Listopada 2020 jak wilgotność jest ok to byleby się powietrze ruszało @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 11 Listopada 2020 Ja suszyłem z jednym wiatrakiem w kartonie i z tylu tylko był filtr żeby sobie powietrze jako tako uciekało i wszystko się elegancko wysuszylo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach