mikosz 123 Napisano 15 Października 2020 Siemka, czy możecie mi polecić jakieś konkretne osuszacze powietrza? Jakiej wydajności powinienem szukać? Potrzebuję zejść z rh ok. 70%-80% do 40-45%, mam namiot o rozmiarze 100x100x200 znajdujący się w pokoju 3m x 2,5m. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Października 2020 Zapomniałem dodać, że osuszacz będzie stał na zewnątrz boxa, tuż obok namiotu w zamkniętym pokoju. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 15 Października 2020 @mikosz a jaki budżet ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Października 2020 @Szym Ogólnie wychodzę z założenia, że lepiej kupić raz a porządnie a oszczędny płaci podwójnie. Załóżmy, że budżet to 8 stów, ale niech ma zapas wydajności jakby mi się zachciało w przyszłym roku powiększyć uprawę o kilka metrów. Co najlepszego kupię w tej kasie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Października 2020 Myślałem o czymś takim jak EBERG KRUG 24, czy ktoś coś o nim wie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 15 Października 2020 @mikosz jest na małe i średnie pomieszczenia więc powinien być git 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Października 2020 @Szym Skoro już jesteśmy przy osuszaczach, zadam powiązane z nimi pytanie. Czy wszelkie funkcje związane z oczyszczaniem powietrza - filtracja, jonizacja, ozonowanie, lampy UV, itd. wpływają jakoś na rośliny? W nawilżaczach też są często podobne opcje, czy korzystniej dla roślin jest ich używać czy nie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 15 Października 2020 @mikosz coś tam może wpływać, ale trzeba doczytać co i jak, ja mam oznonator i mówią że nie przebywać w miejscu ozonowania @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Października 2020 @mikosz Ja używam osuszacza z amazona o wydajności 20l/dobę (te skale można chyba generalnie kant kuli potłuc)-ma moc agregatu do 380W i on ogarnia mi 2x większy namiot. Zwróć uwagę, czy możesz podłączyć wężyk do wody, żeby mieć stały odpływ, bo gwarantuje, że nie dasz rady upilnować opróżniania zbiornika-u mnie ponad 6l może się napełnić przez noc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 16 Października 2020 @doominik Mogę prosić jakiś link do niego? Ile czasu pracuje u ciebie osuszacz w ciągu doby? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Października 2020 @mikosz mój jest taki sam jak Ten z amazona. Ja zapłaciłem za niego polowe tej ceny. Ja swój trzymam w namiocie i ustawiam na 55% (na dole namiotu zawsze jest bardziej wilgotno i to daje jakieś 45% w rzeczywistości). Praktycznie nigdy się nie wyłącza i tak pracuje ostatnie 3-4 tygodnie flo. Woda spływa bezpośrednio do zbiornika z wodą dla krzaków (uprawa hydro). Niestety generuje sporo ciepła i w namiocie jest przeważnie cieplej niż powinno, ale to wybór mniejszego zla @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
camper23 0 Napisano 21 Października 2020 W dniu 15/10/2020 o 18:01, mikosz napisał: Siemka, czy możecie mi polecić jakieś konkretne osuszacze powietrza? Jakiej wydajności powinienem szukać? Potrzebuję zejść z rh ok. 70%-80% do 40-45%, mam namiot o rozmiarze 100x100x200 znajdujący się w pokoju 3m x 2,5m. I co podjąłeś już decyzję. Też się właśnie zastanawiam nad wyobrem osuszacza, a tyle tego jest, że można zgłupieć xd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 21 Października 2020 @camper23 W piątek będę miał więcej czasu to poczytam i coś wybiorę. Dam znać ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 23 Października 2020 @camper23 Zrobiłem research, mam trzech kandydatów i srogi dylemat. Ale zanim przedstawię wytypowane modele chciałbym dodać, że jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to na nowy rok będę potrzebował osuszacza który ogarnie namioty o łącznej powierzchni ok 5 m2 postawione w pokoju ok 30m2 a bez sensu kupować dwa razy. 1) nowy Klarstein DryFy Connect 30 wydajność 30l/24h, moc 530W, WiFi, zdalne sterowanie przez aplikację, koszt 800zł 2) używany CHIGO CBD-40H3A-D11L wydajność 40l/24h, moc 680W, koszt 600zł 3) powystawowy Comfee MDDP-40DEN1 wydajność 40l/24h, moc 560W, koszt 750zł Najbardziej jestem przekonany do Klarsteina, jakbym miał pewność, że będzie wyrabiał to bym się nawet nie zastanawiał. Niby są jeszcze większe wersje 50l ale wykraczają znacznie poza budżet. @doominik Trzymasz swój osuszacz wewnątrz boxa czy obok? Co ile i na jak długo zazwyczaj włączasz i jakie wymiary pokoju który osusza? Sam już nie wiem który wybrać i czy zwracać uwagę bardziej na moc, wydajność czy coś innego, ktoś pomoże? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Października 2020 @mikosz moj ustawiam na określana wilgotność, ale przeważnie pracuje cały czas, bo po prostu tej wartości nie osiąga. Przeważnie wkładam go do środka boxa 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Października 2020 @doominik Dzięki, w takim wypadku jednak dokładam te 4 stówki i zamawiam Klarsteina 50’ke. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Października 2020 @mikosz no i dobrze, lepiej mieć zapas mocy, bo te rośliny jak się rozpędzą to pompują straszne ilości wody. Większy zawsze może się włączać i wyłączać, a mniejszy jak nie da rady to już nic nie zrobisz. Upewnij się tylko, że można go podłączyć do odpływu, żebyś nie musiał ręcznie zbiornika opróżniać. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Października 2020 @doominik Zamówiłem. Można podłączyć wąż tylko nie ma go w zestawie. Prawdopodobnie dlatego, że kupiłem powystawowy egzemplarz ale był za połowę ceny. Ale zbiornik ma 7 litrów, jak będzie się zbyt szybko napełniał to kupię wąż. Mam nadzieję, że będzie się odpalał raz na jakiś czas bo pobiera 750W, a mój cały box poniżej 400. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Października 2020 @mikosz mój ma zbiornik trochę ponad 6l i potrafił się napełnić przez noc. Wąż pasuje zwykły silikonowy, czy nawet ogrodowy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Października 2020 @doominik A dokąd wąż odprowadza tę wodę? Mam go ciągnąć przez całe mieszkanie do zlewu? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach