Amnumnate 13 Napisano 14 Sierpnia 2020 Hej. Tydzień temu na jednej roślince zauważyłem, że jest nadgryziona. Z dnia na dzień zaczyna być tego coraz więcej i przeniosło się na drugą. Zaraz obok folii rośnie róża cała bez liści i widziałem mrówki chodzące po niej. Myślicie, że zaatakowały też dziewczynki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Sierpnia 2020 @Amnumnate czasem chyba może jakaś odmiana, a ślimaków nie było ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnumnate 13 Napisano 14 Sierpnia 2020 Zaczęło się na Super Lemon Haze, a teraz jest też na Neville Haze (drugie zdjęcie). Ślimaków sporo na podwórku, ale o dziwo od samego początku unikają folii. W razie czego kupiłem środek na mrówki. Może uda mi się w nocy znaleźć winowajcę. @Szym Właśnie się przyglądałem roślinkom i na trzeciej też znalazłem obgryzione liście na dole. Na jednym siedział ten jegomość. Z tego co wiem to te karaluchy żywią się resztkami drewna więc nie sądzę, że to one. Dodatkowo na liściach widać jakby jakieś odchody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenKush 28 Napisano 14 Sierpnia 2020 @Amnumnate identyczne liście miałem po ślimakach. Zapodaj na około ślimakol. Mrówki są nieszkodliwe dla naszych panien. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnumnate 13 Napisano 14 Sierpnia 2020 @GreenKush poza tymi robakimi siedzącymi dziwnym trafem za każdym razem na nadgryzionych liściach znalazłem też jednego ślimaka i dwa dziwadła. Much itp nie liczę bo nie szkodzą. Narazie rozsypałem sól wszędzie gdzie się dało. Ślimaki tego nienawidzą. Znajdę jakiś angielski odpowiednik tego co podałeś i zamówię. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenKush 28 Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Na robactwo itp. Polecam ci Canna Cure z tych dedykowanych. Jeżeli mieszkasz W Angli to poszukaj jakiegoś oprysku dolistnego na szkodniki. Pozbędziesz się w ten sposób owadów I innych małych frajerów ,które są szkodliwe dla mj. Pozdro ! Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez GreenKush 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnumnate 13 Napisano 15 Sierpnia 2020 Myślałem, że biały robal ze zdjęcia to to samo co te szare wcześniej. Okazuje się, że nie. https://www.growweedeasy.com/cannabis-plant-problems/mealybugs A więc ten szary to prosionek szorstki, a ten biały to wełnowiec. Prosionki niby nie powinny być szkodliwe, ale u mnie chyba ewoluowały. ? W razie czego pozbędę się obu. Strasznie drogie te wszystkie organiczne środki. Mam nadzieję, że dziewczynki odwdzięczą się plonami. ? Przy okazji przeglądając listę szkodników z tej strony dowiedziałem się, że miałem leaf miners. https://www.growweedeasy.com/bugs-pests-symptoms-marijuana-grow Zaraz sprawdzę czy wciąż się pokazują. Sporo tego cholerstwa się zbiera... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mjrTOMMY 8 Napisano 11 Września 2020 na moich klonach, które wstawiam na parapet , widziałem na własne oczy w akcji jak ten szary wpieprza liścia. siedział i wygryzał. a o polskich mrówkach, to nie słyszałem, żeby rośliny gryzły. raczej bronią przed ślimakami i gąsieniczkami. może czasem mszyce hodują, ale to już inna bajka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach