devil88 0 Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) @Piccolo @Tester Filtr ma wydajność 190-250m3/h a wentylator 150/180m3/h Edytowane 16 Stycznia 2021 przez devil88 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 16 Stycznia 2021 @devil88 ja znalazłem coś takiego widać to nie ten wyciąg, bo tutaj jest napisane, że najsłabszy ma 240m. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devil88 0 Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) @Piccolo Mam tańszy i słabszy model 160/100 Edytowane 16 Stycznia 2021 przez devil88 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 16 Stycznia 2021 @devil88 ale czuć coś zapach ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devil88 0 Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) @Tester nie 😉 roślinki dopiero kiełkują ale chodzi o to, że wentylacja nie działa tak jak powinna i wentylator praktycznie nie wyciąga powietrza z box'u Wystarczy, że całość wyjmę na zewnątrz do warunków "pokojowych" i zaczyna po chwili normalnie pracować. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez devil88 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 16 Stycznia 2021 @devil88 to sprawdź warunki przy włączonym wszystkim jaka jest wilgotność i temperatura jak w normie to czym się przejmować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nyilas 14 Napisano 29 Stycznia 2021 Szybkie pytanko Czy wentylacja w pierwszych dniach gdy nasionka ledwo wyjdą z ziemi jest potrzebna? Czy wystarczą same wloty pasywne przez pierwsze kilka dni? Hydro mars ts600 100w 60/60/150 Wentylator mam, irytuje mnie dźwięk więc zastanawiam się czy brak wentylacji do czasu wyciszenia ma jakiś negatywny/znaczny wpływ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 29 Stycznia 2021 @Nyilas dobrze jak jest wymiana powietrza, na jakiś czas obejdzie się bez wentylatorów, tylko temperaturę pilnować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Wiem co czujesz mnie też denerwował wentylator, szczególnie jak miałem zostawiać zamknięty na klucz pokój bez opieki na 10 godzin. Najbardziej bałem się o to że do wentylatorka coś wleci np. liść, zatnie się, przewróci się, narobi hałasu, albo co gorsza dojdzie do zwarcia instalacji. Ja jechałem do 61 dnia bez wentylatorów praktycznie może przez jakieś 8-10 dni miałem włączony, a tak to cały czas uchylone drzwi boxa i wietrzyłem pokój codziennie rano i wieczór, i jakoś roślinka przeżyła. Co prawda nie będę miał przyzwoitych plonów, chociaż wydaje mi się że na plony składa się wartość_plonu_w_idealnych_warunkach - (kategoria_bledu_1 * wspolczynnik_waznosci_kategorii_bledu_1 + kategoria_bledu_2 * wspolczynnik_waznosci_kategorii_bledu_2 + ... + kategoria_bledu_n * wspolczynik_waznosci_kategorii_bledu_n) gdzie wśród tych błędów jest między innymi brak wentylatora/ów, ale dla mnie priorytet był taki żeby nikt się nie skapnął że coś dniami i wieczorami szumi. Ale temperatura jest ważna, ja mierzyłem temperaturę na szczytach roślinki po 2 godzinach świecenia i na zamkniętym boxie było około 28-29 stopni. Starałem się nie przekraczać magicznej bariery 30 stopni Edytowane 29 Stycznia 2021 przez konopny_janusz 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Obija 0 Napisano 28 Lutego 2021 Witam Zakladam boxa 70 x70 x 160 do tego lampa hydro mars ts 1000 jaki parametry powinien mieć filtr węglowy oraz wentylator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 28 Lutego 2021 @Obija 0.7x0.7x1.6=0.784x4x60=188.6m3/h to jest twój wentlator a filtr powinien byc większy około 250m3/h 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Annigmato 83 Napisano 29 Marca 2021 Witam box 30x45x80 filtr croco 80-120m3/h szukam wentylatora do niego najlepiej pasował by komputerowy jest to możliwe przy małym boxie ? Światło ledam 35w ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 29 Marca 2021 @Annigmato nie przepchnie wiatraczek komputerowy powietrza przez filtr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basta 0 Napisano 1 Kwietnia 2021 Mam podobny problem z filtrem Grenfox magnum 125mm (min flow 180 m3/h, max 300), przed włożeniem do boxa przepływ powietrza wydawał się poprawny, ostro wiało. Jednak gdy zrobiło się wilgotno w boksie to wentylator ledwo ciągnie. Może jest za słaby wentylator VENTS Quietline 125 (197 m3/h) ? Dodam, że nie miałem z tym problemu przy wcześniejszym filtrze najmniejszym Can-lite (165 m³/h) z zwykłym ściennym wentylatorem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 1 Kwietnia 2021 @basta Nie ma on regulacji obrotów ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basta 0 Napisano 1 Kwietnia 2021 @Tester nie ma regulacji, pracuje na pełnych obrotach. Ten filtr i wentylator o tych parametrach według wszelkich obliczeń i tego co widziałem w fotorelacjach powinien bez problemu ogarniać box 80x80x180 z 4 dorodnymi pannami na wegu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 1 Kwietnia 2021 @basta może ci się zdaje że coś jest nie tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 10 Kwietnia 2021 Cześć. Zamówiłem growbox 40x40x140 i mam pyt. dot. wentylacji. Wg wyliczeń (0.4x.0.4x1.4=0.224x4x60=54 m3/h) wystarczy zwykły wentylator łazienkowy, który ma 100m3/h ? Czy ktoś ma podobny growbox (nie musi być taka sama powierzchnia) i może wrzucić zdjęcie w jaki sposób ma zamontowany wentylator w growboxie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 10 Kwietnia 2021 @dantes205 jaki wentylator Ci chodzi ? wyciąg ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 10 Kwietnia 2021 @Szym tak wyciąg. Czy moge go zamontowac na suficie boxa? I jaki bedzie lepszy, zwykly lazienkowy czy kanalowy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach