przemiły 174 Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Siemanko! To moje drugie podejście, wcześniej bawiłem się automatami, ale niestety kwarantanny i podobne atrakcje sprawiły, że wróciłem do domu 3 tygodnie później niż planowałem, niestety nie bez konsekwencji dla roślin. Tym razem zamierzam siedzieć na dupie, są więc szanse, że pójdzie lepiej. 3 pestki to Critical Jack od Dinafem, 1 to Cookies Kush od Barney's Farm - feminizowane sezony. Póki co roślinki mieszkają w startowych doniczkach, w mixie jakiejś zwyczajnej ziemii z perlitem, jak narazie podlewam je roztworem mikoryzy PLANT SUCCESS ORCA. Zachęcony rezultatami LST na poprzednich pomidorkach z pewnością nie będę się opierdalał w kwestii treningu. Temperatura w boxie nie przekracza 26°C, wilgotność w przedziale ~70-80%, pomaga w tym nawilżacz bo w domu z reguły mam ok 45-50%. Domek w którym się to wszystko dzieje to www.homebox.net/en/product/a-q60/ (60x60x160). Tutaj parę słów więcej na temat lampy, która u mnie świeci: https://phytolite.com/product/clorofilla-cree-3070-80/ W tym miejscu pytam, co myślicie o świeceniu 24\0 przez cały czas do momentu przeskoczenia na 12\12? Szukając info na ten temat spotkałem się raczej z przychylnymi słowami co do takiej taktyki. Postaram się robić update raz w tygodniu, wszelkie wskazówki i krytyka mile widziane! Z fartem! Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez przemiły 4 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 9 Kwietnia 2020 Ja juz od lat weguje krzaki 24/0, tak ze smialo. Caly zestaw ok, ale z ledem to lekko zjebales, bo za ta cene mialbys Quantum Board na samsungach, o mocy 100-120W. Ale ok, pestki masz zacne, bede sledzil. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Kwietnia 2020 @przemiły zgadzam się z @CheMsKuN -pestki ciekawe, na pewno będę obserwował, bo z dinafem mam jak na razie dobre doświadczenie, tylko z tym światłem może być słabo, bo 50W to nie za dużo na namiot 60/60 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 9 Kwietnia 2020 @CheMsKuN w takim wypadku programator czasowy idzie póki co do szuflady ?@doominik o ile mnie wzrok nie myli to ta lampka ma 80W Generalnie z braku doświadczenia i trochę też pośpiechu (rzadko bywam w PL a tu gdzie mieszkam jest duuuuużo drożej i wybór żaden, wysyłki ze względów celnych to ostateczność) przy zakupie lampy posłużyłem się radami bardziej doświadczonych growerów, powiedziano mi, że na box 60x60 będzie ok. Cóż, jeżeli przy sprzyjających, pozostałych okolicznościach wynik starań będzie niezadowalający to wleci coś mocniejszego. Dzięki za zainteresowanie i życzę miłego popołudnia! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Kwietnia 2020 @przemiły Zobaczymy jak to będzie szło. Ja mam w namiocie 12/80 2x100W na vege i to jest tak na styk. Coś tam na pewno będziesz z tego miał, ale ile to sam jestem ciekawy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HolenderskiGrower 139 Napisano 11 Kwietnia 2020 @przemiły nie będą mialy za ciasno? Aż 4. Z tego co pamiętam to najlepiej sadzić jednego na 0.25m2 ale no zobaczymy jak z treningami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 11 Kwietnia 2020 2 minutes ago, HolenderskiGrower said: @przemiły nie będą mialy za ciasno? Aż 4. Z tego co pamiętam to najlepiej sadzić jednego na 0.25m2 ale no zobaczymy jak z treningami To zależy od odmiany. Ja ostatnio miałem automaty northern light i można by je wsadzić gęściej, za to teraz mam auto ak i mają ciasno na 0,25m2. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HolenderskiGrower 139 Napisano 11 Kwietnia 2020 2 godziny temu, doominik napisał: To zależy od odmiany. Ja ostatnio miałem automaty northern light i można by je wsadzić gęściej, za to teraz mam auto ak i mają ciasno na 0,25m2. Racja też zależy od odmiany ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 11 Kwietnia 2020 @HolenderskiGrower cóż, zobaczymy. będę lawirował z treningami ? Dziś 5ty dzień wega, rosną sobie ładnie, równo. Mam wątpliwość co do rodzaju światła na obecnym etapie, różnie to wygląda u różnych growerów. Producent lampy radzi: Cytat Use the perimeter ring only (Color Mix) for germination and first weeksBoth channels for vegetative and floweringUse COB only for maintenance and mother plants To co, walić tylko kolorowymi ledami czy wszystkie ręce na pokład? Interesuje mnie też Wasze zdanie odnośnie wszelkich airpotów, dirtpotów itp. Warto? Czy może plastik ze sporą ilością otworów to tzw. jeden ch*j? Co z wysokością lampy? Ledy nie buchają specjalnie gorącem, czy w tym przypadku niżej znaczy lepiej? Słowem wytłumaczenia dlaczego 2 z 4 takie krzywe, otóż jak wsadziłem palec grzebalec to się ruszyły nieco ? Smacznego jajka! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 11 Kwietnia 2020 Panel odpal na full, zawies go narazie okolo 50cm nad plantami. Na temat airpotów, dirtpotów nie mam zdania nie uzywam ich. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HolenderskiGrower 139 Napisano 11 Kwietnia 2020 Panel daj na 30 później na flo 18 cali czyli 45 cm. Krzywe łodygi zawsze możesz podeprzec nakrętka po napoju (wlej wody by była cięższa) ja tak robiłem i było ok. Światło ustaw 18/6 wystarczy po co nie potrzebne rachunki? bądź bogatszy?. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 11 Kwietnia 2020 korzenie w airpotach trochę inaczej rosną lekko coś tam dają ale to raczej nie duża różnica 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 12 Kwietnia 2020 widziałem testy i airpoty dawały trochę lepszy plon @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 12 Kwietnia 2020 To zależy jaki panel, w instrukcji powinno pisać mniej więcej. Są różne diody bardziej lub mniej penetrujące światło dają. Dyskoteke może inaczej niż białe się używa. Zobacz jak się będą zachowywały krzaki i koryguj wysokość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 21 Kwietnia 2020 Cześć i czołem! Dziś 15 dzień wega, w międzyczasie przeprowadzka do airpotów własnej produkcji o pojemności ~15/16 L Coś ten jeden critical się pogniewał będąc jeszcze w pierwotnej doniczce, ale póki co wszystko ładnie idzie. W międzyczasie ogarnąłem zestaw do karmienia co2, niedługo więc ten gadżecik zacznie pracować, mam nadzieję, że się opłaci. Póki co myślę nad treningami, prócz LST najbardziej korci mnie spróbować FIM. Chodzi mi także po głowie puszczenie dwóch z roślin po siatce ale w pionie, po ścianie i prowadzenie ich przy pomocy LST, dwie pozostałe LST + FIM lub topping. W planach też posiłki w postaci dodatkowego źródła światła, póki co nie mam opcji na kolejny panel; zamierzam się posiłkować ogólnodostępnymi żarówkami led, trzeba będzie się tylko pozbyć soczewki rozpraszającej, z pewnością nie zaszkodzi a może pomóc ? Jestem zaskoczony tym jak intensywnie pachnie Cookies na obecnym etapie, nie mogę powiedzieć tego samego o Criticalach. Z fartem! 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 21 Kwietnia 2020 Widze ze panel na wegu sie spisuje, dziewczyny zdrowe i nie powyciagane. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 21 Kwietnia 2020 26 minut temu, przemiły napisał: zamierzam się posiłkować ogólnodostępnymi żarówkami led, trzeba będzie się tylko pozbyć soczewki rozpraszającej, z pewnością nie zaszkodzi a może pomóc ? Widziałem taki "panel" na YT. Jak znajdę link to podeślę 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 27 Kwietnia 2020 Dobry wieczór! 21 dzień wegetacji, chyba całkiem póki co udanej. Cookies i jeden z Criticali rosną zauważalnie lepiej niż pozostałe 2 Jacki, ale wszystkie są zdrowe i zapowiadają się obiecująco. Dziś wleciał po raz pierwszy nawóz - Canna Tera Vega - w dość niskim stężeniu; 5 ml na ~6 l wody. Wszystkie roślinki są już po FIMie, oby ten trening okazał się udany. Jak widać przydarzyło się też skromne LST. Na instalację czeka butla nadziewana co2, mam jedynie problem z ustaleniem optymalnego dawkowania. Nie do końca wiem jak mam rozumieć dostępne w necie instrukcje, podające konkretne dawki, ale dla "szczelnych boxów" - cokolwiek to znaczy. Być może sens będzie miało chwilowe wyłączanie wentylacji na czas karmienia, które będzie trwało ok 2 minuty, co godzinę. Niestety nie dysponuję miernikiem ppm i nie zanosi się by ten stan miał się prędko zmienić. Pozostaje próbować. Z góry dziękuje za wszelkie dobre rady związane z powyższym ? Udanego tygodnia Wam życzę i do zobaczenia wkrótce. @Bimbrownik Dziękuję za link, na pewno się przyda! 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 28 Kwietnia 2020 @przemiły Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest stworzenie zamkniętego systemu wentylacji to znaczy takiego który nie wyprowadza powietrza poza twój namiot inaczej dwukrotnie większe dawki trzeba by było zastosować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) 30 dzień wega. W boxie zrobiło się dosyć gęsto co cieszy. Przy lekkim LST jest to całkiem do ogarnięcia. Po FIMie rośliny szybko odbiły, poleciały więc kolejne. Żeby ułatwić częste uzupełnianie wody w nawilżaczu wyniosłem go poza namiot. Doszła instalacja co2, ustawiłem podwójną dawkę przy włączonej wentylacji. Docelowo chcę co godzinę dostarczać co2 i w czasie gdy elektrozawór pozostaje otwarty, wyłączać wentylację. Na najmłodszych listkach pojawiły się, moim zdaniem początki niedoboru azotu. Przy kolejnym (trzecim) nawożeniu wleję już pełną dawkę Canny Vega. Fotki z tego tygodnia, starałem się chronologicznie ? edit: link do albumu gdzie są pozostałe zdjęcia: Edytowane 6 Maja 2020 przez przemiły fotki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach