Roki blue 0 Napisano 26 Marca 2020 Siemka?! Mam do was pytanie a mianowicie chodzi mi o to czy przelałem roślinkę/przesuszyłem i co dalej robić w tej sytuacji. Oto dziennik podlewania 15.03- podlałem 150ml 18.03 podlałem 250ml 19.03 podlałem 500ml 21.03 podlałem 500ml 25.03 podlałem 100ml Ziemia uniwersalna, odmiana auto Blueberry, na dzień dzisiejszy ma 25dni, lampa hps 400w na wysokości 65cm od czubka rośliny, temperatura w growboxie 23-27 °C, wilgotność ok 40-60%, donica 11L, światło ma 17-19h Wszystko było z nią okej ale potem lałem za dużo wody. 21.03 dolałem do wody nawóz uniwersalny w dawce jaka była na opakowaniu (nie mam już niestety tego opakowania ale to był zwykły do normalnych kwiatków). Pierwszy raz wtedy go użyłem . Od 22.03 liście zaczęły okłamywać jak na zdjęciu a od 2 dni końce liści wyginają się e dół. Chciałem ją trochę przesuszyć ale ziemia była sucha (warstwa wierzchnia) więc bałem się że ja przesusze i profilaktycznie dolałem jej 100ml wody. Od tamtej pory wogóle jej nie podlewałem. Od jakiś dwóch dni mimo że roślinka ma niecały miesiąc pojawiły się słupki (nitki ( tak jak na 4 zdjęciu)) + czuć już charakterystyczny zapach ( w poprzedniej uprawie czułem go dopiero po 5-6 tygodniach). Czy to nie za szybko? Co teraz będzie się działo z nią tzn czy zatrzymała się i zaczyna wytwarzać topki? Będzie jeszcze rosnąć? Czy możecie mi doradzić czy podlewać ją czy przesuszyć jeszcze a jeżeli tak to ile, i ile wody potem lać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 26 Marca 2020 9 minut temu, Roki blue napisał: + czuć już charakterystyczny zapach ( w poprzedniej uprawie czułem go dopiero po 5-6 tygodniach). Czy to nie za szybko? normalne że czuć raz szybciej raz później podrosnąć jeszcze może trochę ale na 25 dni to trochę mało się rozwinęły odgałęzienia podlewaj z litre wody, fotki przy włączonej lampie nie za bardzo są dobre bo nie widać zbytnio koloru liści @Roki blue @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 26 Marca 2020 Mam 12l i ja podlewam po ok 1,5l co 2 dni. Nie za mało podlewasz jak na tak duże donice? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 26 Marca 2020 Chyba za mało wody kolego. Wsadź palec w ziemię i będziesz wiedział,czy mają sucho @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roki blue 0 Napisano 26 Marca 2020 @mirecki @doominik Boje się że przeleje i uschną. Mylę się czy mam rację? Właśnie nwm jak podlewać bo jak wlałem 500ml to liście tej roślinki oklapły @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HolenderskiGrower 139 Napisano 26 Marca 2020 @Roki blue oklaply bo lekko ja zestresowales podczas podlewania to normalka po czasie wstaje 1h-2h @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roki blue 0 Napisano 26 Marca 2020 @HolenderskiGrower oklapły ale na 2 dni. Po tym obfitym (jak dla mnie , nie uważam się za eksperta) podlaniu zaczęły wydzielać zapach i puszczać "nici". Czy jest szansa na to że zahamowałem proces rośnięcia a "włączył" im się etap produkcji topów? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filozof 38 Napisano 26 Marca 2020 @Roki blue to automat roślina ma 25 dni to normalne że zaczyna po tym czasie przechodzić w fazę kwitnienia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 27 Marca 2020 @Roki blue Jak zaczęła kwitnąć, to będzie tej wody piła coraz więcej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 27 Marca 2020 Ja podlewając 2 krzaki muszę poświęcić czasami nawet i 25 minut. Nie śpiesz się z podlewaniem. Za kilka dni jak lepiej ruszy to będzie piła jak należy. Roślina jeszcze Ci podrośnie trochę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach