Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, proszę o pomoc w odnalezieniu problemu, są to moje pierwsze roślinki i dopiero się uczę i jestem totalnym amatorem dlatego mam problemy z rozpoznaniem tego co im dolega oraz przez cały okres życia roślinek mam z nimi jakieś komplikacje jak przypalone końcówki od dołu w 3cim tygodniu i było to przelanie lub po prostu nawozy zareagowały źle z tą ziemia lecz problem zazegnalem gdy zacząłem im dawać podawac połowiczne dawki które zalecił producent do ziemii all mix. Tutaj jednak problem jest inny bo roślina odczuwa to na górnych liściach i nie potrafię go zdiagnozować. Miałem też atak ziemiórek których skutecznie się pozbyłem lepami. Źle też rozegrałem sprawę lampy i naświetlenia od samego początku ponieważ nie zwiększałem stopniowo ilości światła tylko dalem odrazu 30 cm i 50 % światła potem 70% a jakos dwa tyg temu 100% w tej samej odległości przez co rośliny są małe i bardzo mocno kwitną (no cóż błąd amatora, następnym razem będzie to uzupełnione o doświadczenia. Na zdjęciach zamieszam kilka różnych roślinek. Proszę o pomoc.

Informacje o roślinkach, boxie I nawozach

Roślinki to automaty "Frosted guava gelato" - automaty Są różne wiekowo od takich które mają dwa miesiące po takie które mają 5-6 tygodni

- jedna roślinka ta z mniejszymi listkami i topami to super silver Haze auto.

-) Nawozy - biobizz

-) Ziemia niestety zwykła z ogrodniczego pH 6 (nie patrzylem wcześniej na ziemię od biobizz i różnice pomiędzy taka ziemia a ziemia z ogrodniczego)

-) pH wody obniżane przez bio bizz pH- do 6-6.4

-) Wilgotność ok. 60% (nie mam możliwości bardziej obniżyć na chwilę obecną)

-) box 60/60/180

- Lampa 100 W - była zamontowana na wysokości 30cm ustawiona na 100%  i 3 dni temu gdy zauważyłem że problem powstaje (bardzo początkowa faza) pomyślałem że to za bliska odległość lampy i dałem ją na ok 55 cm od szczytów roślin lecz problem zamiast pomału ustępować widzę że postępuje.

IMG20250608115306.jpg

IMG20250608164732.jpg

IMG20250608164924.jpg

IMG20250608165150.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

11 minutes ago, Growerseed said:

Jakieś nawozy dajesz i ile?

Nawozy firmy biobizz - biogrow/bio-bloom/top-max/calmag których daje zgodnie z tabela od tej firmy dla ziemii allmix lecz jako że to jest ziemia z ogrodniczego i paliło mi rosliny gdy dawałem taka dawkę, to po prostu zmniejszyłem ją o pół. Czyli jak byl 1ml to dawałem pół. Wszystko mieszałem w jednej butelce i podlewalem. Na dole zamieszczam tabele

mam jeszcze PK+ 0-30-27 z firmy greenhouse, gdy zobaczyłem że sytuacja się pogarsza wówczas wczoraj podałem im również PK+   

Messenger_creation_78BF78A4-B4B1-4D22-A7D7-BF4168BFFE21.jpeg

Edytowane przez nikjaworski88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minutes ago, WymiataczMega said:

Jak temperatura? Ciężkie doniczki?

Jak temperatura? Ciężkie doniczki?

25-26 stopni w dzień w nocy spada ale myślę że do ok 19 stopni, doniczki ciężkie, na pewno podlane spoko, podlewam powoli aż przecieknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli temperatura ok. Może przelane 🤔 proponuje przesuszyć.

Staram się patrzeć wkładając palec gdzieś bliżej boku doniczki  ale nie dosłownie na samym boku (szybciej schnie) na ok 2-3 cm i gdy jest sucho wtedy podlewam więc nie mam pewności czy to to ale mogę spróbować, jestem otwarty na każdą propozycję. Dodam że na dole jest warstwą ok 5 cm keramzytu dla regulacji wilgotności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One głodne są.

Zaraz piegów dostanie od braku PK i zaczną liście usychać.

Najprawdopodobniej lampa była za nisko i światło było zbyt intensywne co sprawia że szybciej przetwarzają składniki odżywcze.

Podkrecasz tempo rośliną to musisz zwiększyć podaż pokarmu bo panny wrzucają drugi bieg a pokarm nie jest adekwatnie zwiększany 

To trochę tak jak robotnik przymusowy musi zwiększyć wydajność pracy a nie dostaję większej racji żywieniowej.. to też słabnie.

Ogólnie to props za dobry opis sytuacji i ilość podanych informacji. Mozna wystawić jako przykład składania wniosków o azyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 hour ago, Lady in Green said:

@WymiataczMega też mi wyglądają na przelane. Ewentualnie coś nie tak z pH albo głodne... 🤔

@nikjaworski88 przed podlaniem zamiast wkładać paluchy w ziemię proponuje podnieść doniczkę, ma być leciutka. 

Sproboje je przesuszyć bo faktycznie ostatnio dostały trochę intensywniej wody + nawozów i też przyznam się bez bicia nie kontrolowałem tego w ten sposób, czasami podniosłem doniczki to trochę jednak ważyły ale nie były wcale leciutkie więc może to to. Jeżeli chodzi o PH gleby to sprawdzę dziś wieczorem i dam znać.

1 hour ago, szamayo said:

@nikjaworski88 a od kiedy zacząłeś lać nawozy? I drugie pytanie czy lejesz nawozy z każdym podlaniem? 

Przyznam szczerze uczyłem się więc tak mniej więcej w 3-4 tyg zacząłem lać nawozy na początku dawki producenta jak wyżej w tabeli potem zobaczyłem że mi je przypala więc zszedłem do połowy dawki producenta. Problem przypalonych końcówek na dole znikł ale pojawiło się to co widać.

56 minutes ago, Mr.Green said:

One głodne są.

Zaraz piegów dostanie od braku PK i zaczną liście usychać.

Najprawdopodobniej lampa była za nisko i światło było zbyt intensywne co sprawia że szybciej przetwarzają składniki odżywcze.

Podkrecasz tempo rośliną to musisz zwiększyć podaż pokarmu bo panny wrzucają drugi bieg a pokarm nie jest adekwatnie zwiększany 

To trochę tak jak robotnik przymusowy musi zwiększyć wydajność pracy a nie dostaję większej racji żywieniowej.. to też słabnie.

Ogólnie to props za dobry opis sytuacji i ilość podanych informacji. Mozna wystawić jako przykład składania wniosków o azyl.

Przesusze je tak jak koledzy powyżej proponowali i do następnego podlewania podam I'm już nawozy normalnie, które z tych nawozów sugerujesz? Biogrow/bio-bloom/top-max/calmag/PK ? Podać je w dawce sugerowanej przez producenta czy połowicznie jak dotychczas ?

Ps. Przy ostatnim podlaniu dostały połowiczne dawki producenta wszystkich nawozów które posiadam + PK adekwatnie do tygodnia było to dokładnie wczoraj po 200 ml nawozów zmieszanych z PK tj. 07.06.2025

Dzięki, starałem się zrobić to jak najlepiej by dać możliwość zrozumienia sytuacji i wyjaśnienia problemu a nie postawić zdjęcie i prosić o diagnozę z dupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nikjaworski88 z biobiza to daj pełne dawki i to bez stresu m organiczne odżywki ciężko mają by zaszkodzić. Można dawać śmiało większe dawki. Ta na pierwszym zdjęciu to jaśnieje strasznie i jak nie zareagujesz to zaraz ja wyssie. Teraz wjeżdża największe zapotrzebowanie na pierwiastki bo roslina buduje topy i leci pełną parą. 

Z tym PK to ono jest mineralne? Czy ieganiczne? To od green house.

IMG_19700912_004433_114525.jpg

Zielen musi być żywa. Wtedy wiesz że roslina się rozwija prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Mr.Green Tak zrobie i dam im parę dni na wstrzymaniu oddechu i zobaczymy co się stanie będę wrzucał tu aktualizacje. Jeżeli chodzi o nawóz to po prostu jest coś takiego, przy okazji zmierzyłem jeszcze PH gleby w tej donicy o której rozmawiamy + znalazłem takiego o to robaczka, podpowiesz co to jest ? 

IMG20250608223853.jpg

IMG20250608223850.jpg

IMG20250608222647.jpg

IMG20250608215052.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 6/8/2025 at 6:24 PM, szamayo said:

@nikjaworski88 a od kiedy zacząłeś lać nawozy? I drugie pytanie czy lejesz nawozy z każdym podlaniem? 

Wybacz, nie odpowiedziałem ci ale gdzieś uciekł mi twój komentarz. Nie, nawozy lałem różnie czasami co drugie czasami co trzecie, jak mi przypaliło to nawet odpuściłem sobie na półtora tygodnia może dwa. Sugerujesz dawać za każdym ? Czy raczej im darować chwilowo ? Chwilowo podlałem nawozem i mam zamiar je przesuszyć i zobaczymy co się okaże do piątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szamayo przyznam że wystraszyłem się trochę jak po pierwszej dawce mi spalilo dolne liście dlatego tak zrobiłem a nie inaczej, też jest to trochę dziwnie opisane ponieważ jest ilość nawozu która powinno się rozrobić na litr wody ale jaką ilością podlać już nie ma, tym też można przegiac i spalić roślinkę, cóż teraz pozostaje już dociągnąć co jest i przy następnym projekcie wprowadzić poprawki, będę informował co dalej 😊 aktualnie widzę że chyba roślinki odzywają podczas przesuszania bo zastopował rozwój problemu, w czwartek/piątek wrzucę update.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update, widzę że rozwój problemu się zatrzymał i stanął w miejscu podobnie jak i moje kobietki, roślinki troszkę budują topy lecz idzie to bardzo powoli. Kobietki nie dostały wody od ostatniego czasu a donice dalej są cięzkawe i ziemia jest mojra dlatego dalej daje na wstrzymanie i zobaczymy co dalej, niestety na weekend mnie nie będzie wyjeżdżam w piątek i wrócę dopiero w poniedziałek wieczorem więc myślę czy podlać donice czy lepiej sobie odpuścić i podlać wtedy ? Z nawozami czy bez ? (Ostatnio dostały nawozy)

IMG20250611173910.jpg

IMG20250611173906.jpg

IMG20250611173840.jpg

IMG20250611173844.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Roślinki pierw przesuszylem do piątku potem w piątek Lałem czysta wode, W niedzielę też dostały po pół litra ok. wróciłem i zastałem to co na zdjęciach. Kupiłem pomiędzy czasie Miernik mS do ziemii i wskazuje 0.3-0.6 w wszystkich donicach, rozumieć to jako brak skladnikow odżywczych? Czym to naprostować ? 

@Tester @szamayo @Mr.Green @WymiataczMega

IMG20250616232331.jpg

IMG20250616232322.jpg

IMG20250616232316.jpg

IMG20250616232328.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nikjaworski88 ona jest zagłodzona, widzisz te żyłki niebieskie widoczne na liściach? niedobór magnezu, daj jej calmagu. Liście na szczytach też się topią, od czerwonego po żółty i to będzie szło daldj - daj jej PK i to jakiegos mineralnego, a nie bioblooma, bo biobloomem już tego nie nadrobisz. Doktor Joint zaleca w Twoim przypadku CalMagu 1ml/l wody i PK 13/14 w dawce jak pan Producent przykazał, czy też jakiegoś Bloombastic od Atami czy co tam jest akurat pod ręką. A i czegoś z azotem bym nie żałował, bo płowieją za wcześnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi