Widmo 3 Napisano 9 Lutego 2020 Witam wszystkich. Zakładam ten temat ponieważ jest to moja pierwsza roślina i wiem w 100%, że będę potrzebował Waszej pomocy. Tyle ile mogłem wyczytać w poradnikach itp to oczywiście zrobiłem ale nie ma to jak pomoc na bieżąco ludzi znających się na temacie. Postaram się tutaj relacjonować co dzieje się z roślinką wstawiać fotki oraz zadawać na bieżąco pytania co do uprawy indoor. Growbox zrobiłem sam: 45x45x120 (z możliwością pójścia w górę) * Panel LED 45W (225 szt LED) * 2x Wentylator Axial-Flo 100mm / 105 m3/h kanałowy * Wentylator z klipsem * Miernik temperatury i wilgoci * Filtr węglowy (jest w drodze) Dzisiaj wsadziłem do 11L donicy pierwsze wykiełkowane nasiono [Auto White Widow]. Kiełkowało 48h między wacikami - kiełek ok 1cm. Co do pytań. 1. Czy lampa LED, którą kupiłem nadaje się na taką uprawę? Czy lepiej ją zmienić od początku. 2. Czy brakuje mi jeszcze czegoś w BOXie? 3. W BOXie przy wyłączonej lampie jest ok 19* stopni więc ją włączyłem aby podnieść temperaturę do ok 26* czy to dobrze? 4. Użyłem ziemi z perlitem pH 5,0-6,5 czy taka się nada? 5. Jak to teraz podlewać? Woda z kranu przefiltrowana filtrem "dafi" oraz odstana 24h. 6. Czy potrzebuję na już miernika pH gleby oraz wody? 7. Jaką temperaturę i wilgotność utrzymać teraz w BOXie? 8. Gdzie najlepiej umieścić miernik temperatury? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cedzik 23 Napisano 9 Lutego 2020 @Widmo Lampa powinna być na jedną roślinkę chociaż nie wiem co to za model, chyba wszystko masz co do sprzętu w growboxie chyba jedynie nawilżacz powietrza bym zakupił, takie wahania temperatur nic nie zaszkodzą na outdoorze przecież czasem dochodzi temperatura w nocy bliska zeru szczególnie na początku sezonu, ziemia dobra, podlewaj tak aby ziemia była wilgotna, nie potrzebujesz na już miernika ph i wody, miernik temperatury przy szczytach rośliny umieścić jego czujnik, temp 26 stopni była by ok. wilgotność na wegu 60-80% to ma być fotorelacja ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 9 Lutego 2020 @Cedzik Dzięki za szybką odpowiedź. Co do lampy wygląda na chińczyka niestety po zakupie zorientowałem się, że nie są one zbyt mocno polecane. Ale jak na 1 roślinkę przy której głownie chcę się wszystkiego nauczyć może zda egzamin. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scatman 84 Napisano 9 Lutego 2020 Jak chcesz dobra lampę LED to się do mnie odezwij jest taki gość co robi lampy LED i za nie dużą kasę ma naprawdę fajne lampy. Rzuć okiem u mnie na fotorelacje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 10 Lutego 2020 W boxie jest 21-22* stopnie przy włączonej lampie i wentylacji, temperatura się nie podnosi. Czy tyle wystarczy czy to już oznaka że lampa słaba? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 10 Lutego 2020 @Widmo to nie jest oznaka że lampa słaba, temperatura powinna przejść @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 12 Lutego 2020 Ok roślinka wyszła z ziemi na jaką wysokość od niej ustawić lampę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 12 Lutego 2020 @Widmo daj 20-30 cm 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 19 Lutego 2020 7 dni po wyjściu z ziemi. Wygląda, że rozwija się prawidłowo czy czegoś jej brakuje? Temperatura w boxie 24*, wilgotność 40%. Jakieś porady na dany okres rośliny? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 19 Lutego 2020 @Widmo rozwija się ok 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 5 Marca 2020 Witam, roślinka ma 3 tygodnie. Jak to wygląda waszym zdaniem? Jak na razie jest systematycznie podlewana samą wodą, nie mierzyłem PH ziemi, nie robiłem LST. Czy powinienem już coś działać z nią czy na razie niech sobie rośnie naturalnie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Marca 2020 @Widmo Ja bym ją powyginał, żeby odsłonić boczne odrosty, czyli LST 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 6 Marca 2020 Zrdowy i ladny plancik Ci tam rosnie. Juz czas najwzszy na trening, mogles trenowac juz tydzien temu. Glowna lodyga wydaje sie byc gruba i sztywna, tak ze uwazaj przy lst. Najlepiej by bylo jakbys przesuszyl lekko roslinke przed lst, wtedy da sie latwiej wyginac i jest mniejsza szansa na to ze ja polamiesz. No i topping bym napewno zrobil, albo fim, to juz zalezy od Ciebie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 7 Marca 2020 Ok zrobiłem LST - pierwsze w życiu dajcie znać czy dobrze? @CheMsKuN Czy po wygięciu głównego szczytu o 90* w dalszym ciągu mogę na tym szczycie zrobić topping? Czy jak podlewam ziemię mogę również spryskać wodą liście od góry? Odpaliłem wiatrak mieszający. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 7 Marca 2020 @Widmo możesz zrobić topping jeśli roślina będzie miała jeszcze wystarczająco czasu na wykształcenie szczytów, pryskać można liście jednak trzeba uważać aby nie popalić liści od odbijającego światła, kropla wody może zadziałać jak lupa więc lepiej po zgaszeniu światła ale poco to robić w sumie a LST w miarę ok 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 8 Marca 2020 Jesli to nie automat to wal smialo topping. Liscie najlepiej spryskac od spodu, duzo lepsza przyswajalnosc. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 8 Marca 2020 @CheMsKuN to automat. Też mam tą odmianę na fr więc zapraszam ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 8 Marca 2020 @CheMsKuNAuto White Widow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 8 Marca 2020 @Widmo Szkoda. W takim razie zostan przy lst, toppingu juz nie rob. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Widmo 3 Napisano 8 Marca 2020 Ok dzięki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach