huczpucz 40 Napisano 4 Marca (edytowane) Mój pierwszy box zrobiłem sam. Dach łaty co z budowy mi się ostały. Do tego folia ogrodnicza jako obicie + aluminium. (Pozniej dotarło do mnie ze istnieje takie coś jak folia refleksyjna) i No co mogę powiedzieć, z 3 roślin czadzilo niesamowicie na cały blok. Walczyłem na różne sposoby z blokerami zapachów, ale ta roślina i tak przebije każdy jeden bloker. Dopiero jak zacząłem bardziej inwestować to zobaczyłem z czym to się je. Dobry film i wybierak to podstawa. Aktualnie siedzi u mnie wybierak 150fi, i filtr na 230m2. I nie ma opcji zeby ktoś coś wyczuł. Licząc to matematycznie (wybierak z tańszych 50-60zł)+(dobrej, nie wybitnej jakości filtr 150zł) do tego doliczasz rurę zeby wybierak nie kisił od razu się z filtrem tylko żeby miało miejsce na odprowadzenie. Zabezpieczasz to w każdy możliwy sposób zeby nie było żadnych dojść lewego powietrza. I tak naprawdę w kwocie +-200 zł jestes w stanie wyhodować 4-5 solidne krzaki bez żadnego zapachu. Jeżeli u ciebie mocno to czuć to znaczy,że gdzieś coś pominąłeś i ucieka ci cały zapach poza Edytowane 4 Marca przez huczpucz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 58 Napisano 4 Marca 7 godzin temu, moonka napisał: @wolf32 w takim razie masz prawdopodobnie za slaby filtr skoro smierdzi poza boxen. Zatniesz teraz to bedziesz sobie plul w brode, ze masz siano a nie topy. Poczekaj jeszcze te 2 moze 3 tygodnie i bedzie ok Ja mam coś takiego https://www.growweed.pl/pl/p/Croco-Filters-Black-80-120-mh-fi-100mm-filtr-weglowy/4010?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA5pq-BhBuEiwAvkzVZSA1yD_sNyV_0l1WaCDSgnwKz3qFNPetnffxFspyZx-UOmEa8tUowhoCfeEQAvD_BwE żeby mi za dużo miejsca nie zajmował ale bęe boxa przy następnej uprawie modefikował na pewno @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,102 Napisano 4 Marca @huczpucz akurat otwory w boxie czy jakies nieszczelnosci nie sprawiaja, ze poza boxem smierdzi. Jesli wyciag chodzi to wytwarza mniejsze lub wieksze podcisnienie i otworami powietrze mozw tylko wleciec ale nie wyleciec. Ewidentnie za slaby filtr wzgedem wyciagu i nie ogarnia ilosci powietrza do przefiltrowania 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 735 Napisano 4 Marca @wolf32 a uszczelniles łączenia pomiędzy filtrem i rurą? Moze zasysa lewe powietrze? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
huczpucz 40 Napisano 4 Marca Godzinę temu, wolf32 napisał: Ja mam coś takiego https://www.growweed.pl/pl/p/Croco-Filters-Black-80-120-mh-fi-100mm-filtr-weglowy/4010?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA5pq-BhBuEiwAvkzVZSA1yD_sNyV_0l1WaCDSgnwKz3qFNPetnffxFspyZx-UOmEa8tUowhoCfeEQAvD_BwE żeby mi za dużo miejsca nie zajmował ale bęe boxa przy następnej uprawie modefikował na pewno Jak dla mnie słabizna. Szukaj takich z wydajnością powyżej 200m2. On nie musi być w boxie. Może leżeć obok byleby szczelnie połączony rura. Obejma + taśma pancerna. No i jak dla mnie fi100 to malutki jest. Więc średnia ta wydajność 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 58 Napisano 4 Marca 25 minut temu, huczpucz napisał: Jak dla mnie słabizna. Szukaj takich z wydajnością powyżej 200m2. On nie musi być w boxie. Może leżeć obok byleby szczelnie połączony rura. Obejma + taśma pancerna. No i jak dla mnie fi100 to malutki jest. Więc średnia ta wydajność No trudno już pojade na tym do końca nie wiele zostało @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 714 Napisano 5 Marca W dniu 28/02/2025 o 15:17, wolf32 napisał: ...A podał byś mi kilka odmian sativi i indica najszybszych automatów ? Długość życia rośliny nie zależy od długości kwitnięcia tylko od długości wegetacji wg.mnie. A tą można sterować tylko przy sezonowych odmianach. Możesz wegetować planta tydzień i masz zbiory po 9 tygodniach od wykiełkowania. Wtedy zamiast 4 dajesz 16 roślin do szafy i w mniejszych doniczkach. Są odmiany sezonowe "12/12 from seed". Zastanów się czego oczekujesz od rośliny i ile jej zapewnisz potem zrewiduj wiedzę teoretyczną, myślę, że odpowiednia pestka sama się znajdzie 🙂 Porób jakieś foty Amnesii. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Grün 9 Napisano 5 Marca Ogólnie rzecz biorąc nie ma się co przejmować, najważniejsze, że doprowadziłeś uprawę do końca! Jak na pierwszy raz, to naprawdę mega wynik. Każdy popełnia błędy, a najważniejsze jest to, że zdobyłeś cenne doświadczenie, które przy kolejnych próbach tylko zaprocentuje. Roślina przetrwała, coś z tego wyszło i to się liczy! Druga już pójdzie dużo lepiej, spróbuj sobie na Tabsach, ciężko coś w tym popsuć. Z fartem 🫡 @wolf32 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 735 Napisano 5 Marca (edytowane) 21 hours ago, Lasir said: Długość życia rośliny nie zależy od długości kwitnięcia tylko od długości wegetacji wg.mnie. A tą można sterować tylko przy sezonowych odmianach. Możesz wegetować planta tydzień i masz zbiory po 9 tygodniach od wykiełkowania. Wtedy zamiast 4 dajesz 16 roślin do szafy i w mniejszych doniczkach. Są odmiany sezonowe "12/12 from seed". Zastanów się czego oczekujesz od rośliny i ile jej zapewnisz potem zrewiduj wiedzę teoretyczną, myślę, że odpowiednia pestka sama się znajdzie 🙂 Porób jakieś foty Amnesii. Roślina po tygodniu wegetacji nie zakwitnie, zakwita dopiero gdy osiągnie wiek płciowy, a jak przyłączysz za szybko to jest bardzo duża szansa hermafrodytyzmu, konopie mają to do siebie że kwitną około 9 tygodni, nawet jak kupisz odmianę fast to musisz się liczyć że nie każde nasiono będzie miało te same ekspresie genetyczne i może być tak że zamiast 7 tygodni będzie dojrzewać 11 @wolf32 jeżeli zależy ci na szybkimi temacie to tu gdzie mieszkam typy czekają tylko az kwiaty na puchną i robią kosę nie czekając na dojrzałe trihomy co skraca grow o 3 tygodnie, ale ten temat nie jest dla nich tylko na obrót, jak chodujesz dla siebie i poświęcasz tyle czasu i pieniędzy to chodziarz doprowadź to do końca Nie sadzi się jabłonek żeby wypierdalać niedojrzałe jabłka Edytowane 5 Marca przez JarzynaSWDN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 714 Napisano 6 Marca @JarzynaSWDN Poczytaj o tym. Wiadomo, że indukcji nie zrobi tak szybko jak duży plant ale odrazu jak tylko bedzie mogła. Byłem na stronie z relacjami 12 od pestki... P.s co to są "ekspresie genetyczne"? Słyszałeś o "Sea of green"? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 735 Napisano 6 Marca @Lasir ekspresje genetyczne to są różnice pomiędzy ta samą odmianą, np. wszyscy Polacy są biali itp ale kolor oczu, włosów, wzrost, sie różni. Tak można odrazu na 12 godzin dać ale jest duża szansa na hermafrodytyzm Tak słyszałem o sea of green, ale to w tym przypadku nie ma znaczenia bo prawidłowo robi sie to z klonów pobranych z rośliny dojrzałej płciowo, a nie z pestek. Klony z tej rośliny są wtedy też dojrzałe, wstawia sie je od razu pod 12 godzin i jak tylko puszcza korzenie to zaczynają kwitnąć, dlatego rośliny w sea of green są równe bo są identycznymi klonami, wyciągają się identycznie kwitną tyle samo czasu, czyli wykazują te same ekspresje genetyczne 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 58 Napisano 8 Marca (edytowane) Dzień 70 uprawy wczoraj podlewałem bo tak 5 dni ją nie podlewałem dodałem nawozy możliwe że za dużo trochę dałem bo liście się żółte zrobiły. Chyba przypaliłem a raczej na pewno 😄 Edytowane 8 Marca przez wolf32 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,976 Napisano 8 Marca Testy robiłeś?🤨 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
huczpucz 40 Napisano 8 Marca @wolf32 Zrobisz fote blizej topa ? Bo mi sie zdaje, ze juz powoli mozesz konczyc z podlewaniem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 58 Napisano 8 Marca Godzinę temu, huczpucz napisał: @wolf32 Zrobisz fote blizej topa ? Bo mi sie zdaje, ze juz powoli mozesz konczyc z podlewaniem. Nie mam jeszcze tej lupy ale myślę że też juz raczej gotowe już raczej większe nie będą 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 58 Napisano Niedziela o 12:42 Odpisze ktoś ? 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,976 Napisano Niedziela o 12:47 Ciężko ze zdjęcia coś wywnioskować. Proponuje test zrobić. Uciąć małego topka, wysuszyć i zjarać😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 75 Napisano Niedziela o 13:08 Tak jak wymiatacz pisze. Wez od spodu jakiegos topka, wrzuc do piekarnika. Ja odpalam termoobieg i na 80° wrzucam na jakies 20-30min. Jak klepie wedlug cirbie wystarczajaco to znaczy, ze mozesz ciac. W lupe moglbys sie zaopatrzyc i sprawdzac trichomy. Tylko wtedy mozesz byc pewny czy scinac. Kolor trichomow, albo proby nuklearne 😂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 58 Napisano Niedziela o 14:33 Taki się nada ? https://sioubiz.pl/pl/p/Mikroskop-kieszonkowy-x60/1049 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
huczpucz 40 Napisano Niedziela o 16:52 2 godziny temu, wolf32 napisał: Taki się nada ? https://sioubiz.pl/pl/p/Mikroskop-kieszonkowy-x60/1049 Nada się, x60 to taki stanardzik. Więc możesz śmiało brac. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach