swistbuds 149 Napisano 9 Lutego @WymiataczMega 1 godzinę temu, WymiataczMega napisał: Mikoryza i nawozy mineralne 🤔 jakoś słabo mi to siedzi. Spokojnie możesz łączyć z powodzeniem. Poczytaj sobię. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,939 Napisano 9 Lutego @swistbuds Nie znam się na nawozach mineralnych. Po prostu tak sobie wydedukowałem😅. Lejąc dużo nawozów mineralnych, mikoryza nie będzie właściwe służyć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,019 Napisano 9 Lutego Mikoryza i mineralne nie maja najmniejszego sensu. W tych nawozach sa sole, ktore "zabijaja" mikro zycie w glebie. Wszelkie madre poradniki o tym wspominaja🙃 Tutaj jest to sensownie wytlumaczone Nawozy mineralne zakwaszają glebę i kumulują substancje toksyczne. Ponadto nie biorą udziału w powstawaniu warstwy próchnicznej ziemi. Niepatogenne bakterie i grzyby żyją tylko w materii organicznej. Grzyby natomiast biorące udział w procesie biochemicznym roślin w bardzo dużym stopniu uzależnione są od pożytecznych bakterii które zmniejszają swoją aktywność a nawet obumierają w zbyt kwaśnym środowisku. Tak więc bez bakterii zdolność biologiczna grzybów maleje do zera. Z tego wynika, że zaszczepiając grzyby mikoryzowe, w glebie musi znajdować się pewna ilość materii organicznej wraz z bakteriami które to razem tworzą pożyteczną mikroflorę glebową. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 702 Napisano 9 Lutego @moonka przecież jego ziemia to materia organiczna 🙂 nawozy nie mają znaczenie. Sole są w organicznych także. Przecież EC to ilość soli rozpuszczona w wodzie. W kranówie też są te sole 🙂 w mikoryzie są bakterie też więc można spokojnie mieszać. No chyba, że masz ziemie mineralną 🙂 26 minut temu, WymiataczMega napisał: @swistbuds Nie znam się na nawozach mineralnych. Po prostu tak sobie wydedukowałem😅. Lejąc dużo nawozów mineralnych, mikoryza nie będzie właściwe służyć? No i wszyscy sobie tak dedukują a gość planty traci. Działacie po omacku panowie. Nie gniewajcie się za szczerość, nie chcę nikogo obrazić ani nie czuje się lepszy. No ale na chłopski rozum! Ile on tego już wlał i nic. Ja growa nie daje wcale bo nie mam. One dostały ze 2 razy nawóz w życiu swym, ale za to ułatwiam im jedzenie. Patrząc na nie chyba w miare zdrowe prawda? Podlewam co niedziele 🙂 22 minuty temu, moonka napisał: Nawozy mineralne zakwaszają glebę i kumulują substancje toksyczne. Ponadto nie biorą udziału w powstawaniu warstwy próchnicznej ziemi. Niepatogenne bakterie i grzyby żyją tylko w materii organicznej. Grzyby natomiast biorące udział w procesie biochemicznym roślin w bardzo dużym stopniu uzależnione są od pożytecznych bakterii które zmniejszają swoją aktywność a nawet obumierają w zbyt kwaśnym środowisku. Tak więc bez bakterii zdolność biologiczna grzybów maleje do zera. Z tego wynika, że zaszczepiając grzyby mikoryzowe, w glebie musi znajdować się pewna ilość materii organicznej wraz z bakteriami które to razem tworzą pożyteczną mikroflorę glebową. To masz opisaną skrajność jak cholera. Ile to jest za kwaśne dla mikoryzy. Ph 3, 4? My mówimy o czymś innym. Wiadomo, że jak rozjechał ph to nie wie nawet w którą stronę. Ziemii jeszcze dosyć więc mikoryza z tej resztki zrobi obiad plantom. A jak sam zacznie znowu nawozić to nie przedobrzy bo miko go ochroni. 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swistbuds 149 Napisano 9 Lutego @moonka nie masz racji. Poczytaj sobie np o piranii od an . Zresztą piszesz o nawozach mineralnych z którymi chyba mało styczności miałeś . 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 702 Napisano 9 Lutego Trzeba ustalić to raz na zawsze. Konopie to wyjątkowe rośliny. Rosną szybko, dają dużo od siebie, wyrosną na kamieniu ale mogą być bardzo wrażliwe. Nie róbmy z nich menela któremu łopatą do ryja pchamy, żeby się zamknął. Czasem trzeba o nie zadbać. O ich dobrostan a potem o pokarm. Trzeba im ułatwiać los a wyrosną same jak ziemia dobra. Nawozy nie tworzą kwiatków tylko dzięki innym zjawiskom powstaje top. Wiadomo, że pierwiastki trzeba ale windą na szczyt ich roślina nie transportuje. Dobrze poznać co jej trzeba do dobrej komunikacji miedzy liściami, dlaczego wogóle rośnie i co ma na to wpływ a potem to skomplikowane wróżenie z kart grow bloom staje się bardziej oczywiste 🙂 Amen. @swistbuds dzieki przyjacielu, że sam w przekonaniach nie jestem. Cieszę się 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swistbuds 149 Napisano 9 Lutego @Lasir maskara. Ja bym wszystko rozumiał ale lecą na biotabsach bez styczności z mineralnymi. Wiedza wpisana w google lub chat gpt nic dla mnie nie znaczy. A zresztą nad czym się tu rozpisywać jeśli śledzić całe te grow i przygotowania do grow tego usera można wywnioskować że to grow z ograniczonym budżetem więc mikroryza będzie za droga chyba i w jej miejsce lepiej kupić miernik Ec... 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 702 Napisano 9 Lutego Dla mnie też bardzie wartościowe są doświadczenia których miałem okazję zaznać. Pierwsze planty miałem podobnie słabe a teraz lecę po najmniejszej linii oporu a planty mam zdrowe do końca i nie musze nic mierzyć.Zbieram miedzy 50 a 100g z rośliny. Może to nie rekordy ale moje palenie jest dobre, ładnie wygląda i smakuje a klepie jak powinno więc źle nie robię chyba 🙂 Ja bym nie wpadł, żeby jakiegoś czata o wiedze pytać wogóle. Filmiki odkryłem po przeczytaniu już miliona zdań na temat uprawiania. Odkryłem, że są ale ich nie oglądam nawet bo wiedza czytana dla mnie najcenniejsza. Tyle, że ja inny i zacofany jestem. Ale za to palę zioło z górnej półki 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,939 Napisano 9 Lutego Według mnie nadal planty Wolfa są głodne. To automat w małej doniczce, lampa świeci stale 100w. Wymiany powietrza tyle co nahucha. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 702 Napisano 9 Lutego @WymiataczMega Zaburzone wszystko.zgodzę się. Ale ile on już tam wlał... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,939 Napisano 9 Lutego @Lasir chyba po 2,5 ml na litr dawał 🤔 W dniu 07/02/2025 o 17:48, wolf32 napisał: Powiem wam że coś znwou lipnie to wygląda chyba za dużo nawozu dawałem na kwitnienie bo dawałem 2,5ml na litr i to z 2 razy wczoraj oprysk calmag a dziś podlałem czystą wodą To wygląda jak niedobór azotu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,019 Napisano 9 Lutego @swistbuds mam za soba 3 sezony outa na mineralnych glownie plagron i advanced nutrients i przerobilem w tym czasie troche roslin🙃 organika zainteresowalem sie przy indoor poltora roku temu😉 czata rowniez nie uzywam bo z racji pesela pewnie bym nie ogarna😂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 702 Napisano 9 Lutego Niedobór N widać na dolnych liściach a nie całej roślinie. Zje z dolny i idzie wyżej. Tu cały plant cierpi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swistbuds 149 Napisano 9 Lutego @moonka @moonka właśnie widać skoro twierdzisz że się nie używa mikroryzy przy mineralnych ale co ja tu będę się rozpisywać niech tak będzie że się nie używa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 671 Napisano 9 Lutego Używa się, używa, i nazywają to synganic, jest typ nazywa się Scotty i na YT mają kanał, real growers show, uprawia w coco w sip bucket i używają nawozów mineralnych i myco, teraz myco daję sie nawet do hydro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 702 Napisano 9 Lutego @JarzynaSWDN prawdziwa miko jest tylko organiczna. Bo jakżeby mogło by być inaczej. Miko to grzyb, ryza-korzeń. Mam tyle ciekawostek o mikoryzie ale pisałbym z godzinę serio... genialny temat! Ale w tych czasch wszystko przetrwa jak trzeba 🙂 miko do hydro musi być ciekawą substancją, ciekawy temat 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,019 Napisano 10 Lutego @swistbuds no tak twierdze i twierdzic bede badal😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 52 Napisano 10 Lutego Zakupiłem Wentylator kanałowy Vents Quietline 100 i mieszający Garden High Pro i wtyczka do regulowania obrotów 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 52 Napisano 12 Lutego Może to tak byc ten filtr na lampie trochę lipa będzie bo jak roślina jeszcze urośnie to miejsca nie będzie 😄 4 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 671 Napisano 12 Lutego (edytowane) Dobrze jest one już dużo więcej nie urosną, nie zapomnij ich karmić i podlewać i pozostaję tylko czekać Taka tylko uwaga na ten mieszający, jak mocno dmucha na rośliny to ustawy go tak żeby dmuchał nad szczytami zamiast bezpośrednio na panny Edytowane 12 Lutego przez JarzynaSWDN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach