Skocz do zawartości
wolf32

Zaczeło się moja pierwsza uprawa :) Automaty Amnesia Haze

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, JarzynaSWDN napisał:

Na miernik ph nic ci nie poradzę, 

Tu masz grow chart dla plagron, w twoim stadium rosliny powinieneś lać tylko bloom.

Producent podaje maxymalnom ilość czyli 50ml na 10L wody,  czyli 5ml/L 

Twoja roślina ma niedobory więc dobrze by było gdybyś dał jej też grow, z tego co mówisz zakładam że miernika ec nie masz 

Producent podaje że ec ma być mniejsze niż 3.0 mS/cm, i ze to jest łącznie z ec wody z kranu które jest około 0.5

Daj im 1ml grow i 2 ml bloom na litr wody,  następnym razem jak będziesz podlewał,

tylko nie podlewaj ich po 1 litr.

Przyszykuj 4 litry wody i dodaj 4ml grow i 8ml bloom, nie dawaj nic więcej żeby ich nie popalić!!! 

Najpierw rozpuścić grow w wodzie 4ml i porządnie wymieszaj, później dodaj bloom 8ml i porządnie wymieszaj 

NIE dawaj calmag !!! 

Poczekaj z 10 minut i ustaw ph wody z odżywkami na 6.3 

Zalej każdą powoli po 2 litry wody albo aż zacznie wyciekać dołem.

jak będziesz blisko 2 litrów i zacznie wyciekać to zalej 2 litry do końca a to co wycieknie wypierdol.

Jak chcesz to możesz to zebrać w pojemniku i zmierzyc ph.

Ze względu na to że nie masz miernika ec podlewaj je raz tak jak tu napisałem i raz samą wodę, upewnij się że donice są lekkie zanim znów podlejesz. I jak podlewasz samą wodą to też podlewaj powoli całą donice aż zacznie wyciekać dołem 

Jak liście od spodu znowu będą robić sie zielone to przestań dawać grow, i dawaj im samo bloom

Prościej już ci tego wytłumaczyć nie mogę 

Screenshot_20250208-133637.png

2 pytania mam:

Czemu ma Ca i Mg nie lać?

I drugie:

W ostatnim zdaniu sugerujesz, że liście wrócą do zdrowej zieleni? Czy coś źle skumałem. Już 3 bonga dziś zjarałem więc mogłem coś przeoczyć. 

Jakbyś mógł...;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lasir

Tak liście które są żółte ale nie brązowe wrócą do zieleni bo azot jest mobilny, cal mag nie lać bo lał wcześniej i robił opryski i nie używa wody RO więc tych pierwiastków jest tam od chuja, a drógi powód to taki że nie ma miernika a cal/mag bardzo łatwo może zablokować dostęp do innych pierwiastków w doniczce, w szczególności jak jest mineralny bo zbiera się sól, a to by spowodowało jeszcze większe niedobory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rozumiem wniosek z Ca i Mg.

Hehe. Z tymi liściami to miałeś tak czy z neta lecisz z odpowiedzią?@JarzynaSWDN

Aha i co ma mobilność azotu do rzeczy w tym przypadku?

Wybacz dociekliwość ale chcę zrozumieć Twój punkt widzenia 🙂

Edytowane przez Lasir
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że ten azot został zabrany z dolnych liści bo nie ma jeżdżenia w doniczce, a jak będzie żarcie to roślina go uzupełni z powrotem do liści które dalej żyją 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lasir jak roślina ma żółte liście od niedoboru azotu i uzupełnisz azot to liście wracają do zielonego koloru, potwierdzam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JarzynaSWDN @szamayo Mi jak więdną to przez jedną noc i to zwykle 2 liście raz za życia rośliny i odrazu je urywam bo przestały spełniać swoją rolę więc ciekawy jestem jak to się odbędzie tym przypadku bo sam nie doświadczyłem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lasir jeżeli więdną to być może nie jest to brak azotu. W moim przypadku roślina się praktycznie w całości zrobiła żółta bo nie miałem przez jakiś czas dostępu do nawozów, wiedziałem, że jest pora karmienia ale lałem samą wodę i to postępowało, ale liście nie zwiędły tylko sam kolor sie zmieniał, wlałem wtedy 5ml grow (5-0-0) na szklanke wody później 10ml grow na 250ml wody  i liście się znowu robiły z żółtych na zielone, ale tak było w moim przypadku, także potwierdzam to co napisał Jarzyna odnośnie koloru liści po nadrobieniu azotu, a jak będzie w tym przypadku to ręki nie dam sobie uciąć 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje też to przez zapotrzebowanie robią. Ale wiecie, że nie tylko azot za zielony kolor odpowiada. U tego kolegi problem jest z wchłanianiem się pierwiastków z jakiegoś powodu a nie ich brak bo lał jak szalony.  Azot znika z dolnych liści po koleji a tu wszystkie naraz żółkną. Nic nie daje mobilność azotu więc. 

@szamayo rękę se dam ujebać, że nie wróci nic do normy. U Ciebie były głodne, lekko zbladły a potem odżyły. Tu problem jest grubszy bo one głodne nie są wg.mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głód z wycieńczenia😉 tu są dwie opcje na szybki ratunek. Gorsza czyli płukanie dobrą wodą, albo lepsza czyli mikoryza na następne kilka podlań.

Ja bym biohumusa zastosował na start zanim miko dojdzie do skrzynki pocztowej. Biohumus też ziemię ratuje 🙂

P.s wentylację też warto przejrzeć  🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lasir przeciez mikoryza zeby zaczęła dzialac to trzeba co najmniej kilku tygodni, a  nawet gdyby to co ona miałaby tu pomoc?

Tu trzeba przyjebać porzadnie żarcia szczególnie azotu i wreszcie zadbać o dobry mikroklimat(wyciag) i będzie cacy

Edytowane przez Cholender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender jest mikoryza dedykowana pod cannabis. Działa szybciej. Mi uratowała kilka plantów i wiele ludzi oprócz mnie ma ją na pierwszym miejscu na półeczce 🙂

wentylacja wiadomo, że musi być skuteczna 🙂

A pomoże tak, że pomoże wchłaniać korzeniom lepiej. Wydozuje pierwiastki jeśli ich za dużo, jak za mało to pomoże dojeść resztę. Kolega będzie mógł odsapnąć a za jakiś czas wróci do karmienia z tym, że teraz z asem w rękawie jakim jest miko dla początkujących 🙂@Cholender

Teraz czytam, że nawet uniwersalna działa natychmiast...

P.s miałem na myśli miko w płynie. Do rozcieńczania normalnie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lasir mikoryza potrzebuje czasu zeby zaczac dzialac bo musi sie rozbudowac w glebie. Tak samo nie ma najmniejszego sensu dodawanie jej kilkukrotnie w trakcie grow bo raz dodana bedzie w glebie do konca grow. Z mikoryza jestem od samego poczatku zabawy z indoor wiec cos tam o niej czutalem i wiem😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za różnica 🙂 zrobi swoje napewno. Pomaga wchłaniać pierwiastki którymi się karmi roślinę.

@moonka czytałeś? Ja używałem 🙂

Poczytaj o miko z orką na etykiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WymiataczMega  Ale ja już umiem bez niej żyć 🙂 Serio spróbuj kiedyś, nie pożałujesz.

@moonka no to po co się produkujemy zamiast odrazu ją polecać gościowi 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi