doominik 933 Napisano 25 Października 2019 Witam Skakałem dziś trochę po youtube i trafiłem na taki trick, żeby zamiast otwierania słoika z topami podczas curingu wsadzić tak wereczek kontrolujący wilgotność. Macie jakieś doświadczenie z tą metodą? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 25 Października 2019 @doominik nie słyszałem o tym ale całkiem możliwe że może się to sprawdzić, ryż chyba też wyciąga wilgoć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Października 2019 Just now, Patrick said: @doominik nie słyszałem o tym ale całkiem możliwe że może się to sprawdzić, ryż chyba też wyciąga wilgoć Te saszetki mają nawet nie tylko wyciągać wilgoć, ale utrzymywać w stałą wilgotność-są o różnych "nominałach": 58%, 62% itd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Października 2019 @doominik można by stestować je @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Października 2019 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 9 Sierpnia 2020 odkopię wątek, bo za niedługo sam będę chciał zapytać.@doominikużywałeś tych saszetek ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Sierpnia 2020 15 hours ago, Cieniu said: odkopię wątek, bo za niedługo sam będę chciał zapytać.@doominikużywałeś tych saszetek ? Tak, ale o dupe potłuc tr saszetki. Musiałbyś mieć ich dużo, żeby dały radę zmienić wilgotność. to się nadaje, jak już masz curing z 2 tygodnie, wiesz, że wilgotność jest ok i wtedy to dajesz i zapominasz p zaglądaniu. mnie wiem też, czy nie ma podróbek na rynku, bo moj kolega to dał do ziółka i mu wyschło okropnie, topy zaczęły się rozpadać. ja sobie odpuszczam na razie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 10 Sierpnia 2020 @doominik czyli klasycznie suszysz, A później do słoików? Zrobiłeś Sobie osobną suszarnie czy jak to ugryzles? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Sierpnia 2020 @Cieniu Ja używam starego baca 80/80/180. Wstawiam tam osuszacz i ustawiam na nim wilgotność najpierw 70% a potem schodzę powoli do 60% tak żeby nie wyschły za szybko. Potem normalnie do dużych słojów i w każdym mam miernik wilgotności 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 12 Sierpnia 2020 Są też takie małe saszetki Jak to różowe zmieni kolor na niebieski to trzeba wymienić. Saszetka utrzymuje wilgoć w słoiku. Ja po wysuszeniu trzymam topy w takim większym pojemniku około miesiąca i raz na kilka dni jak sobie przypomnę to otworzę i przemieszam susz, później w słoiki i te saszetki do środka. Tak leżą i nic się z nimi nie dzieje Tylko to, że każda saszetka jest na określoną ilość suszu. Te małe są na 8g, ja w słoiku mam ok 50. Fakt teki, że jednak ten papierek pokaże ewentualnie gdyby było za wilgotno, a koszt to 0.4 € Są też większe, chyba na 20g widziałem największą 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 13 Sierpnia 2020 @doominik @Bimbrownik dzięki za odpowiedź Panowie. Niebawem będę sam miał pierwsze suszenie i chciałbym to zrobić jak sprawnie i nie wyłożyć się przed metą. Aktualnie mam tylko jeden namiot ten w którym rośnie i chyba będę zmuszony zaczekać z jest grow i użyć go jako suszarni. Widziałem że można suszarnie z kartonu zrobić ale to bedzie śmierdzące i nie wygram z aromatem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 13 Sierpnia 2020 ja używam bovedy od pierwszego dnia curringu, wskazania higrometru pokazują, że działa jak obiecali. Wilgotność w słoiku jest o kilkanaście % większa niż z reguły mam w mieszkaniu, więc nie mam żadnych ale do tych saszetek. Materiał wcześniej suszę normalnie, w boxie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 12 Kwietnia 2021 @doominik jakis osuszacz z higrostatem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Kwietnia 2021 15 minutes ago, ArtizO said: @doominik jakis osuszacz z higrostatem? Praktycznie każdy większy osuszacz można ustawić na konkterną wilgotność. Problem jest taki, że te osuszacze podnoszą też temperature, a to nie wpływa za dobrze na topy. Teraz mam drugi box, w nim suszarkę, a z tego boxa powietrze jest wysysane do boxa obok. Zero zapachu i zero problemów z temperatura 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HydroMan 3 Napisano 19 Kwietnia 2021 a jak tak troche z innej beczki, uzywal ktos jakichs pochlaniaczy wilgoci ? Mam 65% wilgotnosci z osuszaczem z poczatkowego 90% i mysle nad takimi pochlaniaczami z allegro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 20 Maja 2021 W dniu 19/04/2021 o 23:06, HydroMan napisał: a jak tak troche z innej beczki, uzywal ktos jakichs pochlaniaczy wilgoci ? Mam 65% wilgotnosci z osuszaczem z poczatkowego 90% i mysle nad takimi pochlaniaczami z allegro Na basenie masz ten grow? Czy w lasach tropikalnych? 90% bez nawilżacza normalnie masz? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach