WBB 2,310 Napisano Czwartek o 18:13 A teraz te kwiaty coś tam kopać powinny? Czy teraz nie ma sensu tego ścinać? Czy te kwiaty będą później też jakoś do zbioru? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lunatyk44 166 Napisano Czwartek o 20:14 @Wladimir sprawdze dzis jeszcze raz swiatlo. Reki nie dam uciac ale jestem prawie pewny ze jest 12/12. Nie weguja okolo miesiaca ani nawet dluzej bo sa wlasnie w 7 tyg flo.. popatrz na topy.. Jezeli bylyby juz na wegu kolo miesiaca (znowu na wegu) to.nie zdazylyby utworzyc takich kwiatow jakie maja teraz.. Kwitnac zaczely 20 stego listopada @Lady Green Hey moja droga kolezanko 😃. Jak napisalem wyzej, leci siodmy tydzien juz na flo. Zdjecia postaram sie zaraz zrobic i dodac od razu, timmer jest ok (on) plus slysze jak kreci. No ale dla 100 % pewnosci zerkne 22³⁰ jak juz powinno byc ciemno. Trichomy lukne jutro, chyba ze wygrzebie dzis mikroskop. No i teraz pojawia sie pytanie co z kwiatami .. Dojda ? 🤭 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 309 Napisano Piątek o 00:50 Sprawdź w fazie ciemnej czy nie świecą się lekko diody, czasem tak jest jak rozłącza się - zamiast + na wyłączniku czasowym. Niektóre odmiany potrafią rewegetować przy 12/12, zwłaszcza te które pod równikiem naturalnie występowały, dlatego zawsze lepiej jest dać te 30min mniej. Zrób zdjęcia każdej z roślin, ale ta z tyłu na środku to napewno rewega wali. Jedne odmiany szybciej trybią, inne wolniej, może ta szybko reagowała na światło. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lunatyk44 166 Napisano Piątek o 09:38 @Wladimir zrobie fotki jak je wyjme 🙂 czyli niedlugo. Niestety zbyt duzej ilosci foto nie dam rady wrzucic. No wlasnie i to jest to Panie kolego. Diody nie pala sie, nie ma w boxie dojscia swiatla. Dwa krzaki Special Queen od RQS ( feminizowane sezony) . Jak juz pisalem lukne tez trichomy. Troche szkoda materialu, moze dojda 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 563 Napisano Piątek o 10:11 A ten kontroler to masz mechaniczny czy czy elektryczny? Jak elektryczny to sprawdzić czy przypadkiem nie ma kilku programów, mój ma 20 i wszystkie muszą być ustawione na 0 i off albo będzie grana dyskoteka, @Wladimir też dobrze wspomniał niektóre odmiany potrzebują więcej ciemności i trzeba ustawić na 11/13 nic na tym nie tracisz po prostu trzeba zwiększyć dli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lunatyk44 166 Napisano Piątek o 11:16 100 % reweg, jak mowiliscie. Przyczyna juz znaleziona.. wina byla po stronie czasowki. Od jakiegos czasu w dwunasto godzinnym cyklu ciemnosci mialy okolo godziny swiatla .. No i teraz pytanie czy dac im troche czasu i zobaczyc czy to co jest to dojdzie czy smietnik i nowy projekt.. 🤭🤣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,870 Napisano Piątek o 11:18 Proponuje skosztować sampla. Trichomy wyglądają na mętne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lunatyk44 166 Napisano Piątek o 11:38 @JarzynaSWDN mechaniczny. dwie zapadki pomiedzy tym 12 godzinnym czasem byly lekko wcisniete. W zwiazku z tym ze sprzecik juz troche czasowy jest no to tak dostawaly sobie panienki swiatelko 🤣🤭. @WymiataczMega sa metne ale jeszcze bez bursztynku. No i wlasnie sie zastanawiam czy dac im jeszcze z tydzien, dwa.. obserwowac i zobaczyc czy cos z tego wyjdzie 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,310 Napisano Piątek o 11:49 Brawa dla Panów, którzy byli pewni co się stało nawet gdy grower obstawał przy swoim, że on jest niewinny 🙂 No bo w sumie niewinny.... programator zajebał sprawę 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 309 Napisano Piątek o 12:39 (edytowane) Ja i tak wolę te mechaniczne niż cyfrowe timery, może dinozaur jestem. Ogólnie konopia potrzebuje długiej nocy, a nie krótkiego dnia żeby kwitnąć. Jeżeli noc przerywamy to będzie wegowac. Używam tego przy świeceniu 12/1 (12h on, 5.5h off, 1h on, 5.5h off) daje duże oszczędności prądu i niższe temperatury. Niech rzuci kamieniem pierwszy kto nie zostawił timera na "always on" przy kwitnieniu. Dla autosów to nic nie zmienia, ale fotoperiody szaleją. Sprawdzać sample, ale ogólnie to jest w fazie wegetacji, choć domyślam się że jak wyczaiłeś winowajcę to przełączyłeś z powrotem na kwitnienie... Teraz z tych nowych odrostów pojdzie stretching i indukcja oraz nowe kwiaty. Pewnie w zależności od odmiany i czułości na światło będą różnice między zachowaniami roślin. Szykuj miejsce do góry w boxie, bo może być ciasno, to jeszcze urośnie. Najgorzej że te aktualnie uformowane kwiaty nie będą dalej rosnąć, a nowe. Szkoda że nie mam zdjęć jak to będzie wyglądać... https://www.growweedeasy.com/cannabis-plant-problems/accidental-re-vegging Tutaj jasno opisane jest objaw jako "buds dying". Zresztą ja zdjęciach w artykule widać jak to się zachowa... Edytowane Piątek o 12:41 przez Wladimir 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,310 Napisano Piątek o 13:29 @Wladimir czyli zaburzając noc może albo rewegować albo hermić? Bo przy hermieniu też światło podejrzewamy.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lunatyk44 166 Napisano Piątek o 13:46 No dobra w takim razie dzis leci kosa, podsuszymy i zobaczymy co bedzie. No wiec trzeba zamowic ziemie i gdzies za 2 tyg lecimy z jakims nowym projecikiem. Tym razem moze auto hmm zobaczymy co mi za pesteczki jeszcze przyjda bo na ta chwile mam tropicana cookies, watermelon, royal crematic i royal kush w ilosci po 3 szt - wszystko automaty. Przy dobrych wiatrach dostane jeszcz dzis paczuszke. Dam znac jeszcze w tym temacie jak wyglada potem i czy jest moc ✌️. Teoretycznie powinno byc ok po wygladzie trichomow no ale zobaczymy 🙃 Hmm albo odstawic takie przedstawienie ze uciac topy i zostawic dalej na weg niech sie zregeneruje i rozrosnie i potem znowu na flo. Albo np uciac ja w ktoryms miejscu i zrobic to co napisalem wyzej. Pytam z ciekawosci bo moge tak tez zrobic. Z tym ze jest to czasochlonne wiec jesli ktos juz robil taki manewr to miloby bylo aby sie wypowiedzial :). Jezeli nie to poprostu kosa, suszenie i nowy projekt 😏😏 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,818 Napisano Piątek o 16:49 @Wladimir nie mam kamienia pod reka... ale nie zdazylo mi sie to jeszcze🙃 jestem wyjatkowo wyczulony na timer i czesto sprawdzam czy nic mu sie nie poprzestawialo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano Piątek o 17:21 Ja się przerzuciłem na wtyczki inteligentne bo wszystkie te timery mnie wkurwiają, ale też faktycznie mi się nie zdarzyło. @Wladimir Czyli jak zmienimy cykl na 13 światło / 11 noc to nie zakwitną? Zawsze się nad tym zastanawiałem i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi? Z tego co mówisz wynika też chyba, że bardziej niebezpieczny jest niekontrolowany rozbłysk w nocy niż przerwa w świetle w ciągu dnia? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,818 Napisano Sobota o 10:28 @Bubble ja jestem ciekaw jak ma sie to do outa gdzie pelnia ksiezyca potrafi rozswietlic noc w trakcie kwitnienia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 628 Napisano Sobota o 10:56 @moonka „Pełnia księżyca jest naturalnym zjawiskiem i rośliny konopi od tysięcy lat ewoluowały w warunkach, gdzie regularnie występuje światło księżyca. Nie powinno to więc stanowić problemu dla ich cyklu wzrostu.” @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,818 Napisano Sobota o 11:58 @Adi_ejol tyle wiem😉 chodzi mi o to czemu ksiezyc nie przeszkadza a przypadkowe swiatlo w boxie juz tak🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 628 Napisano Sobota o 12:05 @moonka Różnica między światłem odbitym przez księżyc a przypadkowym światłem w namiocie wynika z intensywności, widmowości oraz sposobu, w jaki rośliny konopi reagują na światło w fazie ciemności. Oto szczegółowe wyjaśnienie: 1. Natężenie światła • Światło księżyca: Mimo że księżyc w pełni wydaje się jasny, jego światło jest około 500 000 razy słabsze niż światło słoneczne. Taka ilość światła jest niewystarczająca, by zakłócić procesy fotoperiodyczne roślin. Rośliny w naturalnych warunkach ewoluowały, aby ignorować tak słabe źródła światła. • Przypadkowe światło w namiocie: Nawet niewielkie źródło światła w growboxie, takie jak kontrolka LED, latarka czy lampa uliczna, może być znacznie bardziej intensywne niż światło księżyca. To sztuczne światło przekracza próg, który rośliny interpretują jako sygnał dzienny, co zaburza ich cykl ciemności. 2. Widmo światła • Światło księżyca: Jest odbiciem światła słonecznego, więc zawiera pełne spektrum. Jednak natężenie każdej długości fali jest tak niskie, że nie aktywuje receptorów światła roślin w sposób wystarczający do zakłócenia ich rytmu. • Sztuczne światło w namiocie: Często ma specyficzne widmo (np. czerwone lub niebieskie światło z diod LED), które jest szczególnie wrażliwie odbierane przez rośliny, zwłaszcza w nocy. Rośliny posiadają fitochromy, które reagują na czerwone i podczerwone światło, i nawet krótka ekspozycja na światło może „zresetować” noc rośliny. 3. Rytm biologiczny roślin • Światło księżyca: Rośliny od milionów lat funkcjonują w środowisku, w którym pełnia księżyca jest częścią naturalnego cyklu. Dlatego ich mechanizmy biologiczne ignorują ten słaby bodziec i nie traktują go jako dzień. • Światło sztuczne: Rośliny nie ewoluowały w środowisku z zakłóceniami sztucznego światła. Nawet krótki błysk latarki w namiocie może oszukać system fotoperiodyczny rośliny, sygnalizując jej, że noc została przerwana, co prowadzi do stresu i potencjalnej rewegetacji. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 309 Napisano Sobota o 13:12 (edytowane) Światło księżyca to dla sayan potrzeba żeby się zmienic w małpkę. Tylko ważne jest żeby miał ogon. Bez tego nie nastąpi przemiana. 🙂 @WBBtak dokładnie, hermienie, albo reweg. @lunatyk44 oczywiście że tak można, do rewegetacji potrzeba stożek wzrostu + kilka liści, czyli kilka topkow trzeba zostawić. Tylko czas... Jedne odmiany szybciej rewegetują, inne wolniej, a inne wcale. Ten proces nie zawsze się udaję. Raczej się tego używa gdy jakaś odmiana/pheno nam zaimponuje i chcemy mieć to jeszcze raz. @moonka wszystko jeszcze przed Tobą 😉 @Bubble tutaj trzeba by uściślić trochę zakres w którym rośliny kwitną, bardziej bym powiedział że w zależności od odmiany. Odmiany outdoorowe dla polskiego klimatu muszą kwitnąć jak dzień zaczyna mieć poniżej 15.5-16h światła, czyli jakiś koniec lipca-początek sierpnia natomiast te odmiany co kwitną we wrześniu indukują przy 14-13h słońca. Jeżeli natomiast przejdziemy bliżej równika to tam nie występują tak długie dni jak u nas i rośliny są bardziej czułe. Na podrównikowe sativy musimy świecić 11/13, bo potrafią wegować przy 12/12. Sporo odmian od Ace Seeds i landrace mają takie wymagania i producent sam na to wskazuje. Czyli ogólnie większość odmian powinna kwitnąć już przy 14h, jak szukałem odmian pod polski klimat to swiecilem po 15.5-16 h żeby stymulować warunki outdoorowe. Edytowane Sobota o 13:13 przez Wladimir 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 309 Napisano Sobota o 15:28 (edytowane) Przy okazji proponuje poczytać badania, jak widać moje spostrzeżenia niewiele się różniły: https://www.mdpi.com/2223-7747/12/14/2605 Edytowane Sobota o 15:30 przez Wladimir @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach