Tester 1,407 Napisano 21 Września 2019 LOLLIPOPPING - trening marihuany Trening ten polega na usunięciu dolnych odrostów konopi. Można wykonywać go pod lampami i na outdoorze dla roślin pełnosezonowych, na automatach, chociaż niektórzy growerzy nie zalecają tej techniki, jednak i na nich można to zrobić. Należy wykonywać lollipopping pod koniec fazy wegetatywnej przed wejściem rośliny w fazę kwitnienia. Technika przycinania posiada swoje zalety i bardzo dobrze współgra z treningiem LST, wtedy pokazuje swoje możliwości. Większość growerów nie lubi małych niedojrzałych topków, dzięki tej technice można zapomnieć o tym problemie, a połączenie LST na outdoorze zmniejsza się ryzyko pojawienia pleśni, dobrze dochodzą promienie słoneczne do szczytów i roślina koncentruje się na głównych topach. Jednak nie na każdej roślinie można zastosować taki trening, trzeba ocenić czy warto to zrobić. Jeśli widzisz dolne odrosty które nie otrzymują odpowiedniego światła i są małe to można je usunąć. Ucinać odrosty możesz za pomocą nożyczek jeśli nie są łodygi jakieś grube. Czasem kiedy u dołu rośliny będzie zbyt ciasno, to może być utrudniona cyrkulacja powietrza w growboxie. Może to doprowadzić do zwiększonej wilgotności a co za tym idzie zwiększa się ryzyko pojawienia pleśni czy nieproszonych owadów. A więc jeśli dolne odrosty są bardzo przysłonięte i słabo rozwinięte to lepiej przemyśleć sprawę, nikt nie chciał by szkodników czy pleśni w swojej uprawie. Usunięcie dolnych obszarów przeważnie zwiększa przepływ powietrza zmniejszając ryzyko ataku grzybów Lollipopping nazywany jest lizakowaniem dlatego, że po zastosowaniu takiego treningu rośliny podobne są do lizaka. A więc warto praktykować różne treningi aby nabierać doświadczenia. Uprawa staje się wtedy łatwiejsza i możemy kontrolować rośliny. Technika ta czasem może okazać się obowiązkowa do zrobienia kiedy będzie zbyt ciasno u dołu roślin. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golden Boy 14 Napisano 21 Września 2019 dobra opcja jak ktoś ma ciasno w boksie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dekiel 5 Napisano 22 Września 2019 to ja robiłem często taki trening nawet nie będąc świadomym że nazywa się lollipopping 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 22 Września 2019 Od dawna stosuje tą technikę uprawy w swoim namiocie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Czy można tak trenować automaty? U mnie jest już bardzo ciasno-do dolnych liści dociera niewiele światła ? Edytowane 27 Października 2019 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 27 Października 2019 @doominik no można tylko trzeba oszacować zyski i straty czy to się będzie opłaciło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 27 Października 2019 1 hour ago, Kibic said: @doominik no można tylko trzeba oszacować zyski i straty czy to się będzie opłaciło Tłumacz powoli co i jak proszę ? Mi chodzi bardziej o to, czy można usuwać te liście na dole, które i tak nie dostają zbyt wiele światła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 27 Października 2019 @doominik co do liści ja bym zostawiał liście, w nich są składniki odżywcze a jeśli zasłaniają topy to je próbował powyginać odpowiednio 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 27 Października 2019 23 minutes ago, Tester said: @doominik co do liści ja bym zostawiał liście, w nich są składniki odżywcze a jeśli zasłaniają topy to je próbował powyginać odpowiednio Topy (przynajmniej te większe/grubsze) już ładnie wyciągają się do góry ponad liście, tylko na dole jest mega gęsto. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 27 Października 2019 @doominik zawsze tak jest ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mjrTOMMY 8 Napisano 3 Września 2020 nie, żebym kogoś pouczał, ale usuwanie liści zmusza roślinę do wpuszczania nowych rozgałęzień i je odsłania na światło. roślina jest dłużej w fazie wzrostu, ale jest silniejsza i ma więcej topów. nie wiem, ale ja bym nie wycinał za bardzo odgałęzień. ale to moje dyletanckie zdanie. można b doświetlić po odsłonięciu i przedłużyć veg.(?) co prawda jabłka też się przerzedza, ale jak zostawisz 3 , to nie będą przez to wielkie jak arbuzy. @Tester co odp. na to?: - nie mówię, że się zgadzam, ale zastanawiać się wolno wolno @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 3 Września 2020 @mjrTOMMY ja jestem zdania że wycinać można jak jest dużo liści które zasłaniają odrosty, a co można to powyginać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 21 Października 2020 Ja dziś zrobiłem dość ostry lollipppping. Tak jak zwykle usunąłem większość odrostów nie dorastających do poziomu większości szczytów i wszystko poniżej. potem jeszcze będę usuwał cześć liści przesłaniających topy. 5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzychuNBW 47 Napisano 22 Października 2020 @doominik w którym tygodniu (dniu) od zasiania są roślinki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Października 2020 @krzychuNBW Rośliny miały około 8 tygodni veg i na zdjęciach to już zaczął się 4ty tydzień flo. Lollipopping wykonany około tygodnia za późno, ale myśle że będzie ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras80 273 Napisano 2 Lutego 2022 @doominik I jak to się skończyło ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 2 Lutego 2022 @Juras80 żebym to ja pamiętał 😉 to było prawie półtorej roku temu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach