Falco 2 Napisano 29 Maja 2022 1 minutę temu, bingobum napisał: poczytaj lepiej o metodzie suszenia suchym lodem- to ma dużo więcej sensu moim zdaniem Dobra zatem biorę się za czytanie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ReQ7k 7 Napisano 17 Września 2022 Pytanie odnośnie suszenia. Do wyboru mam szopę (taka dobudówka) lub blaszak. Problem z szopa jest taki że tam jak się wejdzie odrazu czuć benzynę (czy takie coś może wpłynąć na smak/zapach/jakość zioła?). Problem z blaszakiem jest taki że temperatury coraz niższe więc nie wiem czy nie będzie zbyt nisko na suszenie. W szopie ten problem raczej nie występuje z racji tego że ściany są murowane. Co będzie tutaj lepszym wyborem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 17 Września 2022 56 minut temu, ReQ7k napisał: Problem z szopa jest taki że tam jak się wejdzie odrazu czuć benzynę (czy takie coś może wpłynąć na smak/zapach/jakość zioła?). raczej nie, szopa powinna być lepsza 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nomad97 3 Napisano 20 Września 2022 Panowie u mnie sytuacja wygląda tak że będę miał za 2-3 tyg już gotowe do suszenia i mam do wyboru stajnie ale nie taka gdzie śmierdzi gównem czy cos bo ona jest gigantyczna i ma kilka pomieszczeń myślicie że będzie git tam gdzie jest słoma czy lepiej w domu na strychu ewentualnie mam możliwość na noc zabierać to do pokoju a na dzień muszę to dać strych albo ta stajnia bo przypał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 @Nomad97 Muszą być odpowiednie warunki , więc wybierz miejsce, w jakim dasz radę zapewnić topą odpowiednie warunki , aby nie weszła plecha, a zioło by schło w miarę powoli. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nomad97 3 Napisano 20 Września 2022 @Zielone krainy @Zielone krainy ogólnie to jedyne warunki jakie mogę zapewnić to brak dostępu słońca oraz przepływ powietrze Wątpię by temperatura wynosiła około 20°C w tych pomieszczeniach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 @Nomad97 Sprawdź głównie , jaka tam jest wilgoć i temperatura, jak za wilgotno to wejdzie plecha i po plonie, jak za wysoka temperatura to wyschnie za szybko i będzie pachniało sianem, a nie jak zioło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kartek 109 Napisano 21 Września 2022 Zastanawiam się jak by się suszyły topki wyłożone na papierze w lodówce z no-frostem, jedzenie nie pozamykane w pojemniki szybko w takiej wysycha. Wiem że grzyby sie tak spoko suszy, Ktos testował ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 21 Września 2022 @Kartek chyba by to nie przeszło w przypadku zioła 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawprze655 0 Napisano 21 Września 2022 Mam podoba rozkmine. A jakbym w szafce w jakims pudełku/stelarzu powiesił, dodał maly wiatraczek. Wymiary 60x60 dało by rade? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Września 2022 @Pawprze655 duże prawdopodobieństwo plechy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawprze655 0 Napisano 22 Września 2022 Plonu dużo nie będę miał bo to hodowla okienna 😉 czyli zly pomysł a może jakieś inne patenty, ktoś może zaproponować... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 22 Września 2022 @Pawprze655 jak mało plonu to może by wyszło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ReQ7k 7 Napisano 25 Września 2022 Hej pytanie. Ostatnio sprawdzałem jak tam ma się moja roślinka i gałązka się łamała więc wziąłem do trymowania, niestety w trakcie pracy doszło do mnie że topy wydają się zbyt wilgotne i klejące, czy mogę je zostawić w słoiku i odkręcać 1/2 dziennie i to doschnie czy jednak jeszcze dać do siedzenia, jeśli dać do suszenia to jaki sposób jeśli nie mam suszarki do ziół @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Jak to jeden topek to w pudełku jakimś niewielkim zrób otwory i powieś topka na agrafce żeby zwisał, daj do jakiegoś przewiewnego miejsca i tyle Edytowane 25 Września 2022 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ReQ7k 7 Napisano 25 Września 2022 @konopny_janusz topkow dosyć sporo jest jak na taką metodę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 25 Września 2022 @ReQ7k ale siatke możesz w połowie wysokości pudełka rozłożyć i przymocować do ścianek, następnie położyć na tej siatce topki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ReQ7k 7 Napisano 25 Września 2022 @konopny_janusz rozumiem, a w słoiku raczej nie ma szansy żeby się "dosuszyło"? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 25 Września 2022 (edytowane) @ReQ7k jak jest jeszcze procentowo dużo wilgoci to ryzykujesz plechą bo topki się stykają ze sobą, w takim słoiku jest jeden na drugim, musiałbyś mieszać często pilnować tego, ja bym nie ryzykował Edytowane 25 Września 2022 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ReQ7k 7 Napisano 25 Września 2022 @konopny_janusz Bo troszkę ciężko będzie mi to ususzyć ze względu na intensywny zapach. Więc tak ile razy dziennie to mieszać i wietrzyć? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach