Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 (edytowane) Witam Wszystkich Jest to moja pierwsza uprawa jak i pierwsza fotorelacja Box: 60x60x140 - Namiot Oświetlenie: Panel LED - Mars Hydro Reflector 48 / 240W Nasiona: Auto Devil XXL Podłoże: Ziemia do Palm firmy Kronen + perlit Wentylacja: 1x Wlot pasywny, 1x Wentylator kanałowy wyciągający 125mm, 190m3/h, 2400 obr./min firmy Blyss - zakupiony w Castoramie, 1x Przewód wentylacyjny, 1x wiatrak mieszający. Temperatura i wilgotność: Temp. 25-30 stopni, Wilg. 45-55% - Do pomiaru używany higrometr zawieszony między szczytem koleżanki a panelem. Nawozy: Aktualnie jeszcze żadnych. Mile widziana każda sugestia, ocena jak i krytyka ? 17.08.2019 - wykiełkowanie i umieszczone w docelowej donicy 11 litrowej. BOX: Obecnie jest jedna koleżanka ale będą jeszcze dwie na dniach ? A teraz fotki z życia koleżanki ?: Dzień 3 Dzień 7 Dzień 9 Dzień 10 Dzień 15 Ostatnia fotka jest z dnia dzisiejszego. Koleżanka była podlewana 31.08.2019 - wczorajszego dnia liście ładnie stały ale dzisiaj coś opadły - nie wiem dlaczego... Jak coś kolejne foteczki za tydzień, a w tym czasie zapewne dostawię do niej kolejne dwie ? Ps. Jakby ktoś pytał dlaczego nie mam jeszcze filtra - postanowiłam na razie nie kupować i nie zawieszać bo na chwilę obecną czekam za nawilżaczem powietrza który planuję dostawić bo zaczynają się małe problemy z wilgotnością i nie chcę po prostu aby filtr nie ciągnął samej wilgoci ? Edytowane 1 Września 2019 przez Dominika3 .. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 1 Września 2019 @Dominika3 liście przeważnie opadają na noc, może po noce zrobiłaś fotke i były lekko opadnięte, ale nie jest źle dobrze na razie jest 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 1 Września 2019 Powodzonka ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 9 minut temu, Andi napisał: @Dominika3 liście przeważnie opadają na noc, może po noce zrobiłaś fotke i były lekko opadnięte, ale nie jest źle dobrze na razie jest Tzn fotkę z dzisiaj robiłam chwilę przed dodaniem fotorelacji ? Ale ogólnie nie muszę się przejmować? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 1 Września 2019 @Dominika3 w 10 dniu trochę mały był krzaczek ale nadrobił to bo w 15 już jest dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 1 Września 2019 będziemy obserwować 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 9 minut temu, Andi napisał: @Dominika3 w 10 dniu trochę mały był krzaczek ale nadrobił to bo w 15 już jest dobrze To prawda był mały bo z początku zrobiłam małego "babola" i zakupiłam Chiński panel z allegro - czego żałuję po dziś dzień i zanim zakupiłam obecny koleżanka leżała pod tym Chińczykiem dobry tydzień ? No ale człowiek uczy się na błędach - jak to mawiają ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 3 minuty temu, Gumiś napisał: będziemy obserwować Super ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 Od kiedy Waszym zdaniem zacząć nawozić? Myślałam by zaczekać jeszcze około tygodnia, ale nie wiem czy do tego czasu czegoś jej nie zabraknie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golden Boy 14 Napisano 1 Września 2019 od dwóch, trzech tygodni powinno się nawozić jeśli nowa ziemia jest, na razie bym jeszcze nie dawał nawozów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 11 minut temu, Golden Boy napisał: od dwóch, trzech tygodni powinno się nawozić jeśli nowa ziemia jest, na razie bym jeszcze nie dawał nawozów Ziemia jest ta sama od początku bo koleżanka była wsadzona od razu do docelowej doniczki Czyli najlepiej jeszcze poczekać około tygodnia a w między czasie obserwować czy nic się nie dzieje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golden Boy 14 Napisano 1 Września 2019 @Dominika3 tak 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 Ok dziękuję za info ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 Przed momentem zaglądałam do koleżanki i zauważyłam na jednym z listków, a dokładnie na samym jego czubku coś niepokojącego w postaci małej brązwej plamki. Nie wiem czy to tylko moje przeczulenie jako że jest to moja pierwsza uprawa, czy to oznaka że zaczyna dziać się z nią coś niedobrego? Dodatkowo boki dolnych liści jakoś dziwnie się zawijają co zaznaczyłam w drugim zdjęciu, ale widać to na obu ? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 1 Września 2019 @Dominika3 jaka tam jest temperatura? nie ma za małej wilgotności? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 Temperatura aktualnie to 31.5 stopnia, a wilgotność spadła z 49% na 44% ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 Wilgotność pewnie się podniesie jutrzejszego dnia jak odbiorę nawilżacz bo te denka z wodą od butelek za dużo nie dają. Dobrze że od jutra ma być chłodniej to może coś się jej polepszy... sama nie wiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 1 Września 2019 (edytowane) Ja bym podniósł lampę. I ewentualnie jak roslina zacznie sie wyciagac wtedy delikatnie opuszczasz zeby znalesc idealne ustawienie. I masz opcje grow i flo. swiecisz samym grow? Czy full? Temp trochę wysoka. Edytowane 1 Września 2019 przez ChinQuan @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibon 2 Napisano 1 Września 2019 no zbił bym temperature o 3-4 stopnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 1 Września 2019 10 minut temu, ChinQuan napisał: Ja bym podniósł lampę. I ewentualnie jak roslina zacznie sie wyciagac wtedy delikatnie opuszczasz zeby znalesc idealne ustawienie. I masz opcje grow i flo. swiecisz samym grow? Czy full? Kurczę nie wiem czy to faktycznie nie była wina tego iż panel był za nisko - Musiał puszczać sznurek na którym panel był doczepiony bo jak zakładałam lampę kilka dni temu to jeszcze specjalnie odmierzałam wysokość od szczytu do panelu i było dokładnie 44cm a teraz od szczytu do panelu jak mierzyłam było zaledwie 23 Panel mam włączony na full @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach