Boczelli 3,349 Napisano 22 Maja (edytowane) @Adi_ejol LST to sztuka poniekad, musisz zrozumiec jak to dziala. Poczytaj o auksynach itd. Na necie krąży spoko artykul The Art of LST. Tak reszta zostaje bez zmian. Edytowane 22 Maja przez Boczelli 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja @Boczelli @moonka tak to wygląda po nocy, niby zglebowana ale nadal ten glowny szczyt pozostaje najwyższym punktem. Coś tu poprawić? Np złapać jeden drucik przy końcu i pociągnąć ją do ziemi a drucik zablokować jakims obciążeniem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,349 Napisano 23 Maja (edytowane) @Adi_ejol musisz robic tak zeby wszystkie szczyty byly na tej samej wysokosci lub ten ktory byl glownym byl nizej niz pozostale. Ja bym dodal kolejny drucik lub dwa i probowal ten szczyt glebowac jednoczesnie zawracajac go w strone donicy lub w bok. Ten wczorajszy tez popraw i naciągnij mocniej tylko z wyczuciem 😅 i na spokojnie powoli codziennie lub co 2-3dni prowadz odrosty az uloza sie tak jak chcesz zeby byly Edytowane 23 Maja przez Boczelli 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,414 Napisano 23 Maja (edytowane) @Adi_ejol wygnij cala lodyge w strone doniczki robiac z niej cos na ksztalt litery C (patrzac od gory). Zostaw drucik, ktory juz jest i nim zablokuj po czym nagnij ja w strone doniczki i zlap to kolejnym drucikiem. Szczyt zawsze bedzie dazyl do tego aby byc najwyzszy i musisz go systematycznie naginac i formowac tak jak Ty chcesz a nie tak jak on chce rosnac. To samo tyczy sie bocznych odrostow Edytowane 23 Maja przez moonka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,414 Napisano 23 Maja @Adi_ejol jeszcze z tydzien i u siebie bede robil podobne manewry. Troche nie zgralismy sie z czasem ale byc moze cos podpatrzysz😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja Witam wszystkich, trochę w ostatnich dniach z mojej relacji zrobił się poradnik ale to jak najbardziej spoko bo kolejni początkujący będą w stanie znaleźć tutaj wiele odpowiedzi. Mimo to będę konsekwentny i wrzucam aktualizację - lekkie podsumowanie tego co się tu działo, bo dla mnie to było sporo. na dziś tj. 23.05 rośliny mają kolejno: 22, 20 i 15 dni Wczoraj najmłodsza została przesadzona, dostała nawozów zgodnie z tabelką biotabsa (kilka postów temu opisałem to dokładniej gdyby ktoś nie był pewny) i została podlana litrem wody. Dwie najstarsze straciły głowy i walczę z nimi robiąc lst (podlane były 20.05 po litrze więc se przesuszone co ułatwia mi zadanie i powoli zbliża się kolejne podlewanie, pewnie dostaną cos koło 1,2L - jesli nie ma takiej potrzeby to proszę o korektę) Wilgotnosc 70-80% Temperatura 20-25 stopni Lampa 40cm/40% Jeszcze zdjęcie grupowe I pytanie, czy to odrastające dwa szczyty? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,349 Napisano 23 Maja @Adi_ejol tak to 2 szczyty, po to obciales jej glowe 😅 podlewaj dalej wedlug planu. Przy lst staraj sie odslaniac szczyty i glowna lodyge zeby liscie ich nie przyslanialy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja @Boczelli straszny kipisz mi się zrobił przy tym lst, tą następną obetnę na bena i będę naciągał z dwóch stron żeby to bardziej uporządkować, widziałem takie coś w jakichś dwóch timelapsach i mi się podobało. Bo te moje to trochę nie wiem co się dzieje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,414 Napisano 23 Maja @Adi_ejol Odegnij jeszcze liscie zeby odslonic szczyty tak jak napisal @Boczellii bedzie elegancko👍 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja (edytowane) @Boczelli a jeszcze odnośnie podlewania, to częstotliwość pozostaje w zasadzie według potrzeb rośliny, ale czy zwiększać ilość wody po trochę? Bo jednak są coraz większe @moonka idę do nich usiąść bo ja trochę nie rozróżniam szczytów i liści xD Edytowane 23 Maja przez Adi_ejol @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,349 Napisano 23 Maja (edytowane) @Adi_ejol tak tez mozna. Na spokojnie lst to proces, szczyty zaczna ci odbijac rosnac dluzsze to bedziesz widzial ocb. No z woda to wedlug potrzeb. Teoretycznie powinny pic coraz wiecej, ale nie zawsze tak jest, najelpiej wazyc donice w rekach na oko lub serio na wadze jak sie nie ma orientacji. Edytowane 23 Maja przez Boczelli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja @Boczelli to narazie odsłonić te dwa nowopowstałe po toppingu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,349 Napisano 23 Maja Jak da rade to pokaz fote calej rosliny od gory. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja @Boczelli wszystko da radę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,349 Napisano 23 Maja (edytowane) Oj slabo widac ale, Na czerwono to szczyty na ktorych w przyszlosci beda rosly topy musisz je odslaniac zeby sie wyciagaly I lapaly swiatlo. Na zolto to liscie. Na drugi zdjeciu widac ewidentnie ze liscie zaslaniaja wszystko Edytowane 23 Maja przez Boczelli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja Jeszcze zanim się tym zajmę, to czy to jest coś niepokojącego? @Boczelli @moonka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 620 Napisano 23 Maja @Adi_ejol Twoim przeciwnikiem w tym wykonaniu lst jest punkt podparcia moim zdaniem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja @szamayo jaśniej musisz bo ja niezbyt bystry @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,349 Napisano 23 Maja @Adi_ejol to normalne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 491 Napisano 23 Maja @Boczelli ale te dwa odrosty obok ucietego szczytu to chyba jeszcze nie nowe szczyty bo przed cięciem juz tam były jak patrzę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach