Lady Green 1,955 Napisano 15 Czerwca @moonka a nie jest czasem odwrotnie? 🙈 Tak mi się wydaje, zimno i duża wilgotność, im cieplej tym wilgotność mniejsza... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,136 Napisano 15 Czerwca @Lady Green pisze jak jest u mnie🙂 nie wiem czy jest to spowodowane innymi czynnikami czy co ale zdecydowanie wydaje sie byc chlodniej i jest duzo mniejsza wilgotnosc. W boxie nie jestem w stanie zejsc nizej niz 29° ze wzgledu na leda, ktory daje duzo ciepla bo pracuje na 90% swojej mocy a mam dwa osobne wiec jest dobry grzejniczek @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lolamator 34 Napisano 4 Lipca (edytowane) Siema, wiecie czym to moze byc spowodowane podlewam co 3 dni ostatnio dastaly Terra flowers I Pk w zalecanych dawkach temperatura okolo 32 stopni w dzien 20240704_174052.heic hpg.heic Edytowane 4 Lipca przez Lolamator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca W dniu 15/06/2024 o 20:01, Lady Green napisał: @moonka a nie jest czasem odwrotnie? 🙈 Tak mi się wydaje, zimno i duża wilgotność, im cieplej tym wilgotność mniejsza... Im cieplej tym większa jest wilgotność.W zimie problem wysokiego RH znika przecież.I jak kiedyś pisał @Udyr dobry mieszak załatwia sprawę.Mocny ruch powietrza minimalizuje ryzyko pleśni. W dniu 13/06/2024 o 21:10, Mooshrom napisał: Lampę podkręcić i podnieść do góry. Będzie cieplej i szybciej parować. Szybsze parowanie=wyższa wilgotność.Przecież to logiczne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,955 Napisano 14 Lipca @Lasir chyba za dużo wagarowałam w szkole i moj mózg tego nie ogarnia... Nadal mi się wydaje że jest tak jak ja napisałam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca @Lady GreenGdy jest ciepło więcej cząstek wody się unosi w powietrzu więc wilgotność jest wyższa.To logiczne.W zimie gdy jest poniżej 0 woda zamarza i jest z automatu suchsze powietrze. Jeśli więc w okolicy masz ciepło (czyli wilgotno ostatnio), najlepiej zbijać rh w boksie obniżając temperaturę najlepiej mocną wentylacją 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,955 Napisano 14 Lipca @Lasir a jak masz do wyboru ciepło i gorąco? To kiedy jest wyższa wilgotność? W namiocie nigdy nie jest zimno, a na pewno już tam nic nie zamarza. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca Zależy o jakich liczbach piszesz.20 i 35 stopni czy 20 i 200? @Lady Green Wysoka wilgotność zatrzymuje proces parowania (parność) a suche powietrze sprzyja parowaniu i tym samym chłodzeniu. Zimą, suche powietrze ułatwia parowanie i ochładzanie skóry. Najbardziej oczywisty skutek tego zjawiska jest taki, ze dla stałej temperatury, im bardziej suche powietrze tym jest nam chłodniej. Wujek podpowiedział. To działa w drugą stronę 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,955 Napisano 14 Lipca @Lasir ale wujek tu o czymś innym pisze... Nie o faktycznej tmp a o odczuwalnej. Faktyczna jest stała. 5 minut temu, Lasir napisał: Zależy o jakich liczbach piszesz.20 i 35 stopni czy 20 i 200? 20 i 35. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca @Lady Green skąd wniosek o odczuwalnej i faktycznej? Przy 35 stopniach jest większa szansa na dużą wilgotność niż przy 20 w takim razie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,955 Napisano 14 Lipca @Lasir 8 minut temu, Lasir napisał: ze dla stałej temperatury, im bardziej suche powietrze tym jest nam chłodniej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca @Lady Green tak tak racja.Ja to po swojemu kumam chyba 🙂 No ale pewne jest, żeby zbić rh najlepiej ochłodzić boksa. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,955 Napisano 14 Lipca (edytowane) 8 minut temu, Lasir napisał: @Lady Green tak tak racja. To teraz mogę już wreszcie spokojnie zasnąć... 😅😉 19 minut temu, Lasir napisał: Przy 35 stopniach jest większa szansa na dużą wilgotność niż przy 20 w takim razie. No i nie zasnę chyba... 🙈 Dobra... chyba też jakoś to qmam na swój sposób. Sprawa jest bardziej złożona niż by się wydawało. 😅👍🏻 Edytowane 14 Lipca przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca @Lady Green Jak jest ciepło to zioło wolniej schnie też...:) Ja też w szkole raczej broiłem zamiast się uczyć 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 14 Lipca @Lasir światło wyświetlacza mało inwazyjne dla Pana? Pozdrawiam 👊 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca A bo ja zawsze jakichś bandytów w okolicy spotkam i dosiąde się czasem 😉 @WymiataczMega @Lolamator Teraz patrze, że to Power planty.Zbij tą wilgotność koniecznie.Nie dotykaj topów gołą ręką i jak je dokończysz to nie pożałujesz wyboru pestek. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 14 Lipca Podatny jak i ja😉. Co w boxie siedzi? @Lasir 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca Mazar z gratisa i coś tam jeszcze 🙂 zaraz sprawdze. Purple punch 🙂 @WymiataczMega 2 minuty temu, WymiataczMega napisał: Podatny jak i ja😉. Co w boxie siedzi? @Lasir Czasem muszę się wyrwać 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,955 Napisano 14 Lipca @Lasir to ja też wujkiem pojadę: Wzrost temperatury powoduje, że powietrze może zawierać więcej pary wodnej, co wpływa na poziom wilgotności. Czyli nie zawsze tak jest i wg mnie box to idealny tego przykład. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 625 Napisano 14 Lipca Czyli byłem w stone prawdy ustawiony 🙂 Ważne jest też pewnie otoczenie więc boks to specyficzne miejsce, zgadzam się 🙂@Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach