przemiły 174 Napisano 18 Marca Siemanko! Szukam jak najlepszej lampy do świetlenia prostokąta o wymiarach 55 cm x 96 cm. Przede wszystkim zależy mi na jak najrówniejszym oświetleniem całej powierzchni. Planuję polecieć gęsto sogiem z klonów. Najchętniej brałbym bilberry, ale 360w mi się nie zmieści a 160w to chyba będzie trochę za mało. Mam na oku Migro Aray 2 125w a konkretnie kombo dwóch takich paneli. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje. Z fartem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 19 Marca @przemiły lumatek attis 300w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,329 Napisano 19 Marca @przemiły nie dasz rady rozepchac do 100cm zeby Bilberry weszla? Mars Hydro i Spider farmer ci nie wejda. Moze Migro Aray 4? Jak nie to zostaja ci chyba tylko lampy w kwadracie, przynajmniej jesli o tych popularnych producentow chodzi. Mozesz popatrzec za Kingbrite albo Sonlipo, ale to mniej popularne lampy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,344 Napisano 19 Marca @moonka ta twoja jakie ma wymiary? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,405 Napisano 19 Marca @WymiataczMega jeden panel 240W to okolo 63x23cm 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,329 Napisano 19 Marca 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 20 Marca (edytowane) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🥰 @Kibic chętnie bym wziął cokolwiek od Lumateka, ale 300w to kwadrat o boku niemal 56 cm. Mój dotychczasowy MH FC 3000 miał wymiary 58 cm x 52 cm i było całkiem ok. Z kolei kalkulator na stronie Lumateka twierdzi, że wystarczy mi 200w tylko jest jeden istotny problem. Jak spojrzeć na mapy PPFD to kwadratowe panele z reguły mają istotne różnice między środkiem a brzegiem i w przypadku Lumateków i 200 i 300w jest podobnie. Ja szukam rozwiązania, które możliwie jak najrówniej oświetli prostokąt. Choć może w końcu dojdę do wniosku, że odpierdalam i pójdę w kwadrat 🤡 @Boczelli niestety nie bo działam w szafie z ikei, dodatkowo odrobinę wyciszonej w środku, więc realnie mam ledwo 96 cm na szerokość. Migro Array 4 ma 98 cm, więc też dupa. Pod względem rozmieszczenia światła najsensowniej byłoby mieć 2x Migro Array 2. Moc wyjdzie ta sama co w przypadku MA3 250w skuteczność w doświetleniu boków wydaje się być warta pierdololo. @Boczelli już chwilę zerkam na produkty AC bo ślinię się na went z kontrolerem, aplikacją i w ogóle gejzerami wodotryskami 😉 ale na growtent.pl ten model jest niedostępny, czekam na info czy i kiedy będzie ponownie. Przede wszystkim jednak znów kłania się PPFD. Boki słabo doświetlone a cena znacznie wyższa niż dwie sztuki Migro Array 2. Fajnie byłoby mieć sterowanie z apki i imitację wschodu i zachodu słońca, ale priorytet jest jaki jest. Przy okazji, ogarniacie czy ta imitacja wschodu i zachodu cokolwiek zmienia na plus? Ja się jeszcze nie zdążyłem zagłębić w temat. Trochę poczytałem na temat tych ledów pulsacyjnych polskiej firmy i głównie spotykam się z komentarzami, że to pierdolenie za spore pieniądze. piona! Edytowane 20 Marca przez przemiły . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,329 Napisano 21 Marca @przemiły sa dostepne na innej stronie. Zawsze tez mozna napisać do growtent czy growbox czy innych czy ci ogarna ta lampe i myślę ze bez problemu bo przeciez maja na tym spora prowizje, a dla Ciebie to i tak taniej niz sciagac od producenta ze Stanow. Ja bym zostal przy 1 duzym panelu niz 2 mniejszych, no chyba ze chcesz je polaczyc na sztywno z zachowaniem odpowiednich odleglosci. Co do tych wschódow i zachodow, pulsacji itd to nie ma chyba jakis konkretnych badan, ale to imitacja zachowania natury wiec wydaje mi sie ze na plus dla roslin. 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach