Kibic 230 Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) @Prorokus ja dawałem garść na 2 litry Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Kibic @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 30 Kwietnia 2022 @Kibic użyłem dolomit zaraz jak przyszedł, czyli w czwartek. Dodałem do wszystkich moich roślin i wczoraj sprawdziłem ph, jest w normie ok 7 ph, ale rośliny nadal żółkną od dołu i nie rosną nawet o mm. Nie wiem co robić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 30 Kwietnia 2022 @Prorokus dobrze wodą podlewasz ? bo możesz przesuszać krzaka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 30 Kwietnia 2022 @Tester zwiększyłem dawkę wody i mają lekko mokro w podstawce. Wcześniej miałem z tym problem i myślałem że to jest powodem, ale teraz mają odpowiednią ilość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 30 Kwietnia 2022 @Prorokus pokaż roślinę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 30 Kwietnia 2022 @Prorokus Stoi już tak 2 tygodnie i nic się nie zmieniło @Tester stoi już tak 2 tygodnie i nic się nie zmieniło @Tester czy jest możliwe że to wina ziemiórek? Mam z nimi mały problem i stosuje lepy, ale nie wiem jak w ziemi. Jak się ich pozbyć? Czy lepiej przesadzić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 1 Maja 2022 9 godzin temu, Prorokus napisał: czy jest możliwe że to wina ziemiórek? Mam z nimi mały problem i stosuje lepy, ale nie wiem jak w ziemi. Jak się ich pozbyć? Czy lepiej przesadzić? zobacz w dziale choroby szkodniki niedobory tam znaleźć powinieneś w tym wiadrze masz otowory na dole? może za mokro ma i opadnięta tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalardan@gmail.com 1 Napisano 1 Maja 2022 Cześć, Ja bym wywalił ten chemiczny lep. Skoro muszki to sporo wilgoci w donicy góra wiec dół ciężki Dziury w donicy z 5 lub 6 dać podstawek podlewać od dołu nadmiar wody po około 30 min wylewać Daj 1.4 dawki dobrego npk na litr wody i podawaj w sprayu dolistnie raz dziennie delikatnie Przy braku pewności wbierz sobie 2 liście Zdrowy i z niedoborem zrob na nich test przez pierwsze 2-3 dni jaka bedzie reakcja Te dolne liście raczej już po ptokach Ale góra powinna ruszyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 1 Maja 2022 @Prorokus Nie powinieneś rośliny podlewać codziennie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 1 Maja 2022 @Tester otwory są od dołu. Wyglądała tak samo jak miała za sucho więc raczej przelana nie jest. No właśnie sprawdzałem ten dzieł i tylko jeden typ pisał że przelał roślinę żeby usunąć larwy, ale wiadomo że i tak coś zostanie. Mam przygotowany wywar z czosnku i jutro spróbuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 37 Napisano 1 Maja 2022 Lepiej wlać 1.5 litra wody co 3 dni niż codziennie lać po 0.5l. nie podlewaj przez kilka dni, następnie wlej 1 - 1.5 litra , zrób 3 dni przerwy i znowu podlanie. No i na razie nie lej żadnych nawozów. Skieruj jakiś mały wentylatorek na ziemie, a ziemiórki znikną same. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 1 Maja 2022 @Ważniak nie Podlewam codziennie. Trzy razy w tygodniu po ok 700 ml wody @Kupa kupalski Podlewam 3 razy w tygodniu po ok 700 ml. Jedyne co dodawałem to fish mix po pół dawki i bio heaven tak samo i dolomit narazie dwa razy @rafalardan@gmail.com lepy wywaliłem i otwory są. Z tym npk to co masz na myśli? Mam do dyspozycji fish mix, bio bloom, top max, bio heaven i do storczyków biopon NPK 6-4,5-5,5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prorokus 0 Napisano 1 Maja 2022 (edytowane) Ok. Zrobiłem tak.wywaliłem lepy, ale wstawiłem te motylkowe, zrobiłem więcej dziur od spodu i wsypałem keramzyt. Od góry podlałem wodą z czosnkiem a w podstawki wlałem wodę z fish mixem. Nadmiar wody wylałem. Teraz poczekam 3 dni i podleje samą wodą i zobaczymy co będzie się dziać. Dziękuję wszystkim za rady i porady. Będę was informował o postępach Edytowane 1 Maja 2022 przez Prorokus @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szwagrom Napisano 2 Lipca 2022 (edytowane) @Tester Muszę się nauczyć tego jak lektury, przydatny temat bo warto umieć odróżniać niedobory. Edytowane 2 Lipca 2022 przez Szwagrom @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciężaroweczkaa 0 Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) Witam rolnictwo. Jestem nowy w hodowli i opiekuję się kukurydzą koło 3 tygodni. Podlewalem kukurydzę codziennie tak aby gleba była wilgotna. Ostatnio przestawiłem roślinki kochane na dwór na pełne słońce. 4 dni temu zacząłem podawać nawóz a w zasadzie to podałem 2 razy z tej samej proporcji w poniedziałek i wczoraj (Czwartek). Roślina co dzień ma coraz większe plamki. Dziękuję za pomoc z góry 🙂 . Dodam jeszcze że zapomniałem się i po podaniu nawozu zostawiłem na słońcu. Roślinki są jeszcze w doniczkach. Edytowane 29 Lipca 2022 przez Ciężaroweczkaa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 29 Lipca 2022 @Ciężaroweczkaa co to za ziemia i doniczka? dosyp ziemi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciężaroweczkaa 0 Napisano 29 Lipca 2022 @Tester ziemia uniwersalna w sklepie kupiona, a doniczka jeżeli chodzi o średnicę to 9.5 cm. Wzięte z parapetu gdzie leżą parę lat xd. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 29 Lipca 2022 @Ciężaroweczkaa to dosyp ziemi, to automat? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciężaroweczkaa 0 Napisano 30 Lipca 2022 @Tester tak, automat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 30 Lipca 2022 @Ciężaroweczkaa no to na plonie stracisz bo niedługo powinien przechodzić na kwitnienie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach