Glut78 640 Napisano 6 Lipca 2023 Czy po zgaszeniu światła, w systemie głębinowym, jak temperatura wody dochodzi do 30 stopni można ją zbić wkładem do lodówki turystycznej ? Czy lepiej wymienić żeby roślinka szoku termicznego nie dostała? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 6 Lipca 2023 Szybkie schłodzenie korzeni może spowodować szok, bo ważniejsza jest szybkość zmian niż to czy były jakieś zmiany (w ziemi, dlatego nie można podlewać zimną wodą) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Lipca 2023 @Glut78 ile masz tam tej wody? Jak sporo, to taki wkład nie schłodzi jej za wszystko, a to jedyny problem. Gdzie ty maszcie rośliny, że woda osiąga 30’c? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 6 Lipca 2023 Pojemnik ma 32l. A namiot jest na strychu, pod eternitem. W weekend u mnie ma być 32 stopnie w cieniu. Dlatego kombinuję hłodzenie Teraz mam temperaturę wody 22 - 26 stopni. Ale przy poprzedniej fali upałów jak postawiłem baniak 50 l z wodą do dostania to nagrzała się do 32 stopni W namiocie miałem 29 Zbudować ze styropianu izolację? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 6 Lipca 2023 Narazie jest git, ale od jutra 28-29 w cieniu, w niedzielę i poniedziałek 30-32 stopnie. Planuję przed zgaszeniem światła schłodzić wodę tymi wkładami. Narazie i tak eksperymentuję i się uczę. Przełożyłem do hydro przenawożoną w glebie roślinkę, super odżyła i zaczyna kwitnąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 7 Lipca 2023 Według mnie (choć nie jestem pewny, bo o hydro nie wiem nic), to takie wrzucenie wkładu gdzie masz z pół litra wody -15⁰C do wielkiej bani, gdzie jest dobre 60 razy więcej wody o temp 30⁰C, to w zasadzie temp nie spadnie nawet o 1⁰C, więc powinieneś bez problemu móc starać się chłodzić takimi pojemnikami, ale jeden na pewno Ci nie wystarczy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Lipca 2023 @Glut78 w takim zbiorniku to na pewno nie schłodzisz tej wody za szybko, więć śmiało. Wymieniaj często wodą i będzie ok 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 7 Lipca 2023 Dzięki, wrzucę dwa i jutro napiszę jaki był efekt. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 7 Lipca 2023 Temperatura na dworze 29, temperatura w namiocie 29, temperatura wody 27,5. Pojemnik 32 l, wrzuciłem 2 wkłady - po godzinie temperatura wody 24 stopnie. Myślę, że jak rano powtórzę to zbiję do 20 -22 stopnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 7 Lipca 2023 Doominik a co ile to jest często?😅 co dwa tygodnie? Co tydzień? Czy co drugi dzień? I trzymać temperaturę 21-23 stopnie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 8 Lipca 2023 @Glut78 hodując w glebie, to temperatura powietrza jest dość pomijalna, bo najważniejsza jest ta na korzeniach i wewnątrzkomórkowa (coś jak badanie temperatury człowieka sprawdzając czy nie ma gorączki), to na pewno w hydro dostosowanie temp jest kluczowa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach