jeruki 25 Napisano 11 Maja 2023 Siema zaczynam z outdoorem, mam jedno wykielkowane nasiono (noname) a na resztę czekam aż przyjadą. Jestem nowicjuszem ale trochę się dowiedziałem co i jak, właśnie przez takie forum. Planuję zrobić to bez wkładu pieniężnego (maks perlit, dolomit i coś na ślimaki) ponieważ wole zrobić to z rzeczy samorobnych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nasionko już leży w kubeczku z ziemią uniwersalną 6.5-7 pH:) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 11 Maja 2023 @jeruki kiedy wysadzasz na spota? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 11 Maja 2023 2 minuty temu, Tester napisał: @jeruki kiedy wysadzasz na spota? Nie mam pojęcia jeszcze, nasiono stoi od 2 dni i myślę że też źle zrobiłem że zostawiłem je na słońcu a na noc do domu zamiast zostawić sobie na parapecie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 11 Maja 2023 @jeruki mogłeś najpierw wykiełkować w kieliszku lub na talerzu się bajka, nie ruszaj na razie nic i poczekaj, myślę że do 2 dni powinna się pokazać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 11 Maja 2023 @mirecki zapomniałem dodać. Wykielkowałem je w wodzie i na papierze kuchennym. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Maja 2023 @jeruki aaa to spoko bo zrozumiałem że dawałeś bezpośrednio do gleby. Robiłem raz podobnie tylko że moczyłem najpierw 24h a później od razu w glebę nie patrząc czy pękło nasionko czy nie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 12 Maja 2023 @mirecki @mirecki a ogólnie to dobrze robię jak wystawiam je na słońce ma cały dzień a w nocy na chatę? Czy lepiej żeby se stała na parapecie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Maja 2023 @jeruki zależy od temperatury, ja mam cały czas na polu i chyba w niedzielę lecą na spota. Jak w nocy zimno to lepiej dać do domu ale z tym słońcem to dopiero jak głowę pokaże. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 12 Maja 2023 @mirecki dobra, akurat pestki mi przyszły. Do jutra pewnie je wykiełkuje i zaczynamy zabawę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 12 Maja 2023 @mirecki nie wiem czy się orientujesz ale się spytam na temat ziemi i nawozu do niej. Planuje ziemię uniwersalna z torfem wymieszać i do tego nawozic ja czymś i do wyboru mam kurzy, króliczy i krowi gnój, co lepsze? I czy to w ogóle dobry pomysł ;o @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Maja 2023 @jeruki pomysł zły nie jest ale wydaje mi się że trzeba być w miarę dokładnym. Na konkurencyjnym forum jest wpis dotyczący które gówno co i ile czego ma w sobie więc musisz sobie poszukać ale myślę że sobie poradzisz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 12 Maja 2023 @mirecki dobra, zrobiłem sobie już miksturę z jajek, bananów i gnojowicę z pokrzyw trochę postoja i będzie git. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Maja 2023 @jeruki ja w tym roku testuje aptusa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 12 Maja 2023 @mirecki nie mam pojęcia co to ale dowiedziałem się obornik króliczy jest zajebisty i można go od razu wymieszać z ziemią. Tylko tak se mysle czy to dobry pomysł skoro za ok. 2 tyg chce sądzić planty na spota. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Maja 2023 @jeruki może się "przeżreć" chociaż teraz trochę za późno, spróbuj z niewielką ilością żeby Ci krzaków nie popaliło a jak nie to nawozy organiczne sb kup i święto @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 12 Maja 2023 4 minuty temu, mirecki napisał: @jeruki może się "przeżreć" chociaż teraz trochę za późno, spróbuj z niewielką ilością żeby Ci krzaków nie popaliło a jak nie to nawozy organiczne sb kup i święto Jak będzie lipa to kupie :d @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) Siema pany mały update, jedna pani wyszła na świat ale jeszcze się nie pokazała a dwie dopiero co wsadziłem do ziemi. Mam pytanie czy ktoś z was testował biohumusa z biedry (agra, Ziemowita) bo w sumie bym kupił ale nie wiem czy warte zachodu. Edytowane 15 Maja 2023 przez jeruki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 15 Maja 2023 @jeruki biohumus może być tylko więcej go lać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) @Tester dobra bo jest za grosze w biedrze dlatego myślę że jakieś gówno, planuje za jakos tydzień dać im gnojowicy z pokrzywy (troszkie). i nie wiem czy widać ale ma na sobie jeszcze skorupkę, pomoc jej jakoś czy zostawić ? Edytowane 15 Maja 2023 przez jeruki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 15 Maja 2023 @jeruki jak się da ściągnąć to można jej pomóc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach