WBB 2,115 Napisano 15 Maja 2023 @Katastrofedens też Ci takie badyle powystrzelały? Wczoraj mnie tu nie było i z 10cm chyba urosły. Przesyszylem je, jednak 1 dzień opóźnienia w podlewaniu i odczuły to. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 15 Maja 2023 Tak tez tak wywalony do góry ale nie wszystkie zależy od genetyki 🙂 pod najniższe mam podstawiane nawet 40 cm stropianu by były jak najbliżej swiatla jak się da 🙂 pamiętaj zawsze możesz zrobić cropping chyba to się tak nazywa 😅 Czyli ściskasz łodygę z każdej strony z wyczuciem by się miękka zrobiła jakieś ( 10cm) No tyle ile potrzebujesz i delikatnie przechylasz na bok 🙂 ona i tak się podniesie ale trochę ja to spowolni i inne niższe dogonią ta wyższa 🙂 tez zauważyłem ze na takich lubią rosnąć tluste topy 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 15 Maja 2023 @WBB 😁 a licz jak chcesz, to dyscyplina bardzo elastyczna. Ja bym kilka dni dał. I tak najważniejsze to trichomy przy ścinaniu, ich barwa, a nie ile stoją. Więc Ziom licz jak będzie Ci lepiej z tym 😁 pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 21 Maja 2023 Czy to się tak ma wyciągać? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) I czy wyrobie tu z wysokością bez kombinacji? Dopiero co kwitnąć zaczęły... Edytowane 21 Maja 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 22 Maja 2023 Rzeczywiście całkiem wysokie, żeby się nie okazało że będzie je przypalać od tej lampy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) Muszę przeorganizować wentylację bo między godziną 20 a 23 temperatura na razie dobija do 35 stopni. Pomysł jest taki żeby aktualny wyciągowy wentylator Axial-Flo 125 Turbo dać na wlot. I on przez rury ok 3m będzie zaciągał powietrze przez wywietrzniki dachowe. Na wyciąg muszę kupić coś innego i najlepiej do 2 stówek. Takie coś np: Myślicie, że ten pomysł wypali? Ten cenowo też by mi pasował ale musiałbym się z jakimiś przejściówkami fi125/100 pierdzielić... Edytowane 23 Maja 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) @WBB mam tego wentyla i mocno dmucha nie powiem, głośny też jest, to na pewno ruły tłumione i jak najmniej zagięć obowiązkowe. Ale jak powietrze ~20⁰C będzie zaciągane, to raczej nie ma czym się martwić i wyciąg nie będzie pracował na 100%. Co do zwężek odpuść, bo generują zawirowania powietrza i więcej hałasu Edytowane 23 Maja 2023 przez Bob drzewny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) 39 minut temu, Bob drzewny napisał: mam tego wentyla Tego czarnego masz? Ciekawe ile hałasu robi. Bo ten co mam jak idzie na maxa to ja go słyszę na dole w domu 🙂 Zakrętów dużo nie będzie bo boxa podstawię pod te wywietrzniki. Pasowała mi tam będzie metrowa rura spiro aluminiowa, które może wreszcie się przyda. Nie ma chyba sensu tego kawałka tłumionego dawać bo z dachu schodzi taka gumowa jak niżej widać: Tam faktycznie, jak będzie zasysane powietrze w normalnej temperaturze to wyciąg nie musi tak cisnąć.... Jeszcze taka opcja tez by dała radę: Edytowane 23 Maja 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 23 Maja 2023 Polecam ci kupić tłumiki jak wentylacja hałasuje i do tego zwykły przewód i samemu zrobić izolacje, kupić watę albo jakieś inny materiał co pochłania hałas owinąć jak najgrubszej się da skleić to razem i tyle 🤷♂️ sam kupiłem te przewody izolowane i gowno takie 🤷♂️ izolacji tyle co nic 🤓 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 23 Maja 2023 @Katastrofedensja mam wełny mineralnej jeszcze trochę ale nie chce mi się z tym pierdzielić bo to pyli, gryzie, dusi 🙂 Nikt tam nie mieszka więc aż tak wielki problem to nie jest. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 23 Maja 2023 @WBB zakładasz maseczkę i jedziesz a prysznic i pralkę chyba wszyscy mamy 😅 ja wolałem się namęczyć i mieć cicho by nikt jie słyszał niż zbędny chalas 🤪 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 23 Maja 2023 @WBB taaak ten czarny, jak nie masz boxa w sypialni to nie będzie Ci przeszkadzał hałas. Ogólnie te wentylatory nie są zbyt głośne, jak chcesz działać na rurach nieizolowanych, to musi być jak najmniej zagięć, bo to one wprawiają powietrze w turbulencje, przez co jest ten rozpoznawalny szum. Im mniej zwężek, zagięć i im gładsza rura w środku tym mniej hałasu. Samego wentyla nie będziesz słyszał jeżeli nie będzie w sypialni obok Ciebie 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 23 Maja 2023 @Bob drzewny dlatego kiedyś jak będę startował to zrobię wentylacje z rur pcv i będzie miód malina 😂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 24 Maja 2023 @Katastrofedens nie wiem jak tam z tarciem w takiej rurce, jak będzie chropowata, to może się okazać że będzie w cholerę "pobudzała" do ruchu powietrze Ale kiedyś coś czytałem, że najlepsze do tłumienia samego ruchu powietrza są właśnie proste rury z gładką powierzchnią, wtedy powietrze sobie idzie "jeden za drugim" @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) 37/14/8 @Zielone krainyzetkniesz? Czy tu wystarczy wysokości? Sezony zawsze takie wysokie idą czy może taka odmiana? Ze zdrowiem chyba nie jest u nich najgorzej? Obciąłem przed chwilą trochę liści i tak wygląda każda sztuka: Edytowane 25 Maja 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) I jeszcze raz całość po podlaniu i zamianie miejscami... tam w środku są jeszcze 2 automaty... Edytowane 25 Maja 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Maja 2023 @WBB Trochę się wyciągnęły, ale nie jest źle, teraz już powinny stać w miejscu, więc z wysokością się powinieneś wyrobić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 26 Maja 2023 (edytowane) Nie jest to tak, że jak jest ścisk w namiocie to one "walczą" ze sobą i jedna chce być wyższa od drugiej? To takie moje dywagacje co do tego wyciągnięcia bo za mało upraw za mną żeby cokolwiek porównać... @Bob drzewnymoże w Twojej "encyklopedii" jest coś w tym temacie? 🙂 Wczoraj dodałem drugi mieszający, taki sam jak widać wyżej na fotkach. Dałem go w lewym dolnym rogu boxa bo dłuższego kabla nie miałem. Ale ten jest na wysokości zaraz nad donicami i wieje im prosto w nogi. Edytowane 26 Maja 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 26 Maja 2023 @WBB wlasnie tego do końca nie wiem, nigdzie nikt o tym nie pisze w jaki dokładnie sposób roślina decyduje się na wyciąganie:( Bo wszędzie jest pisane, że jeżeli szczyt dostaje za mało światła, to zaczyna się wydłużać żeby być bliżej źródła światła. Ale co w przypadku np jakby się zasłoniło dosłownie wszystkie liście szczytowi, który jest blisko światła? Czy zacznie się dalej wydłużać, bo będzie miał za mało energii, czy za to wyciąganie są odpowiedzialne tylko i wyłącznie jakieś receptory i hormony na szczycie. Jedyne co czytałem parę razy i się powtarzało, to że glównie w szczycie są hormony wzrostu, dlatego jak się machnie np topping, to potem ten hormon wzrostu jest kierowany w inne miejsca. To analogicznie hormony odpowiadające za wyciąganie rośliny też są w szczytach. No i w sumie miałoby to sens, bo jak się robi LST to tylko głównym szczytem się prowadzi roślinę. Więc chyba za mało światła tam waliłeś albo jakieś niedobory. Były tam jakieś co zwiększały odstępy między węzłami, ale to też po liściach by było widać 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach