michasiek 10 Napisano 14 Stycznia 2023 Dzień 22 od wsadzenia w glebę, a 19 od wyjścia z ziemi. Mam pytanie czy mogę zastosować trening LST, czy lepiej tego nie robić albo zrobić, ale jeszcze się wstrzymać. Fotki z dziś. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Stycznia 2023 @michasiek Wentylator, jaki wprowadza powietrze powinien być na samym dole , by wprowadzał powietrze od dołu, jakie będzie podążało ku górze wypełniając szafkę uprawną, a następnie by było wyprowadzane przez wentylator wyciagający, jaki znajduje się na górze. Wilgotność 55% trochę za mała, powinieneś mieć 65-70 % przy 25,5 C. Twoja roślina jest gotowa na trening LST, ale rób go na suchej ziemi, jak ziemia jest mokra to łodyga jest napęczniała od wody i łatwiej ją złamać, jak ziemia jest przeschnięta to łodyga jest plastyczna, więc się nie złamie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 15 Stycznia 2023 @Zielone krainy Dziś była podlana więc trening zrobię za trzy dni. Jak długo trzymać ją na tym treningu? Z wentylatorami zrobię tak jak mówisz czyli na dole wciągający a na górze wyciągający. Wilgotność postaram się podkręcić i utrzymać aby była na poziomie 65-70%. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2023 @michasiek Trening tak długo, jak będzie trwał weg, to twoja decyzja, jak uznasz, że osiągnąłeś przez trening to co chciałeś to zakończysz trenowanie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 19 Stycznia 2023 Siemanko, zauważyłem na dwóch liściach na samym dole przy samym końcu, że zrobił się żółtawy, na kolejnym zrobiła się dziurka i te pierwsze liście które się pojawiły zaraz po wyjściu z ziemi są tak samo żółte. Jutro przyjdą mi nawozy: Plagron PH+, Plagron Calmag pro oraz Canna Terra Vega i na kwitnienie Canna Terra Flores. Czy jutro mogę podać mieszankę Calmag, Terra Vega i Plagron PH+ tak jak zaleca producent? Foty z dziś. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 19 Stycznia 2023 @michasiek Nic się złego nie dzieje, lekko wyjada doły, ale minimalnie, calmag nie jest potrzebny, terra wega też jeszcze zbyteczne, ukorzeniacz i enzymy byś mógł podać, ale pewnie nie masz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) @Zielone krainy Niestety nie posiadam, a kiedy mogę zacząć lać nawozy? Jak zaczną się pokazywać większe i więcej plam na liściach czy w określonym tygodniu na wegu. Zapomniałem zamówić PK 13/14. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez michasiek @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Stycznia 2023 @michasiek Nawozy w ziemi leje się, gdy widać, że roślina zgłasza zapotrzebowanie na dane pierwiastki, jakich pokazuje deficyt na liściach, czekaj, aż się trochę z dołu wyje, bo jest dość ciemna, czyli nabita azotem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 21 Stycznia 2023 Dziś zrobiłem trening LST na roślinie na sam początek sam szczyt. Poczekam kilka dni i zdam relację foto. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 21 Stycznia 2023 @michasiek To nie jest udane lst , by było lst to szczyt główny musisz położyć na ziemi, tak : Tylko uginaj na przesuszonej lekko ziemi, by łodyga nie pękła, a pęknie , jak będzie napęczniała od wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 23 Stycznia 2023 Dzień 27 dolne liście zrobiły się żółte i oklapnięte. Piętro wyżej tak samo oklapnięte i na brzegach robią się żółtawe. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Światło 18/6, podlewam delikatnie spryskiwaczem nie robiąc bagna odstaną wodą kranową po 72h co trzeci dzień. Temperatura 25/26 stopni, a wilgotność 60/75%. Jak ją przywrócić do ,, zdrowia" @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 23 Stycznia 2023 Jak dla mnie to lampę masz za nisko i mało podlewasz 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 24 Stycznia 2023 Całkiem możliwe że to wina oświetlenia które było zbyt blisko rośliny. Dałem ją 15cm niżej i podlałem dosyć obficie niż zwykle to robiłem. Te liście które wyglądają najgorzej same odpadną czy powinienem je ściąć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 25 Stycznia 2023 @Zielone krainy Trening LST się kończy przed flo?Mam rozumieć, ze gdy sie przelacza swiatlo to wtedy porozpinac wszystko? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Stycznia 2023 @vego1989 Nie, nie trzeba niczego rozpinać, ja nie rozpinam, chodzi wyłącznie o to, by na zaawansowanym kwitnieniu nie stresować rośliny, więc nie kontynuować treningów. Jjak masz rośliny do 4 tygodnia kwitnienia to jeszcze lst możesz poprawić, jak jest taka potrzeba czy nawet zrobić supercroping, jak jest taki przymus, bo ci np. top wchodzi na panel/ lampę, a ty nie możesz światła dać wyżej, ale jak minie 4 tydzień to lepiej unikać stresowania rośliny , bo może shermić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Stycznia 2023 @Zielone krainy właśnie tak myślałem że trzeba zostawic "podwiazanie" dzięki za info, buch z Tobą! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 7 Lutego 2023 Siemka, dziś mija 42 dzień od wyjścia pestki z gleby. Tak wygląda na dzień dzisiejszy ( fot z wczoraj) jak myślicie rośnie dobrze czy już dawno powinna kwitnąć? Temperatura 24/25 stopnie, a wilgotność 70/75%. Podaję cały czas wodę. Liście dolne opadły i u kilku widać jakieś niedobory. Światło cały czas 18/6. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spizgany 18 Napisano 7 Lutego 2023 @michasiek jeśli to nie automat to nie zakwitnie dopóki nie zmienisz światła na 12/12, a na to wygląda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 10 Napisano 7 Lutego 2023 Tak jak wspominałem na samym początku nie mam pojęcia co to za pestka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spizgany 18 Napisano 7 Lutego 2023 No to co 42 dni wega wystarczy chyba, albo toping i dalej chcesz ja dusic w tej małej doniczce, bądź zmieniaj na 12/12 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach