bogdan17728 6 Napisano 20 Grudnia 2022 Witam. Właśnie podchodzę do etapu ścinania. Chce umiejętnie to zrobić i tu jest moje kilka pytań Jak ścinam to wszystkie liście obciąć? Czy tylko te większe? Zakupiłem siatkę do suszenia (poniżej zdjęcie) chcę ją wsadzić do boxa. Czy jak ustawie nawiew z wiatraka od spodu i włączę ten wentylator z filtrem węglowym wystarczy to do wysuszenia? Jaka temperatura i wilgotność suszenia musi być? Ile mniej więcej suszyć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Grudnia 2022 @bogdan17728 Po pierwsze, trymowanie po wysuszeniu to męka, ale jak zostawisz liście przytopowe, to wolniej topy będą schły, zostawia się, jak nie można stworzyć idealnych warunków, by zioło schło wolno, jak wyschnie szybko będzie zapach siana, a nie zioła, a także oczywiście odbije się to na jakości i mocy. Powinno schnąć około 2 tygodni, by było idealnie. Temperatura w pierwszej fazie suszenia 20 C i 50 % wilgotności, po 3-4 dniach możesz temperaturę obniżyć do 18 C i wilgotność 55-60%, mieszak nie ma wiać w topy, bo wyschną za szybko i będzie siano. Sprawdzaj łodygi, jak łamią się trzaskają , a nie się gną to temat gotowy do curingu, czyli zamknięcia do słoików. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carlo420 0 Napisano 21 Grudnia 2022 Podłączę się pod posta bo tez się zastanawiam nad ta siatka czy jest sens ja kupowac czy wystarczy wrzucić do boxa do góry nogami i niech schnie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 21 Grudnia 2022 @Carlo420 Wystarczy do góry nogami, czyli powiesić za łodygę, jak dla mnie nawet lepsze rozwiązanie, bo nie trzeba topów na siatce przewracać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 21 Grudnia 2022 @Zielone krainy czyli rozciągnąć sznurek w boxie i powiesić? A wiatrak normalnie skierowany czy niech wieje na roślinki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 21 Grudnia 2022 @bogdan17728 Tak, za łodygi łbami w dół, nie ma wiać w topy , bo wysuszy je za szybko i będzie zapach siana i smak też kiepski, moc też ucierpi, jak za szybko wyschną. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 22 Grudnia 2022 @Zielone krainy ile mniej więcej suszyć? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 22 Grudnia 2022 @bogdan17728 Do wyschnięcia, pisałem ci wcześniej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciechen 38 Napisano 15 Lutego 2023 @Zielone krainy a suszy sie przy zapalonym czy zgaszonym świetle ? bo mnie niedługo czeka suszenie i popdyptuje o idealne warunki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 15 Lutego 2023 30 minut temu, ciechen napisał: @Zielone krainy a suszy sie przy zapalonym czy zgaszonym świetle ? bo mnie niedługo czeka suszenie i popdyptuje o idealne warunki Ciemno ma być @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Lutego 2023 @ciechen Ma być ciemnia, światło powoduje rozpad THC. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach