Tester 1,407 Napisano 3 Lutego 2019 Trening FIM - co to jest ? Nazwa ta powstała przez człowieka który uciął szczyt roślinki, przez nieuwagę zostawił kawałek i zauważył że roślina inaczej rośnie niż po standardowym Toppingu. Trening FIM marihuany polega na przycięciu szczytu rośliny w odpowiednim miejscu. Metoda ta jest podobna do Toppingu, lecz wymaga większej precyzji, dlatego że przy tej metodzie nie usuwamy całego szczytu tylko około 80% głównego szczytu rośliny (stożka wzrostu) efektem tego zamiast jednego szczytu powstaną 4 a czasem i więcej, roślina dzięki temu może być niższa za to szersza z większą ilością głównych szczytów, a co za tym idzie końcowy plon jest większy. Dużo szczytów po treningu FIM Nie ma znaczenia czy robimy trening FIM pod lampami czy na outdoorze, wszędzie wykonuje się go tak samo. Rośliny mogą na jakiś krótki czas zatrzymać się we wzroście co jest naturalne w przypadku tego rodzaju wysoko stresującego treningu. Automaty a trening FIM Jeśli chodzi o automatyczne odmiany trenowane metodą FIM zdania są podzielone. Niektórzy sądzą, że spowolni to wzrost automata i będzie zbyt mały co odbije się na plonie, gdyż jak wiemy automaty są foto-obojętne, i tutaj można się zgodzić, lecz automat automatowi jest nie równy, są różne odmiany automatyczne które mają w miarę długi tryb wegetatywny który pozwoli z powodzeniem zastosować metodę FIM. Wiele jest przykładów automatów trenowanych metodą FIM którym wyszło to na dobre, powstało dużo szczytów i w efekcie końcowym plon był większy. Automat po treningu FIM Świetne rezultaty można uzyskać stosując trening FIM z LST, bardzo często growerzy łączą obie te techniki i dzięki temu można wycisnąć 100% potencjału z rośliny. Trening FIM najlepiej wykonywać kiedy będziemy mieli 3,4 piętra odgałęzień, w razie czego gdy coś pójdzie nie tak np. przez przypadek utniemy za dużo szczytu to nic się nie stanie. Podsumowując trening FIM jest bardzo dobrym treningiem dzięki którym łatwo możemy zwiększyć ilość szczytów a co za tym idzie ilość plonów. Należy jednak być precyzyjnym aby w odpowiednim miejscu uciąć szczyt, nie zawsze może się to udać za pierwszym razem ale z czasem gdy nabierzesz wprawy to nie powinno Ci to sprawiać problemu, więc trening FIM jest jak najbardziej polecany wszystkim growerom. Roślina dzięki temu powinna być niższa za to szersza z większą ilością odgałęzień. Kilka fotek przedstawiających technikę FIM, zwróćcie uwagę na miejsce przycięcia i porównajcie z metodą Toppingu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kozak 38 Napisano 5 Lipca 2019 lubie ten trening chociaż nie zawsze mi wychodzi, muszę być bardziej precyzyjny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filozof 38 Napisano 5 Lipca 2019 w tego typu treningu ważna jest precyzja utniesz w dobrym miejscu i masz wiele szczytów, mi się udaje za każdym razem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 5 Lipca 2019 a trening ten powoduje jakiś stres dra rośliny ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filozof 38 Napisano 5 Lipca 2019 @Gumiś jakiś nie duży na pewno, ale szybko odbija ze wzrostem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 13 Lipca 2020 Witam. Czy ten trening FIM można wykonywać tylko na głównym topie? Czy w miarę wzrostu krzaczka można wykonywać tą czynność na odgałęzieniach na których będą robić się topki? Z góry dzięki. Pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 13 Lipca 2020 @Peka89 można do woli ciąć szczyty póki się nie tworzą kwiatostany 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 15 Czerwca 2021 Jest jakiś określony czas do kiedy można wykonać ten trening? Panny mają ok miesiąc czasu a dopiero za kilka dni będę mógł je odwiedzić (mam nadzieję że jeszcze są 😜 ). Miałem wykonać tej trening szybciej ale nie chciałem stresować bardzo po przesadzeniu, aż jestem mega ciekawy czy krzaki jeszcze żyją 😜 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 15 Czerwca 2021 @mirecki trzeba oszacować ile mogą być jeszcze na wegu żeby miały czas na wzrost, bo jak po cięciu zaczną kwitnąć to mija się z celem trening @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 15 Czerwca 2021 Na out to raczej gdzieś koło połowy lipca ruszy flo więc myślę że mogę działać 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 30 Lipca 2021 @Tester dzień po treningu fim końcówki wyglądają jakby były lekko przesuszone, już po roślinkach? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 30 Lipca 2021 Nie. Daj foty Tak czy inaczej to w ogóle się tym nie przejmuj. Uciąłeś stożek wzrostu nic więcej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 2 Sierpnia 2021 @KlausKörner oke doke, odbiły normalnie Ogólnie robię pierwszy raz outa, kiedy zaczyna kwitnąć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 2 Sierpnia 2021 Ale co ty masz za krzaki? Auto czy sezony? W jakim wieku,że tak spytam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 2 Sierpnia 2021 @KlausKörner sezony, mają z 9-10 tygodni jakoś Nie mają na razie żadnych oznak kwitnienia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 3 Sierpnia 2021 @KlausKörner bump @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 3 Sierpnia 2021 Powinny już niedługo zaczynać kwitnac @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyś123 1 Napisano 19 Marca 2022 a jak to w praktyce wpływa na plon? w necie pisze tylko że jest więcej szczytów ale ile konkretnie jest sumarycznie plonu. i można stosować hst i lst jesdnocześnie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 19 Marca 2022 @zbyś123 możesz mieć kilka szczytów, topy szczytowe są piękne 😻,lst jest wręcz wskazane @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szwagrom Napisano 1 Lipca 2022 @Tester Przydatny temat, trochę się z niego dowiedziałem i przyznam szczerze że chyba sam spróbuję tej metody na jakimś auto z wydłużonym weg. Jestem ciekaw jaki przyniesie to efekt. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach