kora03 0 Napisano 12 Sierpnia 2022 Pierwszy raz uprawiam pomidorki i mam kilka pytań odnośnie suszenia i przechowywania suszu. Planuję suszenie w piekarniku (50 stopni), bo głownie zamierzam używać suszu do produktów spożywczych i nie zależy mi na aromacie itp. I teraz pytanie, czy lepiej ususzyć topy na wiór, żeby pleśń się w słoiku na pewno nie zrobiła, czy lepiej standardowo? I czy w ogóle jeśli ususzę zbyt mocno to straci na dużo na mocy? Czytałem też, że jeśli suszy się standardowo to trzeba przez pierwsze dwa tygodnie otwierać słoik codziennie przez około 15 minut, żeby pozbyć się wilgoci i sprawdzać czy nie pojawia się pleśń. Zastanawia mnie jak wyglada sprawa już po tym czasie, czy nadal trzeba np. co tydzień otwierać ten słoik i w drugą stronę czy zbyt częste otwieranie słoika (jeśli np. używamy suszu) może spowodować jego zepsucie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Sierpnia 2022 @kora03 Sporo stracisz przy suszeniu na szybko, mocy też ubędzie. Po za tym, by zioła można było użyć do wypieków to musisz zrobić dekarboksylacje inaczej zioło nie uzyska właściwości psychoaktywnych, a dekarboksylacja wymaga temperatury 110 stopni C i 60 minut.Tutaj artykuł @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kora03 0 Napisano 12 Sierpnia 2022 @Zielone krainy Dzięki, mam jeszcze pytanie odnośnie dekarboksylacji. W artykule pisze, że dekarboksylacji poddajemy zmielony susz i nasuwa mi się pytanie, czy można poddać temu zabiegowi np. cały susz i przechowywać go przez dłuższy czas potem w słoiku? I czy po prostu suszenie topów w piekarniku w tej temperaturze dałoby ten sam efekt? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Sierpnia 2022 @kora03 Można przechowywać, ale jak masz zamiar i tak tego używać tylko do wypieków to zrób masło konopne z wszystkiego, potem masło konopne do zamrażalnika i 6 miesięcy będzie zdatne do konsumpcji, masło rozmrożone trzymane w lodówce jest zdatne do konsumpcji przez tydzień. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 12 Sierpnia 2022 @Zielone krainy jeżeli masło było klarowane, wtedy dużo dłużej 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach