Skocz do zawartości
kora03

Przechowywanie suszu

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz uprawiam pomidorki i mam kilka pytań odnośnie suszenia i przechowywania suszu. Planuję suszenie w piekarniku (50 stopni), bo głownie zamierzam używać suszu do produktów spożywczych i nie zależy mi na aromacie itp. I teraz pytanie, czy lepiej ususzyć topy na wiór, żeby pleśń się w słoiku na pewno nie zrobiła, czy lepiej standardowo? I czy w ogóle jeśli ususzę zbyt mocno to straci na dużo na mocy? Czytałem też, że jeśli suszy się standardowo to trzeba przez pierwsze dwa tygodnie otwierać słoik codziennie przez około 15 minut, żeby pozbyć się wilgoci i sprawdzać czy nie pojawia się pleśń. Zastanawia mnie jak wyglada sprawa już po tym czasie, czy nadal trzeba np. co tydzień otwierać ten słoik i w drugą stronę czy zbyt częste otwieranie słoika (jeśli np. używamy suszu) może spowodować jego zepsucie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy

@kora03 Sporo stracisz przy suszeniu na szybko, mocy też ubędzie. Po za tym, by zioła można było użyć do wypieków to musisz zrobić dekarboksylacje inaczej zioło nie uzyska właściwości psychoaktywnych, a dekarboksylacja wymaga temperatury 110 stopni C i 60 minut.Tutaj artykuł

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Zielone krainy Dzięki, mam jeszcze pytanie odnośnie dekarboksylacji. W artykule pisze, że dekarboksylacji poddajemy zmielony susz i nasuwa mi się pytanie, czy można poddać temu zabiegowi np. cały susz i przechowywać go przez dłuższy czas potem w słoiku? I czy po prostu suszenie topów w piekarniku w tej temperaturze dałoby ten sam efekt? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy

@kora03 Można przechowywać, ale jak masz zamiar i tak tego używać tylko do wypieków to zrób masło konopne z wszystkiego, potem masło konopne do zamrażalnika i 6 miesięcy będzie zdatne do konsumpcji, masło rozmrożone trzymane w lodówce jest zdatne do konsumpcji przez tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...