lysy 13 Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Witam, jest to mój pierwszy sezon. Niestety pomieszały mi się nasionka i nie wiem dokładnie, które odmiany to będą 😄 Zamierzam trzymać je na parapecie tak długo, jak będzie to możliwe. Aktualnie kiełkuję kolejne dwa nasionka, tym razem na pewno jest to Royal Gorilla i Fat banana. Dzień pierwszy. Dzień szósty. Dzień ósmy. Wczoraj wieczorem pierwszy raz podlałem je nawozem, do tej pory otrzymywały wodę odstawioną na 24h w ilości średnio 35 ml, podlewane tylko wieczorami po zajściu słońca. W fazie kwitnienia będę stosował te dwa specyfiki. Chętnie przyjmę wszelkie uwagi i podpowiedzi. Edytowane 15 Maja 2022 przez lysy 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Pasuje tutaj powiedzieć. Piękne złego początki 😄 Edytowane 15 Maja 2022 przez Przedzior 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leśnamałokrytycznamasa 1 Napisano 15 Maja 2022 Witam kiemrownika. Życzem dużych topełów. Popatrzam sobie przez okular na tego krzaka. Pozdrawiam ze zadupia! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 16 Maja 2022 Dzień numer 9, Dużo słońca 🙂 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 16 Maja 2022 Jakiej ziemi używasz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 16 Maja 2022 @Przedzior 3 minuty temu, Przedzior napisał: Jakiej ziemi używasz? W skrócie - prawdopodobnie chujowej, za przeproszeniem. Kupiona w popularnej sieci sklepów na B, w cenie 3.79 zł. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 22 Maja 2022 Dzień dziesiąty. Dzień trzynasty. Dzień piętnasty. Dzisiaj dostaną drugą dawkę plagronu start up. Pytanie, kiedy mogę je przesadzić do większych doniczek? 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eddie Plant 251 Napisano 22 Maja 2022 Już możesz to zrobić 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 23 Maja 2022 One już do gleby się nadają 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Osiemnasty dzień jednej z roślinek, od przed wczoraj są już na zewnątrz, w większej doniczce. Roślinka zaczyna zmieniać barwę na jaśniejszą, jako jedyna, a liście w dolnej partii, na krańcach, przechodzą w kolor żółty. Zbadałem pH gleby paskami BIOPON, lecz mam wątpliwości(nie wiem czy słuszne, używałem ich pierwszy raz w życiu), czy wskazują one faktyczną wartość pH. Gleba - 5,5-6,0 Woda, którą podlewam rośłinki - 5,5-6,0(kolory na paskach wskazywały minimalną różnicę, jakoby pH wody było nieco wyższe niż gleby) Woda z plagronem strt up - 6,0-6,5 Roślinkom dostarczam średnio 45 ml wody dziennie, do tej pory dwa razy podlałem je wodą z plagronem. Dziś ich nie podlewałem, zrobił to za mnie deszcz. Jaka może być przyczyna żółknących liści i jak rozwiązać ten problem? Edytowane 25 Maja 2022 przez lysy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 25 Maja 2022 @lysy a za mokro korzenie przypadkiem nie mają? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Maja 2022 @lysy Jak żółknie to jadła brakuje, lub ph nie pozwala się karmić. Z wodą też nie przesadzaj, jak notorycznie przelewasz to zgniją korzenie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 26 Maja 2022 @Kibic Raczej wykluczam tę opcję, ponieważ podlewam je z umiarem, tak, aby ewentualnie je przesuszyć niż przelać, a nawet co kilka dni podlewam je małą ilością wody lub w ogóle nie podlewam. Wszystkie trzy roślinki mają identyczne warunki, lecz tylko z jedną pojawia się problem. Problem pojawił 4 dni temu i się pogłębia. @Zielone krainy W jaki sposób mogę sprawdzić czy im brakuje jedzonka? Czy jest możliwe, że wszystkie traktuję tak samo, a tylko jedna z nich ma nieodpowiednie pH, a jeśli tak, to jaka ku temu może być przyczyna? Mam nawóz azofoska, może spróbować podlać nim tę rośłinkę i zobaczyć efekty? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 26 Maja 2022 (edytowane) @lysy Masz ten start up od Plagron, jak ph ziemi masz zmierzone i wiesz, że nie blokuje to zostaje tylko lekki głód i potrzeba dostarczenia pożywania roślinie. Edytowane 26 Maja 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eddie Plant 251 Napisano 26 Maja 2022 @lysy w tym wypadku chodzi o Azot @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 1 Czerwca 2022 Dzień 26. Czy one kwitną? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
początkujący 113 Napisano 1 Czerwca 2022 @lysy Moim zdaniem powolutku zbierają się na flo ale jeszcze czas, to automaty? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 1 Czerwca 2022 @początkujący na pewno automaty 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy 13 Napisano 10 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 25/05/2022 o 20:26, lysy napisał: Osiemnasty dzień jednej z roślinek, od przed wczoraj są już na zewnątrz, w większej doniczce. Roślinka zaczyna zmieniać barwę na jaśniejszą, jako jedyna, a liście w dolnej partii, na krańcach, przechodzą w kolor żółty. Zbadałem pH gleby paskami BIOPON, lecz mam wątpliwości(nie wiem czy słuszne, używałem ich pierwszy raz w życiu), czy wskazują one faktyczną wartość pH. Gleba - 5,5-6,0 Woda, którą podlewam rośłinki - 5,5-6,0(kolory na paskach wskazywały minimalną różnicę, jakoby pH wody było nieco wyższe niż gleby) Woda z plagronem strt up - 6,0-6,5 Roślinkom dostarczam średnio 45 ml wody dziennie, do tej pory dwa razy podlałem je wodą z plagronem. Dziś ich nie podlewałem, zrobił to za mnie deszcz. Jaka może być przyczyna żółknących liści i jak rozwiązać ten problem? Roślinka została reanimowana. Użyłem jeden raz zalecanej dawki azofoski, co lekko poprawiło jej kondycję, a gdy zauważyłem tę poprawę, to zmieszałem azofoskę z plagronem, a to już postawiło ją do pionu. Roślinka bez problemu dogoniła dwie siostry, mimo widocznej stagnacji. Dzień 34. Roślinka numer 1. Od poprzedniej niedzieli podlewam ją pełną dawką plagronu. Wdrożyłem trening LST oraz TOPPING. Czy wszystko robię dobrze? Dzień 34. Roślinka numer 2. Od poprzedniej niedzieli podlewam ją pełną dawką plagronu. Wdrożyłem trening LST oraz TOPPING. Czy wszystko robię dobrze? Zaczęła kwitnąć? Dzień 34. Roślinka numer 3. Od poprzedniej niedzieli podlewam ją pełną dawką plagronu. Wdrożyłem trening LST. Czy wszystko robię dobrze? Na liściach pojawiły się takie kropeczki, coś na ich temat? Małe ślimaczki podgryzają korzenie, które wychodzą otworami na dnie doniczek, czy mogą one stanowić realne zagrożenie dla roślinek, czy je zignorować? Zaczęły pojawiać się mszyce, które sukcesywnie po prostu zabijam palcami i z dnia na dzień pojawia się ich coraz mniej. Cały czas po doniczkach, ziemi i roślinkach wędrują mrówki, obawiać się ich obecności, czy zacząć je zwalczać? Edytowane 10 Czerwca 2022 przez lysy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 10 Czerwca 2022 @lysy na ślimaki można sypnąć granulatu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach