Czesiek 3 Napisano 5 Sierpnia 2019 Czy można podlewać roślinki wodą mineralną niegazowaną, będą lepiej rosły? co sądzicie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muraszcz 12 Napisano 5 Sierpnia 2019 Można podlewać wodą mineralną ale różnicy nie zobaczysz żadnej gdybyś zrobił porównanie mineralka a kranówa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 5 Sierpnia 2019 według mnie strata kasy, wole kranówę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sanczo 35 Napisano 5 Sierpnia 2019 Mineralkę to wole sam wypić a kranówą podlewać roślinki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buk 8 Napisano 5 Sierpnia 2019 niektórzy myślą że mineralka jest lepsza bo lepiej roślinka rośnie ale to mit jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farben2 47 Napisano 7 Lipca 2020 Najlepiej podlewać deszczówką @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 7 Lipca 2020 16 minut temu, Farben2 napisał: Najlepiej podlewać deszczówką Nawet jeśli deszczówka jest zbierana w wielkim mieście? Ja podlewam woda mineralna bo mam pewność że ta akurat ma PH 6.0 jakoś nie mam czym regulować wody z kranu. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farben2 47 Napisano 8 Lipca 2020 6 godzin temu, glodek18 napisał: Nawet jeśli deszczówka jest zbierana w wielkim mieście? Ja podlewam woda mineralna bo mam pewność że ta akurat ma PH 6.0 jakoś nie mam czym regulować wody z kranu. Deszczówka ma zawsze najodpowiedniejsze ph. Ph wody regulujesz dodając kwasek cytrynowy (zakwasza wode) lub sode oczyszczoną (robi zasadowy odczyn) deszczówka z wielkiego miasta też sie nada @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin 2 Napisano 19 Sierpnia 2020 W dniu 08/07/2020 o 05:06, Farben2 napisał: Deszczówka ma zawsze najodpowiedniejsze ph. Ph wody regulujesz dodając kwasek cytrynowy (zakwasza wode) lub sode oczyszczoną (robi zasadowy odczyn) deszczówka z wielkiego miasta też sie nada A mozna uzyc cytryny do zakwaszania jak to mowia na grupach za wielkim oceanem ??? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farben2 47 Napisano 20 Sierpnia 2020 12 godzin temu, Marcin napisał: A mozna uzyc cytryny do zakwaszania jak to mowia na grupach za wielkim oceanem ??? Można użyć cytryny, limonki, w proszku lub w płynie,lecz bądź ostrożny bo łatwo można pszedawkować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 20 Sierpnia 2020 @Czesiek lepiej zwykła woda jak mineralna właśnie ze względu na minerały które są zawarte w wodzie mineralnej co w praktyce sprawia że woda mineralna jest słabsza dla roslin @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin 2 Napisano 20 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Farben2 napisał: Można użyć cytryny, limonki, w proszku lub w płynie,lecz bądź ostrożny bo łatwo można pszedawkować Raczej w ppm sie nie przedawkuje ;), a ph wiadomo ze kazdy powinien miec i mierzyc. Mam nadzieje ze ph 6.0-6.2 jest ok do podlewania woda z cytryna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farben2 47 Napisano 20 Sierpnia 2020 Deszczówka którą podlewam ma ph 4,5 podlewam nią i jest git. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mjrTOMMY 8 Napisano 2 Września 2020 na mineralce, a lepiej używać "woda źródlana" bo jest tańsza i ma mniej np wapnia) - jes napisane ph, więc ma to sens zamiast jakiegoś twardego syfu i to jeszcze z chlorem , czy czymśam. zależy od miasta i jakości wody. ja używam odstanej kranówy z lenistwa , ale jak się starasz, to źródlana ph6 jest chyba lepsza. nie wiem jak miałbym w bloku deszczówki nałapać. no chyba , że się do rynny podepnę. aaale to by podejrzanie wyglądało. 5l jakiejś "oazy" w biedrze jest tańsze i prostsze od kwasku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edi800 29 Napisano 14 Listopada 2020 Chciałbym odświeżyć temat. Niektórzy pisali że woda mineralna ma jak w nazwie sporo minerałów które mogą zaszkodzić roślinie. Ponieważ moja woda z kranu okazała się do bani, leje muszynianke lub piwniczanke z ph6.3 przefiltrowaną przez filtr do wody brita. Czy tym samym pozbywam sie nadmiaru tych minerałów ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 14 Listopada 2020 @Edi800 czynnik filtrujący znajdujący się we wkładach Brita Maxtra – węgiel aktywny i wymiennik jonowy. Ten pierwszy pochłania chlor i jego związki. Z kolei wymiennik jonowy, najprościej mówiąc, usuwa osad kamienny. Działa także w zakresie usuwania metali ciężkich z wody. Tyle Ci da taka woda puszczona przez dzbanek. W wodzie z butelki nie ma chloru, a co do metali ciężkich , ich tam też nie ma - to wody dopuszczone do obrotu spożywczego. Dla mnie wlewanie tego do filtra jest bez sensu. Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edi800 29 Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) @zielonyjamajczyk no tak też myślałem że związki zawarte we filtrze działają na zupełnie inne związki niż te zawarte w wodzie mineralnej. Nie mniej roślina chyba lubi ta wodę bo rośnie świetnie ? I tu właśnie kolejne pytanie. Jeśli po roślinie nie widać negatywnych odznak mogę lać śmiało taka wodę czy może być tak że wygląda ok, a na plonach to się odbije ? Edytowane 14 Listopada 2020 przez Edi800 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 14 Listopada 2020 @Edi800 @Edi800 zapewne bez tego filtra by rosła tak samo ? A czy zaszkodzi ? Nie powinna. A co do plonów, to dużo przed Tobą zanim będzie można mówić o plonach. Tak jak i w moim przypadku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edi800 29 Napisano 14 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk jasna sprawa, do końca jeszcze daleko i nie wiadomo czy się uda bo teraz jak zacznie się kwitnienie to dopiero pojawia się problemy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Grudnia 2020 Odswieze temat bo tez szukam wody z odpowiednim ph, bo u mnie kranowa nawet po odstaniu przez 14 dni pokazuje ph 8, a nie chce mi sie bawic w zbijanie ph. Kinga Pieninska mineralna niegaz. ma ph8, Muszyna i Muszynianka cechini maja ph 6, ale po odstaniu/wygazowaniu ph wzrasta do 7. Tych dwoch ostatnich uzywam i jest delikatna poprawa moich roslinek, po zajechaniu ich moja kranowa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach