Karanizagrama 0 Napisano 3 Maja 2022 Siemanko pytanko. Planuje rozpocząć swój pierwszy projekt(uprawa indoor/auto) Daje poniżej listę rzeczy, które bede kupował i proszę o opinie, ewentualne wskazówki, rady. https://www.growweed.pl/pl/p/Growbox-RoyalRoom-Classic-C40-40x40x120cm/2247 Taki box 40x40x120 https://a.aliexpress.com/_mODHSh4 Taka lampeczka Git czy nie? Coś tańszego lepszego do mojego boxa? https://www.growweed.pl/pl/p/Wentylator-AXIAL-FLO-125/1379 Wentylator 185m/h Styknie? https://www.growweed.pl/pl/p/Filtr-CAN-ORIGINAL-Weglowy-Stalowy-fi125mm-250-325M3H/1320 Filtr Tutaj miałem nie mały problem w wyborze. Prosiłbym o zaproponowanie innego lub potwierdzenie mojego przekonania, ze jest dobry, 😛 Teraz na koniec potrzebuje wiedzieć czego mi brakuje. Oczywiście mówię o elementarnych sprawach typu nożyczki do toppingu aż po miernik pH itp itd. Czego mi brakuje? co potrzebuje? co mi się przyda? z góry dzięki, Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 3 Maja 2022 @Karanizagrama a ta lampa jakiej mocy chcesz bo tam są różne widzę 6 godzin temu, Karanizagrama napisał: Czego mi brakuje? co potrzebuje? co mi się przyda? timer 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karanizagrama 0 Napisano 3 Maja 2022 @Kibic heh miałem już grubo. Ale myśle nad ta 125w lub 85w. Lecz myśle finalnie nad ta 125w gdyż nie wiem czy będzie jeden automat czy dwa 😛 ta 125w kosztuje ok. 300zl ta 85w niewiele mniej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 3 Maja 2022 @Karanizagrama przy 0.16m2 125w to dużo za dużo, szczególnie że bez dokładnej regulacji oprócz odpalania czerwonych na kwitnienie. Ja mam 100w i nie włączyłem full mocy ani razu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karanizagrama 0 Napisano 3 Maja 2022 @Udyr 8 minut temu, Udyr napisał: @Karanizagrama przy 0.16m2 125w to dużo za dużo, szczególnie że bez dokładnej regulacji oprócz odpalania czerwonych na kwitnienie. Ja mam 100w i nie włączyłem full mocy ani razu. Pojebane drugi raz to pisze i nie wiem czy robię z siebie debila czy nie haha. ( w sensie skasowało mi odpowiedz bo nie widze) Czyli rozumiem 85w styknie lekko nawet na dwa krzaki? Polecisz jakaś fajna lampe dedykowana do mojego boxa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 3 Maja 2022 @Karanizagrama do 40x40 na początek zobacz tematy o żyradoledzie. Tanie to i wydajne. Nie musisz od razu mieć panelu żeby coś dla siebie uprawiać. Ja mam taki od ściany do ściany i przepływ powietrza jest ograniczony. I czemu automat na początek ? Weź sezona, mniej nerwów będziesz mieć 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karanizagrama 0 Napisano 3 Maja 2022 @Udyr 3 minuty temu, Udyr napisał: @Karanizagrama do 40x40 na początek zobacz tematy o żyradoledzie. Tanie to i wydajne. Nie musisz od razu mieć panelu żeby coś dla siebie uprawiać. Ja mam taki od ściany do ściany i przepływ powietrza jest ograniczony. I czemu automat na początek ? Weź sezona, mniej nerwów będziesz mieć 😉 Wiesz co wolę już odrazu jakiś dobry panel, ale poczytam o „zyrandoledzie” może mi się spodoba temat. Mimo, ze to moja pierwsza uprawa, to bede się do niej przykładał w 100%. Tak już mam. A automat dlatego, ze w sumie to tak postanowiłem i nie chce zdania zmieniać 😄 A wyslalbys linka do jakiegoś odrazu to sobie zobaczę jak to wyglada 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 3 Maja 2022 @Karanizagrama tu sobie zobacz. Ta sama zasada, najprostsze rozwiązanie za śmieszne pieniądze. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karanizagrama 0 Napisano 3 Maja 2022 @Udyr no tak tylko czy moja uprawa nie ucierpi na jakości? Nie lepiej dobry panel led? Hmm… Tyle się naczytałem o wpływie dobrego światła, ze mam mętlik w głowie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 3 Maja 2022 @Karanizagrama jesli chcesz dobry panel LED to chyba tylko Ledam w niższej cenie. Ts600 trochę jednak kosztuje. A w tym z Ali to nie wiadomo co siedzi tak dokładnie. Pamiętaj że teraz jest jeszcze cło na rzeczy z tej stronki. Możesz się zdziwić jak Ci naliczą ch... wie ile. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karanizagrama 0 Napisano 3 Maja 2022 @Udyr Cóż dziś wieczorem poszukam, poczytam. Zobaczymy co da się zrobić, dam znać czy to dobra decyzja haha. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eddie Plant 251 Napisano 3 Maja 2022 @Karanizagrama ak jak @Udyr Ci pisze. W poprzedniej uprawie której Niestety z pewnych względów nie dociągnąlem do końca a jechałem na tym żyrandoledzie i chińskim panelu led miałem bardzo fajne krzojdy. Z samego chińskiego leda i dorzuconego w połowie kwitnienia żyrandoledu miałem 60g z gorylki auto. Ale mokrego xd no ale trzeba przyznać, że 3/4 życia była tylko pod chińczykiem. W każdym razie jak zainwestujesz w porządne żarówki led do takiego żyrandoledu i odpowiednio je oprawisz to będziesz mieć ten sam efekt co pod takim ts 600 Nie no.. może trochę poleciałem 😅 ale i tak będziesz zadowoliny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karanizagrama 0 Napisano 4 Maja 2022 12 godzin temu, Eddie Plant napisał: @Karanizagrama ak jak @Udyr Ci pisze. W poprzedniej uprawie której Niestety z pewnych względów nie dociągnąlem do końca a jechałem na tym żyrandoledzie i chińskim panelu led miałem bardzo fajne krzojdy. Z samego chińskiego leda i dorzuconego w połowie kwitnienia żyrandoledu miałem 60g z gorylki auto. Ale mokrego xd no ale trzeba przyznać, że 3/4 życia była tylko pod chińczykiem. W każdym razie jak zainwestujesz w porządne żarówki led do takiego żyrandoledu i odpowiednio je oprawisz to będziesz mieć ten sam efekt co pod takim ts 600 Nie no.. może trochę poleciałem 😅 ale i tak będziesz zadowoliny Już wiem, ze bede miał lampe składana przez ziomka, z przełącznikami itp, itd, szmery, bajery 95w. Trochę tez zależy mi na estetyce pracy i boxa, wiec ktoś musi mi to złożyć. A przełącznik za ile kupić? Bo słyszałem, ze najtańszy najlepszy 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 4 Maja 2022 @Karanizagrama jeśli żarówko-ledy to tylko taki na 230v kołyskowy albo hebelkowy. Zależy co Ci pasuje przy wyglądzie. Bo te przelotowe najtańsze to o kant d... potłuc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 37 Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) 21 godzin temu, Karanizagrama napisał: no tak tylko czy moja uprawa nie ucierpi na jakości? Nie lepiej dobry panel led? Hmm… Tyle się naczytałem o wpływie dobrego światła, ze mam mętlik w głowie. E tam, na 4 żarówkach LUMILED za 10 zł/sztuka uzyskałem ok. 50g suchego z krzaka (50% tego co sugerował producent). Biorac pod uwagę, że był to automat, popełniłem w cholere błędów oraz nie stosowałem żadnych konkretnych nawozów (pryskałem kilka razy tanim nawozem w płynie), nie robiłem żadnych treningów + ziemia all mix uzyskany wynik można uznać za dobry. Teraz mam 10 żarówek (ok. 25K lumenów barwa 3000K) za 100 zł komplet+ dedykowane nawozy i szykuje się, że obecne zbiory będą znacznie większe. Edytowane 4 Maja 2022 przez Kupa kupalski 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eddie Plant 251 Napisano 4 Maja 2022 @Kupa kupalski ja też lumiledy xd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach