Weronika99 5 Napisano 31 Marca 2022 Witam wszystkich! To moja pierwsza uprawa, dlatego chcę zacząć dość skromnie. Mój wybór padł na takiego growboxa https://www.tanieuprawianie.pl/hydro-shoot/1613-growbox-secret-jardin-hydro-shoot-40-40x40x120-5425030262061.html Wymiary 40 x 40 x 120cm Mam za sobą dość sporo przeczytanych artykułów na temat wyboru oświetlenia, jednak nie jestem w stanie idealnie dobrać w miarę dobrego i budżetowego modelu lamp do uprawy. Z opisu wynika, że zalecaną lampą do tego growboxa jest CFL ELEKTROX 85W DUAL. Czy mogę liczyć na opinię i wypowiedź ekspertów? Pozdrówki wszystkim ! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 31 Marca 2022 @Weronika99 lampę możesz leda, możesz i CFL, zależy co chcesz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 31 Marca 2022 Czy według ciebie ten polecany do growboxa model CFL'a będzie ok? Czy może coś deczko mocniejszego? Dziękuję za odpowiedź:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 31 Marca 2022 Martwi mnie to, że CFL ELEKTROX 85W DUAL posiada 3825 lumenów. A według kalkulatora lumenów, na tą powierzchnię growkita potrzeba ich 8000. Co mam o tym myśleć? Co kupować? Mam nadzieję na konkretne i dosadne odpowiedzi na moje pytania, za które z góry bardzo dziękuję:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 1 Kwietnia 2022 @Weronika99 Zdecydowanie lepiej zainwestować w LED A co z wyciągiem powietrza? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 1 Kwietnia 2022 @Weronika99 tak 8000 lumenów potrzeba, czyli cfl ze 150 w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 1 Kwietnia 2022 Wyciągiem powietrza zajmę się po wyborze oświetlenia, gdyż to sprawia mi największy kłopot 😕 W takim razie ktoś mógłby zaoferować mi jakiś konkretny model LED/lub kilka tak aby spełniał wymaganiach tych 8000 lumenów. Dziękuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanKowalski 12 Napisano 1 Kwietnia 2022 4zarowki v-tac? 15w 2500lm i masz 10000lm. Albo mniejsze wartości żarówek, przy lepszym rozłożeniu światła 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 1 Kwietnia 2022 @JanKowalski Dziękuję za odpowiedź. Propozycja wydaje się świetna. Koszt żarówek również jest minimalny. Tak też zrobię. W takim razie teraz pozostaje kwestia wyboru wyciągu powietrza, tak jak wyżej pisał kolega @Ważniak. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 1 Kwietnia 2022 Ktoś pomoże w wyborze wyciągu powietrza do tego growboxa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 1 Kwietnia 2022 @Weronika99 Ja zastosowałbym wentylator komputerowy 120mm a zasilacz często można znaleźć w nieużywanych rzeczach. To taka najtańsza alternatywa, i trochę zabawy z podłączeniem. Ale to jak nie zależy ci na maskowaniu zapachów. W innym wypadku będziesz potrzebowałe jeszcze filtr węglowy, rurę wentylacyjną. Do takiego małego boxa nie potrzebujesz wentylatora o dużej wydajności powinnaś znaleźć coś na 100mm nie wiem czy są mniejsze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanKowalski 12 Napisano 1 Kwietnia 2022 Wrzuciłbym łazienkowy osobiście i tyle. Jeśli trzeba proszę o zjebke. Ale u mnie sobie radzi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 1 Kwietnia 2022 Ogólnie to posiadam taki mały wentylator biurkowy na USB, to akurat da radę. Co do wentylatora przy filtrze to trzeba do niego jakiś oddzielny zasilacz czy podłączamy prosto do kontaktu? xd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 2 Kwietnia 2022 W dniu 01/04/2022 o 22:29, Weronika99 napisał: Co do wentylatora przy filtrze to trzeba do niego jakiś oddzielny zasilacz czy podłączamy prosto do kontaktu? xd zależy jaki wentylator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 3 Kwietnia 2022 100mm z allegro najtańszym kosztem https://allegro.pl/oferta/wentylator-osiowo-kanalowy-axial-fi-100mm-105m3-10236479668 , podobny z wtyczką kosztuje już 2 razy więcej. Liczę na wasze porady. Nie mam ograniczonego budżetu, ale jednak skoro ma być to mała uprawa na jedną roślinkę to też nie chcę przeznaczać na to niewiadomo jakich pieniędzy. Pozdrawiam i z góry dziękuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 4 Kwietnia 2022 @Weronika99 Ten co podlinkowałaś powinien być dobry tylko kabel z wtyczką powinnaś dokupić. Wygląda na taki na 240V nie USB. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 4 Kwietnia 2022 Okej, dzięki za odpowiedź. Wracając jeszcze do tematu oświetlenia. Zamierzam kupić 4 żarówki po 2000lm każda o temperaturze barwy 6500k, gdyż przeczytałam że taka temperatura jest idealna do wzrostu roślin. Jednakże czytałam też, że do faz wzrostu/kwitnienia ludzie stosują różne temperatury barw i stąd kolejne pytanie, w jaką temperaturę celować? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanKowalski 12 Napisano 4 Kwietnia 2022 Generalnie ile ludzi tyle opinii, widziałem wiele na 2700 od początku gdzie ludzie osiągali zajebiste wyniki. Sam osobiście lecę na 3000k przez cały cykl rośliny i szczerze mówiąc nie widzę różnicy między tym jak kombinowałem z mieszanymi na początku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weronika99 5 Napisano 5 Kwietnia 2022 @JanKowalski Super! Wszystko jasne. Jeśli chodzi o ziemię mój wybór padł na Canna Terra Professional. Jeśli chodzi o nawozy, wiele osób poleca Biobizz Trypack (BIO-GROW, BIO-BLOOM, TOP-MAX.) Czy ten zestaw w zupełności wystarczy mi na całą uprawę? Pozdrówki:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 5 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Weronika99 napisał: Biobizz Trypack (BIO-GROW, BIO-BLOOM, TOP-MAX.) Czy ten zestaw w zupełności wystarczy mi na całą uprawę? powinien @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach