aspire1 7 Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) Siema, pytanie do doświadczonych. Woda kranówa u mnie po odstaniu 24h - PH 7.2, EC 0.7. Chuj jeden wie co w niej jest, przyjmuję że po prostu bogata w wapń i magnez. Czy może mieć to wpływ na pokarm i jego wchłanianie przez rośliny? Spotkałem się z opinią od jednej osoby, że ziemia powinna to wziąć na klatę i nie ma problemu. Edytowane 31 Marca 2022 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 31 Marca 2022 2 godziny temu, aspire1 napisał: ziemia powinna to wziąć na klatę i nie ma problemu. Jasne, że to przyjmie na klate. Calymi latami lalem kranowke o podobnych parametrach i roslo jak trzeba. Dopiero gdy kupilem phmetry, ecemetry, zaczalem regulowac wode to sie zaczelo pierdolic 🤣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 31 Marca 2022 @Niemedyczny_Użytkownik po co ec metr bez wody RO ? Bez sensu trochę to mierzyć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 31 Marca 2022 14 minut temu, Udyr napisał: po co ec metr bez wody RO ? Bez sensu trochę to mierzyć. Woda RO nie ma tu nic do rzeczy jak on ma 0.7 i w szczycie kwitnienia będzie chciał zarzucić EC 2 to jak to niby bez metra zrobić? 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 31 Marca 2022 @Ważniak przerost formy nad treścią. Jeśli mineralne nawozy to spoko nie widzę problemu. Bardziej w organice nie widzę sensu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) @Udyr Woda RO? Czyli jaka? Edytowane 31 Marca 2022 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 31 Marca 2022 @aspire1 "filtry odwróconej osmozy usuwają z wody rozpuszczone w niej minerały, dzięki czemu woda staje się miękka. Ma ona niską zawartość soli wapnia i magnezu" Wtedy lejąc własne suple zaczynasz od 0-20ppm czyli z wodą bez zanieczyszczeń. A 0.7 ec startowe to jakieś 350-500 (różne mierniki różnie odczytują). W takiej sytuacji możesz sobie ec mierzyć dokładnie. Większość to opinie zebrane na forum polskim i zagranicznym. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczypiorek 20 Napisano 31 Marca 2022 @aspire1 moja woda sięga 8-9 xd przed podlaniem oczywiście dokwaszam pH plusem i plony rosną całkiem normalnie. Nie przekroczyłem 40 z jednego w prawdzie ale to przez inne specyficzne warunki xD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) @Udyr zgadza się, mam 380ppm na start. Ale uważasz że finalnie ma to wpływ na pokarm i jego przyswajanie, czy nie koniecznie? 13 godzin temu, szczypiorek napisał: @aspire1 moja woda sięga 8-9 xd przed podlaniem oczywiście dokwaszam pH plusem i plony rosną całkiem normalnie. Nie przekroczyłem 40 z jednego w prawdzie ale to przez inne specyficzne warunki xD Chyba PH minusem 😅 Generalnie samo PH nie stanowi problemu, ale dzięki Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczypiorek 20 Napisano 1 Kwietnia 2022 @aspire1 no tak, minusem minusem xd znaczy wiesz chciałem tylko przekazać że na takiej wodzie też coś rośnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 1 Kwietnia 2022 @aspire1 nie wiadomo co tam jest zawarte i ile czego. Więc nie wiem. Mój ec metr leży nieużywany. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 1 Kwietnia 2022 5 minut temu, Udyr napisał: Mój ec metr leży nieużywany. To jak nawozisz? stosujesz organikę. Czy po prostu stosujesz się do zaleceń producenta nawozów? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 1 Kwietnia 2022 @Ważniak zerkam na tabelę czasem żeby mieć odniesienie. Sprawdzam pH tylko, bo podstawa to u mnie grow, topmax i cal-mag od młodej siewki, później bloom dodawany w w zwiekszanych dawkach. Teraz dokupiłem jeszcze 3 specyfiki do tego z tej samej linii. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach