zbyś123 1 Napisano 6 Marca 2022 na jednej stronce opisującej jak suszyć wymieniona jest metoda suszenie próżniowego. ma to polegać na tym że do komory próżniowej ładujemy plony i wraz zmniejszonym ciśnieniem woda szybciej paruje. wychodzi że wysuszyć wszystko można by było w jeden wieczór i z tąd rodzi się ptytanie dlaczego nikt tego nie stosuje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Marca 2022 @zbyś123 przez zepsuty smak w trakcie szybkiego suszenia zapewne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyś123 1 Napisano 6 Marca 2022 @Udyr czyli z ziołem jest jak z whisky że chwile musi postać? troche bezsensu. z zalet takiego suszenia było by jeszcze to że jest suszone w minimalnej temperaturze i najwięcej substancji z konopii w niej zostaje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) @zbyś123 nie jestem specem od suszenia, ale tyle wiem że po ścięciu zachodzi multum chemicznych reakcji. Dlatego zapach i smak "siana" znika po jakimś czasie. Jak i po dojrzewaniu w słoiku. @zbyś123 Szybkie suszenie jest ok, lecz do koncentratów i haszu chyba tylko. Edytowane 6 Marca 2022 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyś123 1 Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) @Udyr a jakby po takim suszeniu próżniowym zrobić jeszcze curing to myślisz że zniknął by zapach siana? Edytowane 6 Marca 2022 przez zbyś123 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Marca 2022 @zbyś123 nie wiem, ale raczej niewielkie szanse na to. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyś123 1 Napisano 6 Marca 2022 @Udyr jeśli dopiero po jakimś czasie znika to czas na curing by dał czas na zniknięcie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Marca 2022 @zbyś123 nierozłożony chlorofil dalej smakuje sianem 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyś123 1 Napisano 6 Marca 2022 @Udyr co trzeba zrobić by się rozłożył? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Marca 2022 @zbyś123 odwrotność tego co proponowałeś na początku tematu 🙂 Powolne zwykle suszenie i curring. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyś123 1 Napisano 6 Marca 2022 @Udyr ale pytam co DOKŁADNIE odpowiada za brak tego zapachu. jak woda powoli opuszcza to wtedcy się rozkłada? a i jak normalnie będe suszył ale bez curingu to normalne suszenie nie ma sensu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 6 Marca 2022 Przy suszeniu nie chodzi tylko o odparowanie wody...Wg. mnie bardzo trudny proces, który ma kluczowe znaczenie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 6 Marca 2022 @zbyś123 rozkład cukrów i innych składników w roślinie, które po ścięciu pozostają w kwiatach i liściach. Możesz sobie to porównać. Zapal sobie sampla z rośliny po szybkim suszeniu bez trzymania w słoikach. A później z tej samej rośliny tylko pod odpowiednim przechowaniu. Jakbym miał Ci tu zredagować opis z tym co (podobno laboratoryjnie sprawdzone) się dzieje z rośliną po ścięciu to by mi dnia zabrakło 😄 Imo jeśli sądzisz że po trzymaniu rośliny kilka miesięcy pod lampą/ na oucie lepiej jest suszyć szybko i stracić całą pracę poświęcona to droga wolna, każdy robi co uważa. Jednak utrzymuje się przy tym co ludzie sprawdzili i sprawdzają przez lata. Jakość ponad czas i pieniądze, zdania nie zmienię. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach