mojojojo 21 Napisano 20 Lutego 2022 kranówka, osmoza nastepnym razem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Lutego 2022 Już doczytałem 0.39 ec, może jednak za mało papu ? Bo dodaje Ci to startowe do mixu pożywki. Robisz 1.1-1.3 a rzeczywiste dodane papu to 3/4 tej wartości. Tak tylko gdybam, lubię cyferki 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 20 Lutego 2022 rzeczywiste mam 1.1 ale od ph- ,nawozów i kranówki , mam 1,56. Kurcze, zdjąłem wcześniej , bo myslałem własnie , że przenawoże. Liście mają mocno zielony kolor w wiekszości, stąd pomysł na 1.1 ec, wczesniej było 1,2-1,3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Lutego 2022 @mojojojo nic nie działaj, dopóki ktoś kto to ogarnia nie poprze mojej tezy 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 20 Lutego 2022 spoczko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 25 Lutego 2022 Ahoi. Dzień 27. Walczę cały czas z żółknięciem liści. Sporo z nich musiałem usunąć. 5 dni temu podwyższyłem ec do 1.5, a ph do 6.0 (nie wiedziałem co robic, metoda prób i błędów) i było gorzej. Na górnym pietrze straciłem prawie wszystkie duże liście i dziewczyny przestały rosnąć. Następnie obniżyłem ec do 0,9, lecz wciąż żółte liście powracają, wolniej ale powracają. Kilka roślin wygląda ok ,a żółknięcie liści jest tam minimalne (nic nie musiałem wycinać). Robię opryski callmagiem, nie wiem czy to coś daje... Mam jeszcze jedno hydro. Ten sam model, tylko miniaturkę. Tam mam dwa krzaczki, ec od poczatku 0,6 ph 6,5 i wyglądają o wiele zdrowiej. (są mniejsze bo mają gorszy dostep do światła) Nic nie kumam, ale się nie poddam. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 27 Lutego 2022 Dzień 29. Po niecałych dwóch dobach z nieznanego mi powodu, rośliny nabrały sił (niektóre urosły o 10% inne o 20-30%). Wyglądają też dużo zdrowiej (porównując do wcześniejszych etapów). Dalej niektóre liście żółkną, ale zdecydowanie wolniej i w mniejszym stopniu. Nie potrafię zdiagnozować why... Zmniejszyłem ec do 0,7-0,8 , pryskam callmagiem , może to tego powód. W każdym razie idę w tę stronę = niskie ec + callmag + voodoojuice. Dwóm krzaczkom na mini hydro zrobiłem lst (wczesniej jednej topping). Ogólne: temp- 24C, temp. wody- 20C, wilgotność 55%, ec-0,7(8), ph-6,5. Mam pytanie kiedy przejść na 100% mocy światła ? (sanlight qw5 gen2.1 205W). teraz jadę na 80% - 70-80 cm od krzaka. Dzis jeszcze uporządkuję krzaczki (lst) 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 27 Lutego 2022 @mojojojo 100% to jak kwitnąć będą. Ja za wcześnie dalem im słońce mocniej to pytają o nawóz 2x mocniej. Daj im zakwitnąć 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 27 Lutego 2022 @mojojojo jak takie nawożenie działa to nie zmieniaj, może spróbuj większą dawkę calmag i zobaczysz czy pojawiają się nowe. Dolistnie wiadomo, że działa szybciej, ale to może być to (nie musi) wiadomo na efekty trzeba poczekać. 48h jest to bardzo realny czas. Więc możliwe, że znalazłeś problem z liśćmi. Co do lampy na 100% to na pewno trochę przystopuje wzrost, zależy na czym na tym etapie uprawy Ci zależy. Jak nie chcesz już dużych przyrostów to czemu nie. Liście Ci powiedzą czy im się podoba. Pozdro @mojojojo 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 27 Lutego 2022 1 minutę temu, Udyr napisał: Daj im zakwitnąć 🙂 tak myslałem, dzienksy 1 minutę temu, grolsch3 napisał: Jak nie chcesz już dużych przyrostów to czemu nie ok, rozumiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 27 Lutego 2022 Ja bym sie przyjrzał korzanią. Jak ten system napowietrza pożywkę? Tam woda jest o obiegu czy jak? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 9 Marca 2022 tak, woda w obiegu, recyrkulacja wody, filtr, pompa, bąbelki, wszystko jest. Elko! Dzień 39 Jakoś kilka dni temu, zaczął się proces kwitnienia. Podbiłem ec do 1.5, ph dalej trzymam na poziomie 6,5. Światło dałem na maxa (205W-60-80 cm od szczytów). Pojawił siś inny problem. Musiałem przenieść całą instalację w inne miejsce. Nie będę tłumaczył dlaczego. Same przenosiny sporego systemu hydro, wydawały się czymś niewykonalnym. Ale, nigdy się nie poddaje i udało się 🙂 Ze szczegółów tylko napisze, że wybrałem godzinę 4:30 rano, wydawała się najrozsądniejsza. (w sumie to "godzina złodzieji" 😉 ). Dwa dni po przenosinach, pojawiły się zółknięcia i wcześniej znane już mi plamki na liściach. Pytanko mam. Czy gdy rosliny kwitną, mogę lać calmaga i voodoojuice? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 9 Marca 2022 Voodoo nie stosowałem, ale szybko rzuciłem okiem i według mnie calmag obowiązkowo, jak widać po zdjęciach, a w hydro ten voodoo niby co 3 tyg, jest organiczny więc tylko może pomóc. Fajny busz i szacunek za wytrwałość i zacięcie 🖐️pozdro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 9 Marca 2022 Jeszcze mam pytanie, czy mogę co nieco przyciąć od spodu, niby podczas kwitnienia nie można , no ale, bym trochę miejsca zrobił (wcześniej sporo wyciąłem na wege). Ktoś podpowie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Marca 2022 @mojojojo ale ściana ! 🙂 Daj im kwiaty zawiązać z tydzień jeszcze i coś podcinać można. calmag spoko a tego voodo 1/4 dawki daj zobacz jak zareagują. Ta z tym liściem roślina jest bliżej środka ? Lampa jej daje sygnał że trzeba zużywać pierwiastki. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 9 Marca 2022 3 minuty temu, Udyr napisał: a z tym liściem roślina jest bliżej środka ? tak, jest na samym środku. Rozumiem, że opryski z calmaga tez mogę... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Marca 2022 Po liściach ,omijaj kwiatki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 9 Marca 2022 Darowal bym już opryski. Vodojuice leje się około 2 tyg na start i 2 tyg na vegu. Później już niby bez sensu jak.system korzeniowy rozwinie się Ja lecę głównie na suplach od AN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mojojojo 21 Napisano 9 Marca 2022 4 godziny temu, Brazil Munster napisał: Ja lecę głównie na suplach od AN jakich dokładnie? z innej beczki, Hydroguard w nowej odsłonie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 9 Marca 2022 @Udyr ten voodoo to witaminka b1 i bakterie, nie ma co dawkami się bawić tylko jak producent chce 😉 szybciej się skończy, kupi nowe ☺️. Najprościej mówiąc nic nie zepsuje tym, a tylko pomoże. Zdrowe korzenie i łatwość przyswajania na flo jest też bardzo ważne. Co do przycinania to już jak Wilku prawi, poczekaj aż dobrze zaczną kwitnąć, później fryzjer od dołu, nie na bogato, a kwiaty będą srogie 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach