Clay 3 Napisano 10 Stycznia 2022 Cześć wszystkim Zacząłem przygodę 23.12 wtedy zacząłem kiełkować nasiona x1 Auto Gelato , x1 Auto Banana monkey Do uprawy przygotowałem małego growboxa z kartonu którego wyłożyłem od środka folia z apteczki zamontowałem 2 wentylatory ze starego kompa oraz zakupiłem lampe LED 45w moc świetlna 1000w jasność 1500 lumenów. Swiatło led 165 czerwonych 60 niebieskich. Zamontowałem termometr i higrometr i w sumie tyle - Kiełkowanie 24h do w szklance wody potem 2 dni na ręczniku papierowym przyniosło efekty Ziarenka zostały wrzucone do ziemi CANNA TERRA PROFESSIONAL wymieszanej z perlitem 6 dni roślinki tj 29.12 Pojawiły się Pierwsze listki Roślinka sobie rosła podlewana co 2 dni warunki jakie utrzymywałem to temp ok 27 stopni i 50% wilotnosci. Jesli chodzi o naświetlanie to praktycznie lampa była włączona bez przerwy… 14 dzień roślinki tj 6.01 - Warunki ciagle te same trochę podrosła (na fot Auto banana monkey) 18 dzień roślinki Dzis tj. 10.01 : Auto Banana Monkey wyglada tak Z tym, że od dziś zacząłem używać nawozu BIOBIZZ BIO-GROW - 2 ml na 1l wody Warunki jakie trzymam to nadal około 27 stopni i 50% wilgotności Roslinka zaczyna powoli pachnieć i zaczyna to fajnie wyglądać i nie chciał bym czegoś zepsuć 😁 I tu pare moich pytań - Jak naświetlać roślinkę? -Czy już pora na stosowanie tego nawozu? - Czy warunki jakie ma są ok? Jeśli nie to jakie utrzymywać - Kiedy i czy w ogóle zaczynać trenowanie LST? - Kiedy i czy przesadzać roślinkę w donice 11l ? A tu dodatkowo pytanie odnośnie drugiej roślinki Auto Gelato tez ma 18 dni Zaczęły robić jej się na listkach dziwne przebarwienia. Od czego ? Na pierwszej roślinkę auto banana monkey nie ma takich śladów listki są mocno zielone jednego koloru Roślinki ciagle siedzą razem w boxie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 10 Stycznia 2022 Jak naświetlać roślinkę? -Czy już pora na stosowanie tego nawozu? - Czy warunki jakie ma są ok? Jeśli nie to jakie utrzymywać - Kiedy i czy w ogóle zaczynać trenowanie LST? - Kiedy i czy przesadzać roślinkę w donice 11l ? 1. Są to automaty więc świecisz im 18/6 lub 20/4 od kiełka do ścinki 2. Masz dobrą ziemię więc nie ma potrzeby nawożenia aż do momentu kwitnienia czyli całego Wega lejesz wodą lub woda z ukorzeniaczem jeżeli masz takowy. 3. Warunki masz dobre. 4. Najpierw przesadź obie jak najszybciej odczekaj dwa dni i zrób lst bo ona niedługo zacznie kwitnąć, pamiętaj byle by nie naginać rośliny po podlaniu a trzeba roślinę trochę przesuszyć by giąć. @Clay 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 @onyx ten led to sie nadaje.... @Clay wyjeb to gowno i kup se CFL, jakis typo pisał niedawno ze mu sie zajarał taki led. Pace yo! Niech rosną! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) @Clay jutro rozbiore i pokaże wam jak g... Jest zasilacz do tego typu LED. Mam taki szajs 45w nie pamiętam skąd. Bedzie ubaw jak to zobaczycie @onyx, @ArteK 😄 Skrajnie niebezpiecznie wykonane 😄 Albo chu, idę po śrubokręt 😄 Edytowane 10 Stycznia 2022 przez Udyr 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 @Udyr wez tym puknij mocniej to śrubokręt nie bedzie potrzebny. Tfu tanie gowno składane przez dzieci. A pokaz co tam sie kryje. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 @ArteK 230 z gniazda przekazywane kablem jednozylowym do czegoś takiego ? To się prosi o pożar po kilku godzinach działania. Żadnego chłodzenia, o szczelności zapomnij. Sprawność ? Najnowsze latarki świecą mocniej 😄 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Clay 3 Napisano 10 Stycznia 2022 @Udyr Teraz mnie przestraszyłeś 😬 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 Można to położyć w tym samym śmietniku co te pH metry wbijane w ziemię 😄 Tzw Disco Róż 😄 Wybaczcie, ale lubię bełkot o prądzie 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 @Udyr Bandyto wscieknięty 🤣 i tu pada cytat z filmu na yt" Co to jest!!!!!! Co to kuu****a jest!!. Ta znów są razem Chiński led i ph metr xD @Clay Ty kolego serio masz sie o co obawiać. Chyba ze kisisz w domu 24/7 ale spać tez musisz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 Diody ir, chyba na kartce 😄 te kolory nie pasuja do niczego 😄 napewno nie dla roślin. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 5 minut temu, Udyr napisał: pełdrajw bida edyszyn 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Clay 3 Napisano 10 Stycznia 2022 1 minutę temu, ArteK napisał: @Clay Ty kolego serio masz sie o co obawiać. Chyba ze kisisz w domu 24/7 ale spać tez musisz. Ja to zostawiałem 24/24 odpalone a w domu jestem gościem 🥴 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 @ArteK Stary to nawet masy nie ma, rozładowuje się prąd przy odcięciu zasilania. Na gniazdko wali ! 😄 Prąd do tylu, zabezpieczenia słabsze niż w glinianej chatce w Pakistanie 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 @Udyr masa to frajer a to to ten led to gówno @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Clay 3 Napisano 10 Stycznia 2022 Czy coś takiego do końca tych roślinek wystarczy i będzie bezpieczne ? https://www.progrower.eu/pl/zestawy-oswietleniowe-cfl/2680-zestaw-oswietleniowy-cfl-85w-6500k-wzrost-5945906406165.html?gclid=EAIaIQobChMI6JKOvean9QIVBgCiAx2USgW3EAQYCSABEgLB5_D_BwE @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 Powiem tak... Kupiłem, zajrzałem, złożyłem i poszło na dno szafy 😄 Broń buk CFL 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 @Clay jaki masz box czy pmieszczenie uprawne? Wymiary trzeba policzyć ile lumenów tam cza, ewentualnie jakis panel ledam @Udyr dlaczego? Mi specteomaster smiga elegancko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 10 Stycznia 2022 @Udyr Dobrze że istnieją ludzie którzy się znają choć trochę na tym bo ja kompletnie nie ogarniam elektryki, dla mnie szczytem moich możliwości było okablowanie wentylatora choć i tego nie zrobiłem dobrze @Clay niestety tak to jest jak się oszczędza na najważniejszej rzeczy dla krzaka xd 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 @ArteK uważam że są lepsze rozwiązania niż CFL, ale to za długo by pisać 🙂 Szanuje wybór, stara szkoła ? @Clay Powiedz ile masz możliwość przeznaczyć i na jaką powierzchnię. To coś się wymyśli. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 10 Stycznia 2022 @Udyr stara czy nowa, zaczynałem od cfl i z zerowym pojeciem i tylko bio humusa 30 z drobnym sciąglęm. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach