Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) Siema Uderzam z zapytaniem. Box 60x60x140, mam Marsa TS600, walczę aktualnie z temperaturą. Chciałbym dokupic jakiegoś hpsa żeby lepiej doświetlić Boksa + z tego co wiem HPS też wydziela ciepło jakieś, więc istnieje szansa, że temperatura mi trochę wzrośnie. Pytanie co to by miał być za HPS i czy potrzebuje do niego jakiegoś sprzętu typu cooltube albo odbłyśnik, jaka barwa światła na cały cykl? jeśli ma spełniać funkcję opisaną wyżej? Edytowane 18 Listopada 2021 przez Luigi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 440 Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) @Luigi moze być cięzko z wysokością i temperaturą. HPS daje bardzo wysoką temperature. Do doswietlenia jakis mały led. Trudno bedziesz miał sie zmiescic jesli planujesz cooltub. Wyzszy namiot? Edytowane 18 Listopada 2021 przez ArteK @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 1 minutę temu, ArteK napisał: @Luigi moze być cięzko z wysokością i temperaturą. HPS daje bardzo wysoką temperature. Niech daje, ja mam tragiczne temperatury w boksie, na zimę to będzie dobre. Tylko jaki ten hps i czy potrzebny sprzęt do niego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi Z Hps bez szans, jak już masz problem z temperaturą, bo po dołożeniu HPS będzie tragedia, lepiej już inwestuj, w jakiś CFL, lub jakiś tańszy panel led, typu Ledam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 @Zielone krainy CFL? Ale to mi chyba jedynie doświetli. Temperatury mi to raczej nie dźwignie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi Wszystko, co wytwarza energie świetlną będzie podwyższało temperaturę w boxie, ale HPs to zabójstwo, jak już masz problem z temperaturą, bo jak dołożysz HPS to dasz tam dodatkowy grzejnik, jaki ci temperaturę podbije o parę stopni. CfL też podbije temperaturę, ale nie o tyle, co HPS. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 440 Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi skoro tak mówisz. 150W najlepiej jakiegos lumateka, tych w huj drogich balastow nie musisz kupować. Mozesz kupić w sklepie eletrycznym balast i rozjarzacz wyjdzie bapewno mniej chyba ze sie nie chcesz pitolic to kupuj zestaw. Poczeba HPS 150W Balast Cooltube Odbyśnik nie wiem jaknsie nazywa ale taki wygięty podwojnie w kształcie lecącej mewy. To tyle. Rzecz jasna z marsem wyjazd z boxu bo bedzie zbędny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) @ArteK Niby tak, ale do cooltube potrzeba podłączenia pod wentylacje, bo ciapło z hps musi być odprowadzane w połączeniu z wentylatorem wyprowadzającym, jak tak zrobi to i tak to czarno widzę, bo TS 600 i HPS na cooltube będą wspólnie raczej i tak słabo wyglądały, jak chodzi o temperaturę w boxie, jak z samym ts 600 ma problem. Musiałby mieć znacznie mocniejszy wyciąg niż ma, więc wiele rzeczy w tym wariancie wymaga zmiany, więc wydałby więcej niż wyda za panel Ledam. Edytowane 18 Listopada 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) @Zielone krainy @ArteK no właśnie chodzi o jak najmniejszy wydatek. Ja mam w boksie przez dzień 17 stopni, w nocy nawet 10-12 więc coś by się przydało. A jeszcze słabszy HPS? 70w np. ? Obejdzie się bez jakichś cooltubow? Odbłyśnik można z puszki zrobić ewentualnie. Nie wiem, mam wrażenie już poza tą temperatura, że ten mars nie wydala jakoś mocno w tym boksie, a może mi się wydaje. No i przede wszystkim walczę z temperaturą, ale niską, nie wysoką 😄 Edytowane 18 Listopada 2021 przez Luigi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi Najmniejszy wydatek w tym wypadku to według mnie Ledam, aby miało to sens i byś nie ugotował roślin. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Listopada 2021 Kabel grzewczy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 440 Napisano 18 Listopada 2021 @Zielone krainy Zapytał o HPS i co do niego potrzeba. Osobiście mam takie samo zdanie jak Ty Mordeczko,to by była pustynia nie hodowla. @Luigi uwazam tak samo jak @Zielone krainy Mozesz tam dać zamiennik jako HPS ale musisz przerobić caly box praktycznie. @Luigi zawsze mozesz boxa obłożyć matą termo,styropianem,wełną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 @grolsch3 @ArteK @Zielone krainy Kabel grzewczy już mam, z HPSa zrezygnuję. Może jeszcze jeden kabel grzewczy pomoże. Aktualnie mam roślinki nastawione na klimat cold, wybierając z FastBuds. A co powiecie na takie coś? https://zielony-parapet.pl/lampa-i-zarowki-do-roslin/2047-zarowka-do-uprawy-roslin-led-grow-7817137122160.html#/moc-100w_150xled Zdaje sobie sprawę, że to pewnie chińczyk jest, a raczej na pewno. To moje pierwsze żarówki, mam takie dwie. Wątpię, żeby to miało 100w o tyle lumenów ile w opisie, ale może to coś pomoże? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 440 Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi pisałem komuś ze mi gościu w holandi patent sprzedał dwie gliniane doniczki i podgrzewacz. Rozumiesz o co chodzi.? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 @ArteK to się robi taki mini piecyk, świeczka i na to gliniana doniczka. Mógłbym kupić termowentylator ale to zjada masę prądu. Jakby ktoś mógł się wypowiedzieć o tych żarówkach, czy warto w ogóle próbować to dokładać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 440 Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi a taka doniczka x2 i podgrzewacz kosztuje Cie niewiele. Przemyśl temat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 18 Listopada 2021 @Luigi Każdy ma prawo do swoich prób i błędów, ale moim zdaniem warto iść w rzeczy sprawdzone, jakie są przetestowane przez innych, sam tak zrobiłem, bo Ledman, nie wybrałem na oślep, ale w wyniku przemyśleń dokonanych na podstawie ocen innych jednostek, chciałem, by był zakupiony dyskretnie i niezauważalnie, sprawdzał się na mojej powierzchni wliczając w to wysokość boxa i ten panel spełnia w pełni moje indywidalne zapotrzebowania uprawne, ale ja uprawiam na swój użytek, więc mi wiele nie potrzeba. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 @Zielone krainy no niby tak. Spróbuję z tymi ledami. Idąc za Twoją teoria że każde źródło światła podniesie temperaturę o trochę, to chyba krzywdy to nie zrobi jak będzie na tej wysokości co mars. Ogniem to ziać nie będzie chyba 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) Na flo kolejne źródło światła czemu nie. Tak jak pisał Ci @ArteK obudować boxa, w środku kabel grzewczy i nie sądzę że będziesz miał problem z temperaturą. Pytanie jaki wyciąg masz i czy musi chodzić cały czas? Jak kiedyś pytałem o kabel grzewczy to @Zielone krainy doradził coś mocniejszego. Mam kwadrat 35cm, zabudowany zwykłym kartonem, box w boxie i mam nawet niższe temperatury na zewnątrz boxa niż Ty a w środku spokojnie i do 30 podbije jak będę chciał. Na chwilę wyłączam wyciąg, zmniejszam obroty, kombinuje. Ale z temperaturą nie mam problemów. A kabel grzewczy 80w i termostat do tego. Edytowane 18 Listopada 2021 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 18 Listopada 2021 @grolsch3 a jeśli to światło dołożę już teraz? Jaki mam wyciąg? Jeden zwykły mieszak ustawiony na pierwszy bieg i wylotowy mały, najprostszy do filtra węglowego. Nic więcej prócz jeszcze odsłoniętego wlotu pasywnego na nawilżacz. Co do kabla i obudowy to można spróbować. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach