Juras80 273 Napisano 17 Listopada 2021 Pochwalcie się swoimi nawilżaczem. Mnie interesuje czy ma ktoś 3l i na ile mu wystarcza przy ciągłej pracy. Mój jeszcze nie doszedł i pewnie na zapas się martwię czy nie będzie tak ze co 3h będę latał wodę dolewać. Box90x90 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) Stary ja mam nawilżacz gdzie wejdzie może 2l wody i wystarcza mi na 2 dni. Nie ustawia się go na pełną pizde na wegu bo z boxa byłaby sauna Edytowane 17 Listopada 2021 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @konopny_janusz haha taa. Jaki masz ultradzwiękowy ? Ja mam 5,6L xD @Juras80 cos więcej o tym nawilzaczu? Jaki rodzaj? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) @ArteK nie wiem nie znam się na nawilżaczach normalny (firmy N'OVEEN) mam ze sklepu budowlanego, 2 dni działa na połowie pokrętła, a w boxie na wegu wilgotność była 80-85% 🙂 teraz na flo sytuacja odwrotna, zbijam wilgotność pochłaniaczami wilgoci 😄 Edytowane 17 Listopada 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @konopny_janusz kranówe lejesz? Bo tak patrze to wychodzi na to ze ultradzwiekowy masz.? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) @ArteK dokładnie taki mam tylko góra nie jest zielona tylko niebieska 😄 I też bardziej na kształt kwadratu a tam jest elipsa. W sumie nawet nie wiem czy tam 2 L wejdzie. Kiedyś nie mając miernika pH lałem kranówę bez mierzenia pH. Jakiś niecały miesiąc temu zakupiłem miernik i przejrzałem na oczy, że moja kranówa ma 7,8 pH. Teraz przy następnym wegu będę lał kranówę ale z dodatkiem ph minus żeby wyregulować to pH w granicach 6,0 - 6,5, bo rozpylona para wodna i tak będzie się osadzać na ziemii w plantach Edytowane 17 Listopada 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Listopada 2021 @konopny_janusz ale do filtra kranówa? Mordeczko 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Listopada 2021 @ArteK no, woda jak woda, nigdy się nad tym nie zastanawiałem. W tym nawilżaczu od spodu jest taka wysuwana jakby szufladka z gąbką która niby robi za filtr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras80 273 Napisano 17 Listopada 2021 @konopny_janusz jak możliwość masz to daj grzałkę do akwarium do swojej wody z nawozami i ustaw na tyle ile jest temp w boksie by po roślinach to spłynęło jak balsam i nie zszokujesz delikatnych korzeni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) @Juras80 ale ja nie uprawiam w hydro tylko zwykła ziemia xD Edytowane 17 Listopada 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 18 Listopada 2021 @konopny_janusz no to dziwne. Bo ja mam tak nasrane kamieniem przez ten nawilzacz ze glowa mała xD a filtruje dwa razy przez brite @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 18 Listopada 2021 @ArteK u mnie też jest sporo tego kamienia ale się tym nie przejmuje, @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 18 Listopada 2021 Gdybym kranówe lał to bym taki wlot mial jak to mialo miejsce na początku.@konopny_janusz Nawilzacze ultradzwiękowe maja powazną wade rozbijają wode na pierwiastki bardzo drobne w ten sposob wytrąca sie caly syf z wody, btw w chinach gdzieś w klasie pani uczycielka wlała do takiego nawilzacza srodek antybakteryjny.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 18 Listopada 2021 @ArteK zawsze można dmuchnąć sprężonym powietrzem czy coś, ale jak ci nie szkoda kasy na mineralną/źródlaną to czemu nie ja w poprzedniej uprawie podlewałem planta dobrowianką, cała uprawa poleciała bez miernika pH i sam się sobie dziwię że z pH nie miałem problemów 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 18 Listopada 2021 @konopny_janusz no coś Ty odkurzaczem co drugi dzien. Lezy tu taki klamot ale działa, ja tez kazde grow lalem dobrowianke! Z tabeli wynika ze ma ph chyba 6,7 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 18 Listopada 2021 @ArteK tu moja fotorelka wcześniejsza, nie wyszło mi jakoś super, nie wyszło nawet przyzwoicie, ale fajnie wrócić do "dawnych czasów" haha 😄 dobra nie spamie już w temacie o nawilżaczu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 18 Listopada 2021 Polecam lać wodę z dzbanka filtrującego aczkolwiek można by też zbankrutować na tym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) @onyx wlaśnie to sie dzieje. wiec jesli filtr jest na 30 dniu mnie służył bedzie 20 maxx nie wiem czy przegotowana nie bedzie lepsza ? Edytowane 18 Listopada 2021 przez ArteK @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 18 Listopada 2021 @ArteK efekt ten sam bo kamień zostaje przykładowo w czajniku Aczkolwiek filtr daje lepszy efekt @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 18 Listopada 2021 @onyx no dobra ale jak woda sie gotuję to te "wapniany" sie krystalizują wlasnie w formie kamienia na czajniki. Zbankrutuje na te filtry. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach