zwyklynick 11 Napisano 14 Listopada 2021 Cześć, mam box 60x60x160, żarówkę Sunmaster Dual Spectrum 250W, filtr, balast GIB 250W, cooltube primaklima L2010, wiatrak axial-flo-150 turbo 298 m3/h i jest za głośno i za gorąco. Chciałbym zmienić oświetlenie na LED i mieć wiatrak z regulacją obrotów. Domyślam się, że temperatura przy LEDach nie jest problemem i wiatrak jest potrzebny do wyciągania odfiltrowanego powietrza z boksa. Widziałem, że do boxa moich rozmiarów polecany jest Lumatek 200W lub Mars Hydro TS-1000. Różnica w cenie jest spora. Czy one obydwa są chłodzone pasywnie, tzn. bez żadnych wiatraczków? Co do wiatraka, widziałem że polecany jest Mars Hydro 4 inch Inline Duct Fan with Speed Controller. Czy można dostać cos sensownego w niższej cenie? A może dałoby się zmniejszyć obroty wiatraka, który już mam? Próbowałem to robić ściemniaczem, ale buczenie zagłuszało przyciszenie wiatraka... Czy lampy LED wymagają balastu jak HPS, czy jest zwykła wtyczka do gniazdka plug & play? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 14 Listopada 2021 Oba chłodzone pasywnie i plug/play. 90proc lamp teraz jest chłodzonych pasywnie Różnica w cenie jest duża i lampy się tyle też różnią. Lepiej brać lumatek. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheNotoriousOfWeed 89 Napisano 14 Listopada 2021 A co myslisz o Jackson nemesis 200w?@KlausKörner @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 14 Listopada 2021 Wolałbym jednak lumatek ewentl maxibright @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheNotoriousOfWeed 89 Napisano 14 Listopada 2021 @KlausKörner Uzasadnisz ? Ta co wymieniłem ma podobno diody samsunga @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 15 Listopada 2021 @kubus425 z wielu powodów wybrałbym lumatek, głównym jest stosunek jakości do ceny. W czym bije tą drugą lampę? W cenie, i w jakości. Lumatek ma przynajmniej obudowę, ten jackson jest na aluminiowej płycie, druga sprawa to ten Jackson podaje na stronie jakies informacje z dupy ze ta lampa zastępuje 600w HPS i oświetli na boost 1m2, podczas gdy lampa ma 60x30cm wymiaru, oświetli 80x80 max i to jest ekwiwalent 400w hps. Do zestawu nie ma nawet wieszaków a za potencjometr trzeba dopłacić. Wygląda jak każdy tani Led. A lumatek jest tańszy, w obudowie, 50x50 wymiar, linki w zestawie, potencjometr też, 200w, wiesz za co zapłaciłeś przynajmniej, i zlych opinii na temat tej lampy nie znam. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 15 Listopada 2021 @KlausKörner jedną złą opinie pominąłeś Mordeczko! Nie mam jej kurde u siebie 😔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach