PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 Cześć wszystkim, to moja pierwsza uprawa, za tym idą również duże obawy i brak wiedzy;) Spójrzcie proszę na zdjęcie w załączniku, wczoraj wykiełkowała, średnia temperatura 22-25 stopni, wilgotność 60-75%. Czy roślinka nie wyciąga się zbyt bardzo? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 3 Października 2021 @PereZi na tym etapie jest dobrze obserwuj ją @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pyszczak 1 Napisano 3 Października 2021 Siemka Jak narazie nie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 @Pyszczak @Andi Okej, dzięki za odpowiedź @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 Korzystając z założonego tematu, kiedy będzie odpowiedni czas aby przesadzic tę roślinkę do większej doniczki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pyszczak 1 Napisano 3 Października 2021 Zależy jak duża jest ta doniczka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Października 2021 @PereZi wszystko z nią w porządku, pytanie czy to automat czy sezon? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 3 minuty temu, onyx napisał: @PereZi wszystko z nią w porządku, pytanie czy to automat czy sezon? To automat 4 minuty temu, Pyszczak napisał: Zależy jak duża jest ta doniczka. Ta w której jest obecnie roślinka to 0,25l. Większa do której chce ją przesadzić ma 5,7l. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Października 2021 @PereZi ogólnie zaleca się sądzić automaty w głównych doniczkach ponieważ spowolnić rozwój rośliny poprzez stres związany z przesadzaniem lub nawet z możliwością uszkodzenia korzeni zwłaszcza osoby początkujące. Ogólnie to rób po swojemu jak już masz w małej doniczce to daj jej jeszcze z parę dni i wsadź ją do docelowej donicy tylko bardzo ostrożnie i najlepiej na róg doniczki gdyż będzie ci łatwiej trenować roślinę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 @onyx na przyszłość będę wiedział, postaram się zrobić to jak najdelikatniej żeby się nie stresowała 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peiper 7 Napisano 3 Października 2021 @PereZi Gdybyś zrobił fotorelacje, to chętnie bym zaglądał, bo też sie ucze. Gdzieś czytałem, że do automatów daje sie donczki 11 l, to nie jest duzy koszt, może pomyśl nad przesadzeniem do większej. Jak bedziesz robił fotorelacje, to napisz jakiem masz lampy, ziemie, itp. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Października 2021 @PereZi pamiętaj również aby wypełnić doniczkę w pełni co by była dobra cyrkulacja powietrza 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 2 minuty temu, onyx napisał: @PereZi pamiętaj również aby wypełnić doniczkę w pełni co by była dobra cyrkulacja powietrza Tak zrobię, dzięki za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Października 2021 @PereZi Jaka ziemia i czym jej lejesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pyszczak 1 Napisano 3 Października 2021 Jak już zacznie wypuszczać pierwsze trzypalczaste liście to możesz przesadzić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 @onyx Ziemia Bison Terra Profesional, na starcie z tego co później wyczytałem popełniłem błąd, bo zamiast przez pierwsze 2-3 tygodnie lać samą wodą z odpowiednim pH to podlałem wodą z Power Rootsem od Plagrona, potem raz podlałem wodą. Na razie cały czas mają mokro więc nie leje więcej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Października 2021 @PereZi Uwazaj że by nie przelać bo to automat i będziesz miał lipe jak zjebies Wega, rootsa możesz używać od 7 dnia życia a oprócz tego to myślę że całego Wega pocisniesz na tej ziemi nie używając nawozów, mierzysz ph wody? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 @onyx Tak, mierzę roztworem do sprawdzania pH 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Października 2021 @PereZi Pilnuj pH obserwuj nie nie lej nawozu jak tego nie potrzebuje a wszystko będzie git, wsadzają palucha do ziemi czy sucho czy mokro i nauczysz się podlewać na zasadzie czy donica ciężka czy lekka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PereZi 11 Napisano 3 Października 2021 @onyx Słyszałem o tym sposobie, postaram się go wypracować bo brzmi dość logicznie 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach